Economie

Preţurile de consum au crescut: Ce produse s-au scumpit în ultimul an în Republica Moldova

În luna februarie 2017 faţă de ianuarie 2017 o creştere mai semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la următoarele produse alimentare: cartofi, fructe proaspete, legume proaspete, votcă, carne de iepure, zahăr, carne de vită şi făină de grâu.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate unele scăderi ale preţurilor la: ouă de găină, vinete, tomate, ceapă, sfeclă roşie şi smântână, subproduse, carne de porc şi de oi.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm, că în perioada de referinţă s-au înregistrat creşteri mai semnificative de preţuri la: instrumente pentru igiena personală, mărfuri chimice de uz casnic, combustibili (în special: carburanţi, gaz lichefiat ambalat în butelii), mobilă pentru bucătărie şi mijloace de transport, covoare şi preşuri, veselă pentru bucătărie şi obiecte casnice, încălzitoare electrice şi aparate de aer condiţionat şi ţigări.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la: cizme de iarnă pentru bărbaţi şi copii, scurte, sacouri, pulovere, jachete, paltoane, demiuri pentru femei şi copii şi articole din blană.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna februarie a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la: serviciile legate de sănătate şi serviciile transportului feroviar internaţional de pasageri.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la: serviciile pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe, turism peste hotarele ţării, serviciile hoteliere, aprovizionarea cu apă potabilă şi evacuarea apelor uzate, dar şi închirierea apartamentelor.

Inflaţia anuală pentru ultimele 12 luni din februarie 2016 până în februarie 2017 a constituit 4,7%, inclusiv la: produse alimentare – 4,8%, mărfuri nealimentare – 5,1% şi servicii prestate populaţiei – 3,9%.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 1,2 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,6 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,7 la sută şi la tarifele pentru serviciile prestate populaţiei – cu 2,7 la sută.

Preţurile de consum în luna februarie 2017 comparativ cu luna februarie 2016 au înregistrat o tendinţă de creştere cu 4,7 la sută, iar în februarie 2016 faţă de februarie 2015 – cu 10,3 la sută. 

Sursa: independent.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *