Actualitate

Prima doamnă a Cataloniei este moldoveancă. Dupa victoria soţului, informaţiile despre ea au fost şterse de pe Internet

Potrivit presei spaniole, Carles Puigdemont, liderul guvernului regional din Catalonia (Generalitat de Catalunya) este căsătorit cu româncă din Vaslui Marcela Topor, cuplul având şi două fiice. Puigdemont vorbeşte română, pe care învăţat-o de la consoarta să.

Liderul separatist al Cataloniei şi soţia să s-ar fi cunoscut în presă: Puigdemont a fost redactor-şef al ziarului „El Punt” (în prezent, „El Punt Avui”), cel mai mare din regiune, care este, de altfel, parţial subvenţionat de Generalitat de Catalunya. Iar Marcela Topor a fost prezentatoare pentru televiziunea „El Punt Avui”, dar şi jurnalist la „Catalonia Today”, o publicaţie locală destinată vorbitorilor de limba engleză.

După ce Puigdemont a fost ales primar în Girona în 2011, soţia să şi-a continuat carieră în televiziune, susţinând cauza separatismului catalan. La sfârşitul anului trecut, ea a publicat şi un editorial în care afirmă că „victoria blocului pro-independenţa în parlamentul catalan” a fost unul dintre momentele-cheie ale lui 2015 şi vorbea despre „începutul procesului de creare a unui stat catalan”.

Însă, potrivit televiziunii locale La Vanguardia, majoritatea informaţiilor de pe Internet despre carieră ei au fost şterse în ianuarie 2016, după ce Puigdemont a fost ales în fruntea guvernului regional de la Barcelona, care subvenţionează postul TV unde lucra până acum Marcela Topor. Inclusiv editorialul din „Catalonia Today” menţionat mai sus apare în căutările pe Google, dar nu mai poate fi accesat. Nu este clar nici dacă în prezent ea mai lucrează la ’El Punt Avui” şi la “Catalonia Today”.

Pe 10 ianuarie 2016, Marcela Topor a venit în Parlamentul de la Barcelona, unde şi-a îmbrăţişat soţul după ce acesta a fost desemnat în fruntea executivului regional. Puigdemont şi Topor s-au fotografiat apoi împreună cu fostul lider al Cataloniei, Artur Mas, şi cu soţia acestuia. Iar luni, presă spaniolă şi catalană o poreclise deja pe româncă “prima doamna a Cataloniei”. Adversarii separatiştilor au speculat, de asemenea, faptul că şi soţia lui Mas, Helena Rakosnik, are origini est-europene, tatăl ei fiind născut în Cehia.

În 2014, într-o vizită în România, fostul preşedinte al clubului FC Barcelona Juan Laporta a fost însoţit de Puigdemont, la acel moment primar al Gironei, şi de soţia acestuia. Laporta a declarat pentru Sport.ro că Marcela este primul nume românesc care îi vine în minte, deoarece este soţia prietenului sau.

Sursă: Pro TV

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *