Aproape 1180 de tineri din țara noastră au intrat deja sau se pregătesc să intre în prima lor casă. Datele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Medii (ODIMM), arată că, până acum, au fost acordate 1164 de credite, iar alte 14 cereri sunt acceptate și beneficiarii urmează să semneze contractele de împrumut. Dintre numărul total, 152 de contracte sunt pentru tineri care muncesc la stat (Prima Casă 2), iar 293 de beneficiari sunt familii cu copii (Prima Casă 3). Alte 42 de cereri sunt în proces de analiză.
Potrivit sursei citate, suma totală a garanțiilor active este de aproape 278 de milioane de lei, iar suma creditelor oferite de bănci a depășit 555,5 milioane de lei. Valoare medie a unei locuințe este de 562 de mii de lei, iar suprafața medie – 60 de metri pătrați. Dintre cei 1164 de beneficiari, 850 sunt familii tinere, iar 316 – tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31 de ani.
Majoritatea contractelor au fost încheiate în municipiile Chișinău (790) și Bălți (141). La Cahul sunt 30 de beneficiari, la Ungheni -14, Comrat – 13, etc.
Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, a anunțat, anterior, că rata efectivă a dobânzii pentru creditele ”Prima Casă” s-a diminuat, începând cu 2 ianuarie, cu încă 0,3% și este acum de 6,1% anual. ”Acest fapt, în combinație cu creșterea veniturilor în urma reformelor recente (fiscală și salarială), majorează o dată în plus șansele tinerilor de a procura o locuință proprie!”, a scris ministrul pe Facebook.
Amintim că programul guvernamental Prima Casă a fost lansat în martie anul trecut, la inițiativa președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Programul are drept scop reducerea exodului tinerilor prin facilitarea cumpărării de locuințe. Astfel, la program pot aplica moldoveni cu vârstele de până la 45 de ani, care vor trebui să achite o rată inițială de 10 la sută din suma împrumutului care poate ajunge la un milion de lei. Statul garantează jumătate din credit.
Ulterior, Guvernul a venit cu facilități suplimentare pentru tinerii care muncesc în instituții de stat (Prima Casă 2) și le achită jumătate din creditul contractat, iar familiilor care au copii, statul le compensează, în funcţie de numărul de copii, de la 10 și până la 100% din suma împrumutului.
Sursa: allmoldova.com
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul