Politică

Prim-ministrul moldovean a avut o intrevedere cu Secretarul General al ONU

In prima zi de vizita oficiala in SUA, prim-ministrul Vlad Filat s-a aflat la New York, unde a avut o intrevedere cu Secretarul General al ONU Ban Ki-Moon si cu Helen Clark, administrator al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, secretar general adjunct ONU. Delegatia guvernului moldovean s-a intalnit de asemenea si cu diaspora de moldoveni din regiunea metropolei New York, informeaza serviciul de presa al guvernului.

Filat a anuntat ca R. Moldova si-a inaintat candidatura pentru a obtine statutul de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile omului pentru perioada 2010-2013, dar pentru asta tara noastra trebuie sa-si consolideze institutiile democratice si de respectare a drepturilor omului. Filat a multumit Organizatiei Natiunilor Unite si institutiilor sale pentru sprijinul acordat RM si a salutat eforturile ONU in vederea mobilizarii comunitatii internationale pentru depasirea crizei economice globale. Ban Ki-Moon a precizat ca Vlad Filat este primul oficial guvernamental care viziteaza cladirea restaurata a Casei ONU, data in exploatare la finele anului 2009.

Totodata, Filat a mentionat ca R. Moldova are nevoie de sustinerea UNDP, in special in ceea ce tine de domeniul administrarii publice. „Am facut o analiza si am constatat ca avem nevoie de circa 300 de profesionisti in administrare publica, care ne-ar ajuta foarte mult in dezvoltarea statului si in acest context mizam pe sprijinul si profesionalismul dvs.”, a precizat Filat. „Vom sustine RM pe calea dezvoltarii si integrarii in UE. UNDP are experienta in ceea ce priveste perioada de pre-aderare la UE, deoarece a asistat mai multe state, care, ulterior, au devenit membre ale familiei europene”, a mentionat Helen Clark, precizand ca stie foarte multe despre situatia de la Chisinau. Clark l-a asigurat pe premier de tot sprijinul necesar, adaugand ca UNDP va ajuta Moldova si in pregatirea adunarii donatorilor ce va avea loc in luna martie la Bruxelles.

Pe 20 ianuarie, in cea dea doua zi de vizita oficiala, delegatia moldoveneasca s-a deplasat in statul Carolina de Nord, unde RM va semna un memorandum de colaborare. In a doua jumatate a zilei, delegatia moldoveneasca se va deplasa la Washington, unde are preconizate intrevederi cu cativa congresmeni. Din delegatia guvernului moldovean deplasata in SUA fac parte: ministrul Afacerilor Externe Iurie Leanca, ministrul Economiei Valeriu Lazar si ministrul Agriculturii Valeriu Cosarciuc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *