Preţul aurului, la maximul ultimelor șase luni. Turbulențele financiare globale, cauza creșterii

publicat în Economie pe 27 Decembrie 2018, 08:41

Prețul aurului a crescut miercuri cu 0,5%, în continuarea aprecierilor de săptămâna trecută, până la 1.274,82 dolari pe uncie, cel mai mare preţ din iunie 2018, pe fondul turbulențelor financiare la nivel global.

Aurul este considerat investiție sigură în momente de criză, astfel că investitorii preferă metalul prețios în timp ce bursele mondiale scad. Per total, aurul s-a scumpit cu 4,3% în această lună, după câştiguri mai mici în octombrie şi noiembrie, scrie Bloomberg.

Creșterea dobânzilor Acțiunile tranzacționate pe bursele din SUA au scăzut puternic în ultimele luni, după creșterea continuă a ratelor dobânzilor din partea Rezervei Federale, banca centrală din SUA. Trump a criticat recent și deciziile Rezervei Federale de a crește dobânzile.

Zidul de la granița cu Mexicul Concomitent, investitorii sunt cu ochii pe președintele american Donald Trump. Nouă din cele 15 departamente federale şi zeci de alte agenţii s-au închis sâmbătă după ce Trump a refuzat să semneze proiectul de buget pe 2019. Acesta nu și-a pus parafa deoarece bugetul nu conținea fonduri pentru construirea zidului la granița cu Mexicul, una dintre promisiunile sale din campania electorală din 2016.

Scandalul retragerii din Siria și Afganistan Concomitent, Trump este implicat și în alt scandal, după ce a anunțat retragerea trupelor din Siria și Afganistan. Drept urmare a acestor anunțuri, generalul James Mattis, secretarul american al Apărării, și-a dat demisia.

'Război comercial' cu China În fine, SUA se află angrenate și într-un război comercial cu China, care îngrijorează investitorii. Cele două state au agreat recent un armistițiu, iar China a fost de acord cu reducerea deficitului comercial față de SUA și cu eliminarea barierelor comerciale. În caz contrar, Trump amenință cu noi tarife la importurile din China.