Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:10
Abonamente
 
 
 

Economie Mondială 1 Februarie 2016, ora 18:28

Prețul actual al petrolului poate falimenta unele țări dacă nu va începe să crească

Marime Font

Arabia Saudită ar putea ajunge la faliment cel mai devreme în 2018 dacă prețul petrolului rămâne scăzut, deși regatul saudit a redus cheltuielile bugetare și a majorat producția de țiței pentru a amâna pe cât posibil această situație.

Măsurile luate de autoritățile saudite nu au făcut decât să amâne perspectiva falimentului cu câteva luni.

Multe dintre țările dependente de veniturile din petrol trebuie să taie masiv din cheltuieli pentru a-și echilibra bugetul. Țările bogate precum Qatar și Kuweit par să întâmpine cele mai puține dificultăți, în timp ce în unele dintre țările mai sărace situația este agravată de tulburări sociale și război civil.Libia, unul dintre statele producătoare de petrol aflate în război civil, ar avea nevoie de un preț al petrolului de 269 de dolari pe baril pentru a-și echilibra bugetul, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Arabia Saudita are o situație internă stabilă și se află undeva între cele două categorii, beneficiind de resurse vaste de țiței, dar și de rezerve de aproximativ 624 miliarde de dolari la finele lunii decembrie.

Stabilitatea regatului saudit este însă, datorată numărului mare de locuri de muncă asigurate de stat, precum și cheltuielilor publice generoase. Pentru a menține această situație în contextul preturilor mici la petrol, statul a fost nevoit să recurgă la rezerve.

Bugetul Arabiei Saudite pentru anul în curs prevede o reducere a cheltuielilor bugetare cu 13,8 la sută față de anul trecut, însă estimările băncii britanice Barclays plasează acest procentaj în jurul a 5 la sută. Pentru 2016, deficitul bugetar este estimat la 12,9 la sută, potrivit băncii.

Pe lângă scăderea cheltuielilor, autoritățile saudite au crescut și producția de petrol, la peste 10 milioane de barili pe zi în luna octombrie.

Această strategie aduce încasări suplimentare, însă crește și presiunea de pe piața petrolului, unde în prezent există un excedent de ofertă, iar cotația barilului de petrol Brent se situează ușor peste 35 de dolari.

Sursa: wall-street.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md