Afaceri

Preturile la apa si la transportul public trebuiau majorate

Daca in ultimii noua ani salariul mediu a crescut de 6,6 ori, preturile la consumul de apa s-au majorat doar de 4,4 ori.

Motivatia precum ca tariful sau costul serviciului trebuie racordat la capacitatea de plata a populatiei nu este corecta din punct de vedere economic. O declaratie in acest sens a facut ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Nicolae Mogoreanu, presedintele Asociatiei consumatorilor de energie din RM, cu referire la majorarea tarifelor la apa si pentru calatoria in transportul public din capitala.

El si-a motivat concluzia prin argumentul ca structura costurilor unui kW/h, a unui metru cub de apa, precum si a unei calatorii in transportul public este aceeasi pentru Germania, Rusa sau RM. „Costurile componentelor produselor (resurse energetice, substante chimice pentru tratarea apei, a benzinei sau motorinei etc.) nu se deosebesc mult de la tara la tara si nu au nicio legatura cu valoarea medie a salariului sau a pensiei”, a mai spus Nicolae Mogoreanu.

Totodata, el a constatat ca tariful la apa pentru consumatorii casnici, in realitate, trebuie sa fie mai mare. Potrivit lui, o parte din costuri sunt suportate de catre agentii economici, care platesc 22,96 lei pentru un metru cub, ceea ce, in principiu, nu este normal.

Mogoreanu considera ca statul trebuie sa promoveze o politica tarifara corecta. In acelasi timp, acesta trebuie sa aiba grija de categoriile de populatie cu venituri mici, care urmeaza sa se bucure de subventii sub diferite forme. Pentru a se convinge de cheltuielile pe care le suporta SA „Apa-Canal”, Nicolae Mogoreanu i-a recomandat presedintei Asociatiei „Savgardare”, Maia Laguta, sa faca o excursie de la statiile de pompare de la Vadul lui Voda pana la statiile de epurare din suburbia Chisinaului.
Din Asociatia consumatorilor de energie din RM fac parte mai bine de 20 de intreprinderi, printre care „Franzeluta”, „Macon”, „Ciment” s.a.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *