Astăzi 26 August 2019, Luni - Ultima actualizare la 25 August 2019
Abonamente

Actualitate 13 Martie 2019, ora 10:00    Din editia print

Prețul fericirii: 11 ani pierduți și doi copii despărțiți...

Marime Font

Timp de aproape o lună, în ziarul TIMPUL au apărut materiale scrise de Diana Cazac, o stagiară care a câștigat încrederea redacției noastre încă la începutul lui decembrie 2018. Între timp, am aflat că Diana nu e doar studentă, dar și profesoară de pian la două școli din Chișinău, și moderatoare de evenimente. Mai mult, colega noastră este mamă a trei copii, pe unul dintre care încă îl poartă în pântece. Într-un cuvânt, Diana se declară fericită, cu toate că până nu demult a fost nevoită să ia decizii foarte riscante, să suporte critici dure și să trăiască până în prezent separată de fiul său.

În vara anului 2003, Diana abia terminase clasa a 11-a la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău și spera că va deveni profesoară de pian, ca și mama sa. În același timp, ea dorea să aibă mulți bani și să-și cumpere de toate, însă mama nu-i putea satisface mofturile adolescentine. De aceea, când niște oameni de afaceri din Italia i-au propus să meargă acolo la muncă, tânăra n-a stat mult pe gânduri. „Prin niște cunoștințe comune, am cunoscut proprietarii unui restaurant din orașul Massa, regiunea Toscana. Aceștia vizitau în acea vară R. Moldova și mi-au propus să plec, ca să muncesc la restaurantul lor. Pe atunci era doar un vis frumos să ajungi legal în UE. Nu am stat mult pe gânduri și am convins-o pe mama să-mi permită să plec și să-mi fac banii mei. Acum înțeleg că independența financiară a fost dintotdeauna foarte importantă pentru mine”, povestește fosta stagiară la TIMPUL.

„M-am simțit ca o păpușă la nunta mea”

Astfel, fără a termina măcar studiile liceale, fata de 18 ani și-a strâns valiza și a plecat la câteva mii de kilometri de casă. „De la început, mi s-a părut totul roz. Am avut trei săptămâni de adaptare. Era vara și nimerisem într-un oraș foarte frumos. Aveam ocazia să mă trezesc în fiece dimineață și să admir marea și munții în același timp. Apoi am început să muncesc, iar dorul de casă era sfâșietor. De foarte multe ori, am vrut să renunț, dar mă gândeam că nu am ce face în Moldova. Așa măcar mă puteam întreține și-mi ajutam familia. Firește că încă nu conștientizam cât de greu este în viață, dacă nu ai studii”, spune Diana.

Mai târziu a făcut cunoștință cu viitorul său soț, un italian din sudul peninsulei, care devenise client fidel al localului la care ea muncea, de îndată ce a zărit-o. „După două luni, el mi-a dăruit un inel. Ne-am căsătorit, fără a reuși nici să ne cunoaștem. El are o familie foarte bună, care ne-a susținut întotdeauna. Doar că ei decideau totul în familia noastră și eu nu aveam niciun cuvânt de spus. Ei au organizat nunta, mi-au cumpărat rochie, au invitat nuntași, iar eu m-am simțit ca o păpușă”, își amintește tânăra jurnalistă.

„Îmi reproșa că sunt moldoveancă”

După nașterea primului lor copil, care era băiețel, Diana a observat că soțul său era interesat doar de mâncare și fotbal. „Nu vroia să ieșim nici în oraș și era și foarte gelos. Cât timp am fost cu el, nu m-a lăsat să mă angajez nicăieri. Ar fi acceptat doar un job unde sunt angajate numai femei”, susține ea. Peste câțiva ani s-a născut și mezina, iar certurile în familie au devenit tot mai frecvente. „Atât timp cât copiii erau mici, n-am mai atras atenția la cum este el. Dar pe urmă am realizat că nu ne potrivim deloc. De foarte multe ori, el îmi reproșa că sunt moldoveancă și am câștigat la loto atunci când un italian a decis să mă ia de soție. Nu-mi respecta familia, nu o suporta pe mama nici măcar în cele două săptămâni când venise la noi în vizită. Iar acasă nu aveam voie să vin fără el”, adaugă Diana.


Așa a trăit 11 ani, timp în care nu a știu nimic în afară de casă și copii și recunoaște că, la un moment dat, a simțit că degradează. „Am stat atâta timp în Italia, dar nu am văzut deloc această țară. Nici măcar la un concert nu am fost, pentru că seara era meci. Nu mai puteam continua așa și i-am spus că vreau să mă înscriu la un colegiu și să-mi finalizez studiile. Mi-a reproșat că ar fi trebuit să mă gândesc la asta când eram mai tânără și că acum e suficient să fiu mamă și soție”. Obosită de certuri, la care involuntar asistau și copiii, Diana s-a trezit într-o dimineață și a decis să divorțeze. Auzind-o, italianul ar fi rămas șocat. „Lui nu-i venea să creadă că eu, o moldoveancă, îmi permit să-l părăsesc”, ne spune ea.
Pentru că, în Italia, procesele de divorț durează câțiva ani, după ce instanța a decis separarea celor doi soți până la desfacerea căsătoriei, Diana a ales să revină în R. Moldova. „Până a mă căsători, proprietarii restauratului la care lucrasem mi-a propus să devin acționară, pentru a putea să-mi prelungească actele de ședere în Italia. Pe atunci aveam 19 ani și am acceptat. De unde să fi știut eu că acel restaurant în curând va falimenta, iar eu va trebui să plătesc toate facturile restante la curent, gaz și apă? Am achitat un an, dar mai mult n-am fost în stare. De aceea, când m-am căsătorit, am întocmit un contract nupțial, care stipula că, în caz de divorț, nu voi pretinde la nimic. Eram conștientă că, imediat ce în posesia mea vor intra anumite bunuri, îmi vor fi confiscate. În această situație, după divorț, am hotărât să revin acasă, pentru că în Italia nu aveam niciun viitor”, afirmă Diana Cazac.

Despărțită de un copil...

Autoritățile italiene au hotărât ca, până la divorțul oficial, copiii să rămână cu mama, iar tatăl a fost obligat să le plătească o anumită sumă de bani, însă el s-a eschivat de la aceasta. Ba chiar i-a pregătit soției o capcană. „Când mi-am luat bagajele și am vrut să ies din casă, el mi-a blocat ușa și m-a rugat să-i las băiatul pe vară. Mi-a promis că, în septembrie, îl va trimite în Moldova, ca să-l dau la școală. Dar nici de această dată nu s-a ținut de cuvânt. Între timp, fiul meu s-a adaptat cu școala de acolo, și-a făcut prieteni în Italia și nu a mai vrut nici el să vină în Moldova”, spune femeia, cu ochii acoperiți de tristețe. Ea admite că ar putea veni o zi în care băiatul i-ar putea reproșa că l-a părăsit. „Știu că ar fi trebuit să insist și să merg până în pânzele albe pentru a-mi lua copilul, însă mi-a fost milă și de omul lângă care am trăit atâția ani. El îmi spunea că prezența băiatului îl va ajuta să-și găsească din nou rostul în viață și eu l-am crezut pe cuvânt”, relatează tânăra.

Ajunsă acasă, după o absență de 11 ani, cu o fetiță de 5 ani în brațe, fără studii și fără un loc de muncă, Diana a fost nevoită să suporte prejudecățile societății. „La noi, dacă bărbatul nu te bate, înseamnă că e bun și trebuie să stai lângă el. Nimeni nu înțelegea cum am putut să las un italian și să mă reîntorc în Moldova. N-a fost deloc ușor să suport judecățile celor din jur, dar am avut grijă de fetița mea și am făcut totul ca ea să se simtă bine”, ne asigură ea.

„Femeilor să nu le fie frică s-o ia de la capăt”

După ce și-a dat fiica la grădiniță, femeia s-a înscris la un liceu seral, unde a susținut BAC-ul, după care a mers la facultate. „Inițial am vrut să-mi încerc norocul la Facultatea de Limbi Străine, dar apoi am hotărât să depun actele la Jurnalism. Nu știu de ce credeam că sunt prea în vârstă pentru televiziune și presa scrisă, de aceea m-am regăsit în radio. M-am angajat și ca profesoară de pian. Viața mea reintră încet în cursul ei firesc”, conchide Diana Cazac.

În prezent, ea discută zilnic cu fiul său. Băiatul își petrece vacanțele școlare în R. Moldova, iar pe parcursul anului mama sa pleacă deseori în Italia. „Nu am absentat niciodată de la ziua lui de naștere. Am un copil mult prea matur pentru anii săi. Chiar mi-a spus odată: „Dacă nu te înțelegi cu tata, nu merită să te forțezi să trăiești cu el pentru noi. Așa nici unul dintre noi nu va fi fericit”, accentuează tânăra.

La cinci ani după revenirea acasă, vara trecută, Diana Cazac a obținut în sfârșit divorțul. Acum trăiește o frumoasă poveste de dragoste lângă un bărbat, care o susține în toate încercările sale. În curând va deveni iarăși mamă. Pentru alte femei care trec prin situații similare, ea are un sigur sfat: „Să nu se complacă într-o familie care nu mai funcționează. Copiii simt totul și ei nu sunt fericiți în familii nefericite.”


Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 August 2019, ora: 14:40

Compania Google a anunţat că a dezactivat 210 canale YouTube care acţionau într-o manieră coordonată în încercarea de a răspândi informaţii false despre protestele pro-democraţie de la Hong Kong, relatează postul BBC News, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 11:14

În cadrul „vizitei private” în Moldova, Ministrul rus al Apărării Șoigu a inspectat trupele de ocupație rusești din Transnistria și a distribuit medalii militarilor ruși

În cadrul „vizitei private” în Moldova, Ministrul rus al Apărării Șoigu a inspectat trupele de ocupație rusești din Transnistria și a distribuit medalii militarilor ruși

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat teritoriile ocupate din regiunea transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 11:05

Despre o posibilă paralizie geopolitică

Despre o posibilă paralizie geopolitică

Fiecare zi care trece demonstrează că “înțelegerea politică temporară” dintre blocul „pro-european” ACUM și Partidul Socialiștilor din R. Moldova, pe baza căreia liderii pro-europeni “împart butoanele de putere” cu rușii mobilizați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 10:29

Năstase se teme să rostească numele lui Dodon și Șoigu pentru a nu-i supăra pe ruși

Năstase se teme să rostească numele lui Dodon și Șoigu pentru a nu-i supăra pe ruși

Cred sincer că niciun om de pe acest Pământ, printr-o vizită la Chișinău, nu poate schimba istoria poporului nostru, anunță Ministrul de Interne Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 10:13

Rușii aruncă bani în vânt / Piața goală la concertul organizat de Igor Dodon

Rușii aruncă bani în vânt / Piața goală la concertul organizat de Igor Dodon

Piața Marii Adunări Naționale a fost aseară goală la concertul organizat de președintele țării, iar Igor Dodon s-a “părafinat” în fața ministrului rus Serghei Șoigu. Despre aceasta a scris Mihai Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 08:22

Maia Sandu: Soluția politică pentru conflictul Transnistrean se va găsi mai ușor atunci când cei implicați în scheme vor face mai puțini bani în acest teritoriu

Maia Sandu: Soluția politică pentru conflictul Transnistrean se va găsi mai ușor atunci când cei implicați în scheme vor face mai puțini bani în acest teritoriu

Premierul Maia Sandu își dorește o relație bună cu Federația Rusă, iar parteneriatele strategice cu România,  Ucraina, și Statele Unite. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru postul de radio Europa Eliberă. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 August 2019, ora: 08:18

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 25 AUGUST 2019. SCORPIONII SE POT ÎNTÂLNI CU CINEVA DIN TRECUT

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 25 AUGUST 2019. SCORPIONII SE POT ÎNTÂLNI CU CINEVA DIN TRECUT

Horoscopul zilei de 25 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 25 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 25 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 07:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 07:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 07:05

În timp ce România taie finanțarea pentru presă românească - Igor Dodon lansează nou fals propagandistic finanțat și realizat de agentura rusească

În timp ce România taie finanțarea pentru presă românească - Igor Dodon lansează nou fals propagandistic finanțat și realizat de agentura rusească

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 25 August 2019, ora: 05:41

​Formaţia Napoli, cu fundaşul Vlad Chiricheş rezervă, a învins, sâmbătă, în deplasare, cu scorul de 4-3, echipa Fiorentina, în prima etapă a campionatului Italiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 25 August 2019, ora: 00:42

Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe. Mai jos găsiți o listă cu fructele de sezon care au nenumărate beneficii asupra...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 00:10 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 23:16

Şoigu, alături de Dodon şi Greceanîi au sărbătorit 75 de ani de la atacarea României de către URSS

Şoigu, alături de Dodon şi Greceanîi au sărbătorit 75 de ani de la atacarea României de către URSS

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 19:42

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Persoana care-i scrie discursurile Maiei Sandu este criticată de un analist politic

Persoana care-i scrie discursurile Maiei Sandu este criticată de un analist politic

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a Republicii Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a Republicii Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)