Astăzi 27 Mai 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 21:00
Abonamente

Actualitate 13 Martie 2019, ora 10:00    Din editia print

Prețul fericirii: 11 ani pierduți și doi copii despărțiți...

Marime Font

Timp de aproape o lună, în ziarul TIMPUL au apărut materiale scrise de Diana Cazac, o stagiară care a câștigat încrederea redacției noastre încă la începutul lui decembrie 2018. Între timp, am aflat că Diana nu e doar studentă, dar și profesoară de pian la două școli din Chișinău, și moderatoare de evenimente. Mai mult, colega noastră este mamă a trei copii, pe unul dintre care încă îl poartă în pântece. Într-un cuvânt, Diana se declară fericită, cu toate că până nu demult a fost nevoită să ia decizii foarte riscante, să suporte critici dure și să trăiască până în prezent separată de fiul său.

În vara anului 2003, Diana abia terminase clasa a 11-a la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău și spera că va deveni profesoară de pian, ca și mama sa. În același timp, ea dorea să aibă mulți bani și să-și cumpere de toate, însă mama nu-i putea satisface mofturile adolescentine. De aceea, când niște oameni de afaceri din Italia i-au propus să meargă acolo la muncă, tânăra n-a stat mult pe gânduri. „Prin niște cunoștințe comune, am cunoscut proprietarii unui restaurant din orașul Massa, regiunea Toscana. Aceștia vizitau în acea vară R. Moldova și mi-au propus să plec, ca să muncesc la restaurantul lor. Pe atunci era doar un vis frumos să ajungi legal în UE. Nu am stat mult pe gânduri și am convins-o pe mama să-mi permită să plec și să-mi fac banii mei. Acum înțeleg că independența financiară a fost dintotdeauna foarte importantă pentru mine”, povestește fosta stagiară la TIMPUL.

„M-am simțit ca o păpușă la nunta mea”

Astfel, fără a termina măcar studiile liceale, fata de 18 ani și-a strâns valiza și a plecat la câteva mii de kilometri de casă. „De la început, mi s-a părut totul roz. Am avut trei săptămâni de adaptare. Era vara și nimerisem într-un oraș foarte frumos. Aveam ocazia să mă trezesc în fiece dimineață și să admir marea și munții în același timp. Apoi am început să muncesc, iar dorul de casă era sfâșietor. De foarte multe ori, am vrut să renunț, dar mă gândeam că nu am ce face în Moldova. Așa măcar mă puteam întreține și-mi ajutam familia. Firește că încă nu conștientizam cât de greu este în viață, dacă nu ai studii”, spune Diana.

Mai târziu a făcut cunoștință cu viitorul său soț, un italian din sudul peninsulei, care devenise client fidel al localului la care ea muncea, de îndată ce a zărit-o. „După două luni, el mi-a dăruit un inel. Ne-am căsătorit, fără a reuși nici să ne cunoaștem. El are o familie foarte bună, care ne-a susținut întotdeauna. Doar că ei decideau totul în familia noastră și eu nu aveam niciun cuvânt de spus. Ei au organizat nunta, mi-au cumpărat rochie, au invitat nuntași, iar eu m-am simțit ca o păpușă”, își amintește tânăra jurnalistă.

„Îmi reproșa că sunt moldoveancă”

După nașterea primului lor copil, care era băiețel, Diana a observat că soțul său era interesat doar de mâncare și fotbal. „Nu vroia să ieșim nici în oraș și era și foarte gelos. Cât timp am fost cu el, nu m-a lăsat să mă angajez nicăieri. Ar fi acceptat doar un job unde sunt angajate numai femei”, susține ea. Peste câțiva ani s-a născut și mezina, iar certurile în familie au devenit tot mai frecvente. „Atât timp cât copiii erau mici, n-am mai atras atenția la cum este el. Dar pe urmă am realizat că nu ne potrivim deloc. De foarte multe ori, el îmi reproșa că sunt moldoveancă și am câștigat la loto atunci când un italian a decis să mă ia de soție. Nu-mi respecta familia, nu o suporta pe mama nici măcar în cele două săptămâni când venise la noi în vizită. Iar acasă nu aveam voie să vin fără el”, adaugă Diana.


Așa a trăit 11 ani, timp în care nu a știu nimic în afară de casă și copii și recunoaște că, la un moment dat, a simțit că degradează. „Am stat atâta timp în Italia, dar nu am văzut deloc această țară. Nici măcar la un concert nu am fost, pentru că seara era meci. Nu mai puteam continua așa și i-am spus că vreau să mă înscriu la un colegiu și să-mi finalizez studiile. Mi-a reproșat că ar fi trebuit să mă gândesc la asta când eram mai tânără și că acum e suficient să fiu mamă și soție”. Obosită de certuri, la care involuntar asistau și copiii, Diana s-a trezit într-o dimineață și a decis să divorțeze. Auzind-o, italianul ar fi rămas șocat. „Lui nu-i venea să creadă că eu, o moldoveancă, îmi permit să-l părăsesc”, ne spune ea.
Pentru că, în Italia, procesele de divorț durează câțiva ani, după ce instanța a decis separarea celor doi soți până la desfacerea căsătoriei, Diana a ales să revină în R. Moldova. „Până a mă căsători, proprietarii restauratului la care lucrasem mi-a propus să devin acționară, pentru a putea să-mi prelungească actele de ședere în Italia. Pe atunci aveam 19 ani și am acceptat. De unde să fi știut eu că acel restaurant în curând va falimenta, iar eu va trebui să plătesc toate facturile restante la curent, gaz și apă? Am achitat un an, dar mai mult n-am fost în stare. De aceea, când m-am căsătorit, am întocmit un contract nupțial, care stipula că, în caz de divorț, nu voi pretinde la nimic. Eram conștientă că, imediat ce în posesia mea vor intra anumite bunuri, îmi vor fi confiscate. În această situație, după divorț, am hotărât să revin acasă, pentru că în Italia nu aveam niciun viitor”, afirmă Diana Cazac.

Despărțită de un copil...

Autoritățile italiene au hotărât ca, până la divorțul oficial, copiii să rămână cu mama, iar tatăl a fost obligat să le plătească o anumită sumă de bani, însă el s-a eschivat de la aceasta. Ba chiar i-a pregătit soției o capcană. „Când mi-am luat bagajele și am vrut să ies din casă, el mi-a blocat ușa și m-a rugat să-i las băiatul pe vară. Mi-a promis că, în septembrie, îl va trimite în Moldova, ca să-l dau la școală. Dar nici de această dată nu s-a ținut de cuvânt. Între timp, fiul meu s-a adaptat cu școala de acolo, și-a făcut prieteni în Italia și nu a mai vrut nici el să vină în Moldova”, spune femeia, cu ochii acoperiți de tristețe. Ea admite că ar putea veni o zi în care băiatul i-ar putea reproșa că l-a părăsit. „Știu că ar fi trebuit să insist și să merg până în pânzele albe pentru a-mi lua copilul, însă mi-a fost milă și de omul lângă care am trăit atâția ani. El îmi spunea că prezența băiatului îl va ajuta să-și găsească din nou rostul în viață și eu l-am crezut pe cuvânt”, relatează tânăra.

Ajunsă acasă, după o absență de 11 ani, cu o fetiță de 5 ani în brațe, fără studii și fără un loc de muncă, Diana a fost nevoită să suporte prejudecățile societății. „La noi, dacă bărbatul nu te bate, înseamnă că e bun și trebuie să stai lângă el. Nimeni nu înțelegea cum am putut să las un italian și să mă reîntorc în Moldova. N-a fost deloc ușor să suport judecățile celor din jur, dar am avut grijă de fetița mea și am făcut totul ca ea să se simtă bine”, ne asigură ea.

„Femeilor să nu le fie frică s-o ia de la capăt”

După ce și-a dat fiica la grădiniță, femeia s-a înscris la un liceu seral, unde a susținut BAC-ul, după care a mers la facultate. „Inițial am vrut să-mi încerc norocul la Facultatea de Limbi Străine, dar apoi am hotărât să depun actele la Jurnalism. Nu știu de ce credeam că sunt prea în vârstă pentru televiziune și presa scrisă, de aceea m-am regăsit în radio. M-am angajat și ca profesoară de pian. Viața mea reintră încet în cursul ei firesc”, conchide Diana Cazac.

În prezent, ea discută zilnic cu fiul său. Băiatul își petrece vacanțele școlare în R. Moldova, iar pe parcursul anului mama sa pleacă deseori în Italia. „Nu am absentat niciodată de la ziua lui de naștere. Am un copil mult prea matur pentru anii săi. Chiar mi-a spus odată: „Dacă nu te înțelegi cu tata, nu merită să te forțezi să trăiești cu el pentru noi. Așa nici unul dintre noi nu va fi fericit”, accentuează tânăra.

La cinci ani după revenirea acasă, vara trecută, Diana Cazac a obținut în sfârșit divorțul. Acum trăiește o frumoasă poveste de dragoste lângă un bărbat, care o susține în toate încercările sale. În curând va deveni iarăși mamă. Pentru alte femei care trec prin situații similare, ea are un sigur sfat: „Să nu se complacă într-o familie care nu mai funcționează. Copiii simt totul și ei nu sunt fericiți în familii nefericite.”


Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 16:00

Aproape 38 de mii de cetățeni români din Republica Moldova au votat la europarlamentare

Apoximativ 38 de mii de români din Republica Moldova și-au exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare, desfășurate duminică, 26 mai. Așa arată datele datele Biroului Electoral Central al României, la ora 21.00, după închiderea secțiilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 13:15

ARHIVĂ /// O femeie pilot: Georgeta Manolache

ARHIVĂ /// O femeie pilot: Georgeta Manolache Foto: Foto: arhiva familiei Manolache

Sunt îndeletniciri pe care oamenii încă le privesc ca fiind potrivite numai bărbaṭilor, dar în care femeile s-au arătat la fel de pricepute şi pasionate. Una dintre ele este aviaṭia. De-a lungul timpului reprezentantele sexului frumos s-au lăsat şi ele cucerite de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 12:18

Pe de o parte, există pleonasmele flagrante, pe care le sesizăm fără să stăm pe gânduri: „babă bătrână", „avansaţi înainte", „coborâţi jos" sau „hemoragie de sânge". Mai sunt și anumite pleonasme în a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 12:11

Modernizarea drumurilor din Orhei este în plină desfășurare

Modernizarea drumurilor din Orhei este în plină desfășurare

Reparația străzii Dorobanților din municipiul Orhei, o importantă arteră de transport din localitate, este pe ultima sută de metri. Lucrările de modernizare au loc la inițiativa deputatului de Orhei, Ilan Șor, și sunt efectuate, la moment, pe mai multe străzi concomitent. Oficialul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 11:55

Partidul Popular European va avea cu 38 de mandate mai puțin în Parlamentul European

Deși s-a clasat pe primul loc la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, Partidul Popular European (de centru-dreapta) va avea mai puține mandate decât în Legislativul precedent. Popularii vor deține 178 de mandate, mai puţine cu 38 în comparaţie cu fostul Parlament...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 10:50

Basme electorale de la Vlah: Aeroport în Găgăuzia

„În Ceadîr-Lunga se va inaugura un aeroport contemporan, care va putea opera curse cu pasageri și zboruri marfare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 10:39

ULTIMA ORĂ /// Fost judecător din Taraclia, în prezent avocat, reţinut de CNA pentru o mită de 12 000 de euro (VIDEO)

ULTIMA ORĂ /// Fost judecător din Taraclia, în prezent avocat, reţinut de CNA pentru o mită de 12 000 de euro (VIDEO)

Un avocat din Taraclia, fost judecător, a fost reţinut de ofiţerii Direcţiei generale Sud a CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant, în biroul său de serviciu, în timp ce primea 12 000 de euro de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 10:30

Pretorul sectorului Botanica, Oleg Rațoi a fost DEMIS din funcție

Pretorul sectorului Botanica, Oleg Rațoi a fost DEMIS din funcție

Oleg Rațoi, Pretorul sectorului Botanica a fost demis din funcție. Anunțul a fost făcut de primarul interimar, Ruslan Codreanu la ședința săptămânală a primăriei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 10:09

Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Cine a câștigat în Europa și cum arată viitorul Parlament European?

Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Cine a câștigat în Europa și cum arată viitorul Parlament European?

Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană și-au ales, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European, primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituţii ale UE în cursul acestui an. Verzii europeni au înregistrat un succesc istoric la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 10:07

De 1 iunie, accesul copiilor la Grădina zoologică va fi gratuit

De 1 iunie, accesul copiilor la Grădina zoologică va fi gratuit. Anunţul a fost făcut astăzi de primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu care a adăugat că tot atunci acolo va fi inaugurată şi o "Curte Rurală" în care micuţii vor putea mângâia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 09:54

Gesturi perverse faţă de elevi. Un profesor de la un liceu din Chișinău a fost condamnat la închisoare

Un profesor de clasele primare de la un liceu din Capitală a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru acţuni perverse faţă de elevi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 08:28

Cum s-a petrecut accidentul de la Cernobîl din urmă cu 33 de ani - „Vina a aparţinut omului sovietic şi îndoctrinării regimului din URSS“ (FOTO)

Cum s-a petrecut accidentul de la Cernobîl din urmă cu 33 de ani - „Vina a aparţinut omului sovietic şi îndoctrinării regimului din URSS“ (FOTO)

Anul acesta, pe 26 aprilie, s-au împlinit 33 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. A fost cel mai grav eveniment nuclear din istorie şi a servit drept exemplu de nerepetat pentru cum un stat nu reuşeşte să poarte grija propriilor cetăţeni într-o situaţie de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 08:20

Vikingii la Echimăuţi

Vikingii la Echimăuţi

În cadrul Sesiunii științifice a Departamentului Istoria Românilor, Universală și Arheologie a Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova, din 17 mai 2019, Ion Tentiuc și Valeriu Bubulici, cercetători științifici la Muzeul Național de Istorie a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 08:13

PROGNOZA METEO 27 mai: Ne aşteaptă o săptămână cu temperaturi de foc

Astăzi, pe întreg teritoriul ţării, cerul va fi variabil. La Briceni şi Soroca termometrele vor indica 24 de grade Celsius, la Bălţi se vor înregistra 25 de grade, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol vor fi 27, iar la Leova se aşteaptă cu 28 de grade. La Comrat şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:25

Ce a adus scrutinul în Europa: I-a slăbit pe Macron şi Merkel şi l-a întărit pe Sanchez

Alegerile europarlamentare au adus rezultate dezamăgitoare partidelor aflate la guvernare în Franţa şi Germania, considerate cele două motoare ale Europei, spre deosebire de premierul spaniol Pedro Sanchez, a cărui victorie clară a asigurat socialiştilor spanioli un rol important in...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:23

Au fost descoperite 18 noi exoplanete de mărimea Terrei

Oamenii de ştiinţă au descoperit 18 noi exoplanete de mărimea Terrei, analizând datele NASA cu ajutorul unor metode mai eficiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:22

Cele mai vechi urme că oamenii au gătit datează de acum 120.000 ani

O descoperire din peşterile râului Klasies din Africa de Sud sugerează că oamenii foloseau focul pentru a prepara hrana începând cu 120.000 de ani în urmă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:21

Cutremur produs duminică seara în România, cu magnitudinea de 4

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade s-a înregistrat, duminică seară, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 190 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:15

Alegeri europarlamentare 2019. BEC a anunțat primele rezultate oficiale parțiale

Alegeri europarlamentare 2019. BEC a anunțat primele rezultate oficiale parțiale

Biroul electoral central a anunțat, luni, primele rezultate oficiale parțiale după alegerile europarlamentare de duminică, 26 mai.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 27 Mai 2019, ora: 07:06

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 27 MAI 2019. TAURII SE BUCURĂ DE LIBERTATE

Horoscopul zilei de 27 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 27 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 27 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Mai 2019, ora: 15:56

 Finala Ligii Campionilor dintre Liverpool și Tottenham, de la 1 iunie, va fi ultimul meci care se va disputa conform actualului regulament.

( ) Citeşte tot articolul

Film 25 Mai 2019, ora: 15:09

"The Wandering Earth", regizat de Frant Gwo, este al treilea cel mai profitabil film din 2019. Desi nimeni nu vorbeste despre el, este disponibil deja pe una dintre cele mai mari platforme de video la cerere.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)