Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 15 Noiembrie 2018
Abonamente

Soroca 2 Martie 2012, ora 05:07    Din editia print

Prima casă de copii de tip familial la Soroca

Marime Font

Acum o lună, în oraşul Soroca a fost înfiinţată prima casă de copii de tip familial (CCTF) în care au fost plasaţi mai mulţi copii. 

După experienţa de asistenţi parentali profesionişti, soţii Victor şi Victoria Urasinov au decis să întemeieze o casă de tip familial pentru câţiva copii rămaşi fără grijă părintească.

 Experienţa de asistenţi parentali

Şi-au dorit întotdeauna o familie mare, însă, când au crezut că sunt gata pentru apariţia încă a unui copilaş, soţii Urasinov au aflat că nu mai pot avea copii. „Ne-am gândit atunci că sunt încă mulţi copii lipsiţi de grija şi dragostea părintească şi că noi am putea să le dăruim acea căldură”. Aşa au ajuns la o consultaţie la specialiştii Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei (DASPF), după care au decis să devină asistenţi parentali profesionişti. Primul copil pe care l-au luat la educaţie a fost Bogdana. Fetiţa avea doar câteva luni. Aproximativ în aceeaşi perioadă, absolut întâmplător, în familia lor a apărut Diana, o fetiţă care rămăsese singură, pentru că mama sa se afla într-un centru de reabilitare. „A venit la noi temporar, dar a rămas pentru mai mulţi ani şi este un adevărat membru al familiei noastre”, a menţionat capul familiei. Cu doi băieţi şi două fete, părinţii se simţeau absolut fericiţi şi împliniţi. În timpul unei vizite la DASPF, ei au aflat despre un băieţel care a rămas fără grija părinţilor, aceştia fiind alcoolici. Copilul urma să fie trimis într-o instituţie de plasament pentru copii, dar Victor şi Victoria au hotărât să-l ia în familia lor. Aveau deja experienţă şi s-au gândit că vor reuşi să-l îngrijească şi pe Maxim. În scurt timp, Maxim şi Bogdana, fiind de aceeaşi vârstă, s-au împrietenit. Acesta e ultimul copil pe care-l luăm la noi, credeau Victor şi Victoria, mai cu seamă că, deocamdată, nu au locuinţa lor proprie, ci închiriază un apartament cu trei odăi în oraşul Soroca. Sunt dispuşi să închirieze chiar şi o casă, dar, deocamdată, nu au găsit ceva potrivit şi speră că, prin intermediul ziarului, vor mai primi oferte. Totodată, capul familiei ne-a spus că intenţionează să procure ori să construiască o casă spaţioasă în care să fie destul loc pentru toţi cei şapte copii. Da, erau deja şapte la număr.

Cristina şi Cristian

Familia Urasinov merge deseori la Centrul de plasament „Azimut”, în vizită la copiii de acolo. Aşa au cunoscut-o şi au îndrăgit-o pe Cristina. „Ea era cea mai micuţă dintre copii. Totdeauna stătea singură şi nu prea reuşea să se încadreze în colectiv, am îndrăgit-o de cum am văzut-o”, ne-a spus doamna Victoria. Multiplele planuri de a o lua în vizită pentru zilele de sâmbătă şi duminică se risipeau din diferite motive. S-au ataşat însă de ea într-atât, încât s-au gândit să o ia cu totul la ei acasă. În acelaşi timp, au aflat despre posibilitatea de a crea o casă de copii de tip familial.

Un mare obstacol în acest sens era spaţiul locativ prea mic, dar cu gândul că vor reuşi în viitorul apropiat să procure o locuinţă mai spaţioasă au început perfectarea actelor necesare. Familia doritoare să facă un asemenea pas este evaluată de specialiştii DASPF, pentru a vedea dacă întruneşte toate condiţiile. Soţii Urasinov aveau deja o experienţă de asistenţi parentali profesionişti şi erau bine cunoscuţi de asistenţii sociali, care îi descriu ca pe nişte oameni serioşi, responsabili şi foarte grijulii. După ce toate momentele oficiale au fost finisate, au mers după Cristina, dar au aflat că ea are un frate - Cristian. Ca să nu despartă copiii, i-au luat în familia lor pe ambii. Astfel, în ianuarie 2012, a apărut prima casă de copii de tip familial în raionul Soroca.

Şi greu, şi uşor...

Ca în orice familie, există momente dificile. I-am întrebat pe părinţi cum reuşesc să aibă grijă de atâţia copii. „Ei s-au obişnuit repede unii cu alţii, dar „luptăm” cu gelozia. Unul dintre fiii noştri biologici este la o vârstă dificilă, are 14 ani. Îi iubeşte foarte mult pe cei mici, dar este şi gelos, uneori. Lucrăm asupra acestui moment”, spune Victoria Urasinov.
A fi părinte nu-i uşor, se ştie, dar a fi părinte pentru copii care provin din diferite familii, au caractere şi obişnuinţe diverse, este aproape un act de eroism, cred eu. Soţii Urasinov recunosc că nu le este uşor, dar le vine în ajutor şi credinţa. „A devenit un bun obicei să citim, seara, pasaje din Biblie. Ne străduim să învăţăm copiii să se respecte şi să se ajute reciproc. Îi învăţăm să se roage pentru părinţii lor, e important”, continuă domnul Victor.

Zece - numărul membrilor unei familii fericite

În prezent, familia Urasinov numără zece persoane: părinţii, doi fii biologici şi şase copii pe care îi educă: Diana, Bogdana, Maxim, Cristina, Cristian şi Ianis.
Ianis este ultimul copil venit în această familie. Până adineaori el se afla într-o altă familie de asistenţi parentali profesionişti, dar cuplul care îl luase la educaţie s-a răzgândit... Se întâmplă şi aşa ceva... Băiatul, dublu traumatizat, urma să fie dus la Centrul de plasament pentru copii, dar soţii Urasinov l-au luat la ei, unde s-a acomodat lângă ceilalţi copii. „Mă frământam, nu puteam să nu mă gândesc la soarta acestui copil. Şi Victoria, după ce a auzit povestea lui Ianis, umbla prin casă îngândurată, plângea...”, îşi aminteşte domnul Victor. Ianis mergea la şcoală, avea note bune, frecventa şcoala muzicală şi se obişnuise cu gândul că face parte dintr-o familie. Dacă se întorcea înapoi la Centrul de plasament, întregul său univers urma să se clatine - acest gând o neliniştea pe Victoria. Astfel, au hotărât să-l aducă şi pe el în familie. Le pare bine că au făcut-o.

Contactul cu părinţii biologici

Unul dintre principiile de funcţionare a CCTF este păstrarea legăturilor cu părinţii biologici, în cazul în care ei sunt în viaţă şi doresc acest lucru. Copiii plasaţi în familia Urasinov se văd cu părinţii lor. „Respectăm acest drept al copiilor şi ne dăm bine seama că este nevoie de comunicare cu părinţii biologici. Mai mult, unul dintre scopurile noastre este să facem tot ce-i posibil pentru reintegrarea copiilor în familia biologică. De exemplu, în cazul Dianei am ajutat-o pe mama ei să meargă la un centru de reabilitare ca să revină la un mod de viaţă sănătos”, ne-a mai spus capul familiei. Atunci când părinţii biologici nu mai sunt în viaţă ori nu-şi doresc copilul înapoi, părinţii-educatori au dreptul să-l înfieze. Aşa s-a întâmplat în cazul Bogdanei. După o perioadă, soţii Urasinov, din părinţi profesionişti, au devenit părinţi adoptivi pentru Bogdana.

Trăim din salariu şi din ajutorul oamenilor buni

I-am întrebat cum se descurcă la capitolul finanţe, căci o familie numeroasă implică şi cheltuieli pe măsură. „Eu am salariu în calitate de pastor la biserică, mai avem ambii salarii de angajaţi ai DASPF şi primim ajutoare de la oamenii cu inimă mare, în special - produse alimentare. Le mulţumim din suflet”, a menţionat Victor Urasinov.


Atât la momentul creării CTTF, cât şi pe parcursul activităţii, asistenţii sociali evaluează şi verifică activitatea părinţilor-educatori, dar şi evoluţia şi dezvoltarea copiilor. Totodată, ei reprezintă un mare sprijin pentru cuplurile care iau copii în familie. Familia Urasinov recunoaşte că, fără susţinerea asistenţilor sociali, le-ar fi fost greu: „Suntem susţinuţi şi ajutaţi foarte mult. De câte ori am sunat pentru informaţii din legislaţie sau alt gen de informaţii, întotdeauna am primit răspuns şi sfaturi utile”, spune domnul Victor. Pe lângă drepturi, părinţii-educatori au şi un şir de obligaţii, a căror încălcare poate fi pedepsită conform legislaţiei.

Pionieri în domeniul CCTF

Familia Urasinov este prima care a înfiinţat la Soroca o casă de copii de tip familial - un pas foarte responsabil, în opinia mea, pentru că puţini dintre noi ar putea face la fel. Şi cum un exemplu bun este molipsitor, doamna Victoria ne-a spus că un cuplu pe care îl cunoaşte meditează în acest sens şi se prea poate că, în viitorul apropiat, încă patru-cinci copii vor pleca din centrele de plasament într-o familie. Din păcate, nu toţi apreciază ceea ce fac aceşti oameni.
„Văd privirile nedumerite ale celor din jur când ieşim cu toată familia la plimbare. Ştiu că unii consideră că am adunat aceşti copii pentru bani. Dacă cineva crede că, fără dragoste şi fără dorinţa de a-i ajuta să crească într-o atmosferă caldă de familie, am fi reuşit să le purtăm de grijă la opt copii, să încerce şi să vadă cum e”.

Potrivit Regulamentului de funcţionare a CCTF: Cine doreşte să creeze o casă de acest gen devine angajat al DASPF şi i se acordă statutul de părinte-educator. Totodată, educatorul primeşte un salariu lunar de 1800 lei. Fiecare copil beneficiază de o indemnizaţie lunară de 450 lei şi de o indemnizaţie unică de 3000 lei (la sfârşitul fiecărui an) pentru haine şi încălţăminte.

 Tatiana Zabulica

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)