Timpul Liber

Prietenii de familie, mai buni ca rudele

Prietenii însă ne sunt alături zi de zi.

În urma unui studiu realizat de australieni, la care au participat, vreme de peste zece ani, 1500 de persoane în vârstă, s-a ajuns la o concluzie surprinzătoare: diferența de supraviețuire între cei cu prieteni și cei fără amici a fost de 22%. Se pare că prietenii îți prelungesc viața. În primul rând, compania lor îți dă siguranța că ai pe cine să te bazezi și cu cine să te sfătuiești și tocmai de aceea alungă depresia, crește stima de sine și satisface nevoia firească de socializare. În plus, prietenii adevărați îți critică obiceiurile nesănătoase de care ești sau nu conștientă și te ajută să-ți modifici în bine stilul de viață. Odată cu înaintarea în vârstă, tu și partenerul tău deveniți mult mai selectivi în alegerea prietenilor și, astfel, ajungeți să vă petreceți timpul în preajma oamenilor care vă plac cu adevărat.

Te ajută să te vindeci

Un studiu recent în cadrul căruia au fost monitorizate rezultatele analizelor a 61 de femei bolnave de cancer ovarian a scos la iveală concluzii uimitoare: pacientele care au beneficiat de suport social au avut o evoluție mult mai bună, recuperarea fiind mai grabnică în cazul lor.

Prietenii îți îmbunătățesc viața

Nu-i ușor pentru nimeni să facă față tuturor evenimentelor la care ne supune viața, dar prietenii te ajută să treci toate aceste hopuri cu mai multă relaxare. O afirmă înșiși experții în domeniu. Prietenii de familie te scapă uneori de stres, te încurajează și au grijă de tine când simți că nu mai poți merge mai departe. Efectul asupra personalității fiecăruia dintre noi este benefic chiar și când vine vorba de amicii de pe rețelele de socializare.

Reversul medaliei

Prietenii pot fi și o sursă de stres tocmai pentru că ne pasă atât de mult de ei. Un psiholog britanic spunea că oamenii care trezesc sentimente contradictorii în noi ne pot induce creșterea tensiunii arteriale mai mult decât cei care nu ne plac. Este totuși un fenomen firesc: prin atașarea de oameni, crește presiunea sângelui, fiindcă nutrim în permanență sentimente puternice. În orice caz, lipsa prietenilor nu e o soluție bună: mărește riscul de deces la fel de mult ca fumatul.

Impactul izolării
Ce să mai zicem atunci despre singuratici? Oare ei prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire și deces dacă preferă să se izoleze de societate? Răspunsul: doar dacă se simt singuri. Atât tinerii, cât și bătrânii pot avea probleme de sănătate sau o calitate a somnului mult mai precară din cauza lipsei prietenilor, dar aceste consecințe apar numai dacă persoana în cauză conștientizează singurătatea și nu face nimic pentru a o alunga.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *