Editorial

Preţurile şi…mâna de fier a premierului

Parcă am avea motive să fim optimişti, dar… În viaţa noastră am mai citit programe guvernamentale alcătuite frumos şi bine intenţionate, care însă au suferit eşec. Pentru ca un program să reuşească e nevoie ca Guvernul nu doar să vrea, dar şi să poată. Şi-apoi nu doar de Guvern depinde, în cele din urmă, rezultatul final, ci şi de noi, cetăţenii ţării. Altfel spus, este necesar să se potrivească o întreagă constelaţie…

Principala provocare pentru acest Guvern vor fi preţurile, aşa cum se vede şi din primele zile ale anului. Acestea nu pot fi lăsate să urce la infinit, cu sau fără motiv, însă nici nu trebuie luate la control strict, într-o economie de piaţă. Dacă preţurile o vor lua razna, vor începe să se revolte cetăţenii, pentru că salariile şi pensiile lor stau pe loc ani la rând. Dacă Guvernul va încerca să reducă preţurile cu orice preţ, vor reacţiona prompt agenţii economici, care vor spune că statul le strică afacerile. O astfel de situaţie se întâmplă astăzi în domeniul sănătăţii. Încă în 2010, Guvernul a obligat toţi agenţii economici să micşoreze preţurile la medicamente, în caz contrar, aceştia au fost avertizaţi că vor primi amenzi sau vor rămâne fără licenţă. Farmaciştii însă nu par să se conformeze acestei decizii, ba unii dintre ei, se zice, în loc de a reduce, au majorat preţurile, pe motiv că ar fi procurat medicamentele scump şi nu le pot vinde ieftin. Săptămâna curentă, promitea să se implice şi Centrul anticorupţie, care le-a dat răgaz farmaciilor ca până pe 17 ianuarie 2011 să-şi revadă preţurile, după care a avertizat că va începe controalele…

Încă nu se vede capătul acestui conflict, care nu este singurul. Ieri, premierul Filat a răspuns, indirect, la o replică a preşedintelui Consiliului de Administrare al „Moldovagaz” SA, Alexandr Gusev. „Dacă pe dânsul nu-l doare capul atunci când vede factura pentru încălzire, atunci eu pot să vă spun că nu simt acelaşi lucru. Pe mine mă doare capul când vine vorba de majorarea tarifelor la gaze”, a spus Vlad Filat după şedinţa Executivului. E îngrijorată şi Confederaţia Sindicatelor, care consideră că tarifele majorate la gaze ar aduce în impas financiar peste un sfert dintre consumatori… Cu toate acestea, SA „Moldovagaz” insistă asupra majorării cu 17,6 la sută a tarifelor şi ameninţă că pierderile vor fi achitate de consumatori.

În politica de preţuri e nevoie de multă fermitate, dar şi de flexibilitate. Piaţa trebuie lăsată, probabil, să-şi stabilească singură preţurile, dar, în acelaşi timp, trebuie înlăturaţi din piaţă speculanţii, profitorii, intermediarii – toţi cei care se conduc de legile junglei. Pentru că anume astfel de legi îi fac pe unii „agenţi economici” să ne vândă mărfuri la preţuri duble, triple sau de zeci de ori mai mari faţă de cele la care le procură. Cu „Moldovagaz” va fi mai greu de negociat, pentru că deţine monopolul pe piaţa energetică. Dar cu toţi ceilalţi, de ce nu? Nu vi se pare că noi, moldovenii, în ultimii ani, am învăţat doar să vindem şi să cumpărăm? A venit timpul să facem business de calitate, fără să înşelăm la cântar şi la preţ.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *