Astăzi 2 Iulie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 12:34
Abonamente

Economie 11 Iulie 2016, ora 08:33    Din editia print

Prețurile noi la carburanți: mărul discordiei al ANRE-ului

Marime Font

Prețurile la carburanți în Republica Moldova au provocat mereu nemulțumiri din partea societății. Din cauza monopolului care există pe piață, experții susțin că nu ar exista o concurență loială în domeniul carburanților și prețul la combustibili nu ar fi format corect. În urma unui nou tip de calcul, prețul la combustibili urmează să fie mai aproape de cel al burselor internaționale, totuși, asistăm la o creștere a acestuia.

Din 1 iunie 2016, benzinăriile din țară sunt obligate să afișeze prețurile pentru carburanți conform unei noi metodologii elaborate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel, noua metodologie care a intrat în vigoare, la 13 mai curent, prevede că, la fiecare două săptămâni, ANRE va stabili care sunt valorile maxime ale marjei comerciale pentru distribuirea produselor petroliere, iar stațiile PECO, care vor afișa pe panouri prețuri mai mari, vor fi sancționate și chiar riscă să-și piardă licența.

Plafonarea introdusă pentru a preveni majorarea prețului

Potrivit legii, plafonarea prețului cu amănuntul a fost introdusă pentru a preveni majorarea nejustificată a prețurilor de către operatorii de pe piață. Conform ultimelor modificări ale legii, la fiecare două săptămâni, ANRE va stabili prețuri plafon pentru produsele petroliere, în funcție de cotațiile la bursă (Platts FOB MED), componenta fiscală și marja comercială specifică, reglementată pentru fiecare produs. Astfel, operatorii nu vor putea vinde cu amănuntul produsele petroliere la un preț mai mare decât cel stabilit de Agenție.

Sergiu Ciobanu, director ANRE, a declarat pentru ziarul TIMPUL că astfel comerțul petrolier din țara noastră este dependent de cotațiile de la bursele la care se produc acestea. „Mai demult, erau discuții că pe bursă au început a scădea prețurile la petrol, dar în Moldova nu se vede scăderea. Acum, acest preț va fi ajustat la fiecare două săptămâni”, a afirmat directorul agenției.

„Prețul trebuia să fie cu un leu mai mult”

Directorul ANRE a ținut că menționeze că prețul țițeiului la bursele internaționale nu are nicio legătură cu prețul final al carburanților. „Acestea sunt două piețe diferite. Dacă țițeiul costă astăzi 40 de dolari per baril, o tonă de benzină sau motorină costă peste 500 de dolari. Rafinăriile din România și nu doar vând carburanții care sunt prelucrați, din această cauză și prețul este mai mare. Importatorii noștri nu cumpără țiței Brent, dar petrolul prelucrat, iar acesta deja de o lună își menține prețul la peste 500 de dolari per tonă”, susține directorul ANRE. În concluzie, Sergiu Ciobanu a menționat că astăzi prețul carburanților la panou trebuia să fie cu un leu mai mult, conform metodologiei vechi.

„Este o măsură populistă”

Experții în energetică susțin că stabilirea prețurilor plafon în baza metodologiei noi, aprobate de ANRE, nu se bazează pe raționamente economice. Aceștia asigură că măsura este una populistă, de reducere a prețurilor la carburanți, cu riscul de a falimenta majoritatea operatorilor mici. La această concluzie au ajuns analiștii Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), în cadrul unei note analitice privind evoluția sectorului produselor petroliere. Astfel, analistul economic, Sergiu Tofilat susține că pe de o parte, noua metodologie stabilește relația directă între prețul plătit de cetățeni la benzinărie și cotațiile la produsele petroliere pe bursele internaționale. „Nu trebuie să așteptăm până ANRE va sesiza prețurile la burse pentru a atenționa petroliștii locali, în scopul de a micșora prețurile la carburanți. Acum,

Loading...


Agenția este obligată, la fiecare două săptămâni, să facă acest calcul. Doar că logica de formare a prețurilor, precum că statul hotărăște care trebuie să fie prețurile la carburanți, nu este normală, pentru că această nouă metodologie favorizează anumite părți și defavorizează altele”, susține analistul în energie. Pe de altă parte, Sergiu Tofilat susține că ANRE a setat marja adaosului comercial la litru, destul de jos, fără niciun fel de argumente sau unele logice economice. „Mai mult, seamănă a populism din partea autorităților această măsură”, afirmă analistul.

Petroliștii refuză să comenteze

Managerii de companii ce comercializează carburanți, contactați de TIMPUL, au refuzat să comenteze dacă acest regulament le afectează activitatea în vreun fel sau dacă măsura este destul de transparentă pentru toate părțile implicate în comerțul carburanților. Mai mulți dintre ei au spus că la acest subiect doar directorul general poate oferi un răspuns, însă din coincidență sau nu, toți managerii companiilor contactați erau plecați în teren și nu am primit un răspuns când vor reveni.

Victor Parlicov, expert din cadrul Institutului de Cercetare IDIS „Viitorul”, susține că impunerea plafonului doar pentru prețul de comercializare cu amănuntul (nu și pentru prețul de comercializare angro) va avantaja companiile mari, care activează pe ambele verigi ale lanțului valoric.

„Companiile mici vor avea de suferit”

În cadrul unui studiu publicat zilele trecute, expertul susține că, astfel, companiile din țară vor transfera cea mai mare parte din profit spre activitatea de comercializare angro, micșorând marja disponibilă pentru activitatea de comercializare cu amănuntul. „Drept rezultat, companiile mici, care activau doar pe această ultimă verigă din lanț, treptat vor fi nevoite să renunțe la activitate, iar stațiile acestora fie vor fi preluate de companiile mari, fie vor fi închise. Companiile mari, la fel, vor renunța la o parte din stațiile de alimentare, în contextul optimizării costurilor”, a declarat expertul pentru ziarul TIMPUL.

Totodată, opțiunea de recalculare a prețurilor conform marjei specifice va fi în permanență invocată de companiile petroliere pentru a forța ANRE să majoreze această marjă, potrivit lui Parlicov. „Riscul unor deficite temporare de produse petroliere este cu atât mai mare cu cât companiile de pe piața produselor petroliere sunt forțate să-și reducă în continuare stocurile pentru a-și micșora costurile și a se încadra în marja aprobată de ANRE. Companiile petroliere își vor consolida eforturile pentru determinarea ANRE să majoreze cuantumul marjei specifice”, a comentat expertul.

„Vom fi necompetitivi din cauza prețurilor

Grigore Bernavschi, președintele Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova, a declarat că aceste schimbări periodice vor afecta costul de producție al transportului, astfel companiile nu vor fi competitive pe piața regională. „Când prețul barilului la burse se ridică, atunci acesta crește operativ și la noi în țară, dar când scade prețul, atunci ai noștri uită de scăderea lui. Dacă prețurile ar fi mai mici, am fi competitivi la noi acasă, în caz contrar companii din țările vecine vor veni la noi și vor lucra, iar noi vom rămâne fără activitate. Din acest considerent nu aducem bani în țară, de aceea, trezoreria nu se îmbogățește, nici salarii nu sunt, de aceea fug transportatorii și șoferii din țară”, susține președintele asociației.

Potrivit raportului ANRE de monitorizare a pieţei produselor petroliere, la finele anului 2015 în Republica Moldova existau 624 staţii autorizate de comercializare a benzinei şi motorinei. Volumul vânzărilor cu amănuntul a constituit 550 mii tone de carburanţi sau 881 tone per staţie. Cantitatea de carburanţi vândută de o staţie în Moldova este de trei ori mai mică în comparaţie cu România sau cu media pe Uniunea Europeană.


RASTRU:
În perioada 29 iunie -12 iulie 2016, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților stabilite de ANRE sunt:
Pentru benzina Premium - 95 16,11 lei
Motorină 14,00 lei
Gaz lichefiat 7,51 lei
În cazul depistării prețurilor plafon mai mari, puteți sesiza la numărul de telefon: 080010800 sau anre@anre.md

VOX

Iurii, 29 de ani
„Dacă prețurile ar mai scădea, aș fi mulțumit, dar atâta timp, cât la fiecare două săptămâni acestea cresc, nu este îmbucurător”.

Mihaela, 26 de ani
„Eu am văzut că prețurile la carburanți cresc, de la 15 cât era primăvara, acum la 16,20. Nu văd care ar fi rostul acestui nou tip de calcul, dacă oricum prețurile se majorează”.

Alexandr, 34 de ani,

„Nu am observat că prețurile s-au schimbat. Când prețul la benzină crește sau scade cu câțiva bani, nici nu observ. Acest lucru mai bine se simte în perioade mai lungi, când prețul se schimbă cu câțiva lei. Acum, cred că, plata la combustibili este bună pentru piața noastră, în Europa este mult mai scump”.

Ion, 56 de ani
„Nici nu știam că există o nouă regulă de calculare a prețului pentru benzină. Eu am observat că prețul la benzină s-a mărit de vreo lună. Nu știu cine și ce calculează, dar ar trebui să facă prețuri mai bune pentru popor. Mașina astăzi nu este un lux pentru moldoveni, dar prețul la benzină ar trebui să fie mai mic”.

Tudor, 47 de ani,
„Poate așa vom avea parte de prețuri corecte. Nu pot spune cum se calculează acestea, că suntem oameni simpli, dar dacă de mai sus au hotărât că așa e mai bine, ne vom conforma. Așteptăm ca prețul la motorină să mai scadă, măcar cu vreo doi lei”.


Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 1 Iulie 2020, ora: 11:55

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat vineri că revenirea din pandemia de coronavirus va fi una limitată şi de asemenea va schimba permanent anumite părţi ale economiei, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 1 Iulie 2020, ora: 10:51

Interviu de Irina Nechit Ina Bilețchi: „Colecția de costume populare este pentru mine o comoară inestimabilă”

Ina Bilețchi: „Colecția de costume populare este pentru mine o comoară inestimabilă” Foto: Ina Bilețchi, director al Școlii de Arte din Cornești, alături de Ansamblul folcloric „Codreni

Interviu cu Ina Bilețchi, director al Școlii de Arte „Doina și Ion Adea-Teodorovici” din Cornești, conducător al Ansamblului folcloric „Codrenii”

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 1 Iulie 2020, ora: 10:03

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 1 Iulie 2020, ora: 09:56

Miercuri se deschide circulația rutieră pe Transfăgărășan / VIDEO

Miercuri se deschide circulația rutieră pe Transfăgărășan / VIDEO

Circulaţia rutieră pe Transfăgărăşan, între Piscul Negru şi Bâlea Cascadă, se deschide pentru toate categoriile de autovehicule începând de miercuri, ora 8:00, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iulie 2020, ora: 09:46

Fapt istoric / Cum au fost învățați germanii cu curățenia!

Fapt istoric / Cum au fost învățați germanii cu curățenia!

În Suabia curățenia este una din trăsăturile naționale. Însă cândva în această parte a Germaniei nu era atât de curat, chiar din contra – localnicii aruncau liniștit toate deșeurile sub curte.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 1 Iulie 2020, ora: 09:29

START VÂNZĂRI ÎNTR-UN NOU COMPLEX IMOBILIAR GRANDIOS! Vezi despre ce este vorba

START VÂNZĂRI ÎNTR-UN NOU COMPLEX IMOBILIAR GRANDIOS! Vezi despre ce este vorba

Un nou proiect imobiliar a fost lansat la Ialoveni, la doar un minut de Chișinău. este vorba despre un concept inedit care depășește standardele de calitate după care se construia până acum în oraș. Ben-eficiază ți tu de prețul de la Startul de Vânzări de 450 euro/m2.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)