Astăzi 19 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Iunie 2019
Abonamente

Actualitate 2 Octombrie 2017, ora 07:50    Din editia print

Prima provocare majoră pentru noul ambasador al UE Peter Michalko

Marime Font

 Într-o măsură semnificativă, autoritatea Ambasadorului Michalko va rezulta din principialitatea acestuia vizavi de guvernare scrie IPN.

Imaginea noului Șef al Delegației Uniunii Europene de la Chișinău, Peter Michalko, este în proces de formare. Aceasta însă va fi definită de modul în care diplomatul european va gestiona situațiile de criză, care sunt inevitabile în ambianța politică tumultuoasă din Moldova. Deocamdată, persistă o anumită doză de incertitudine cu privire la capacitatea Șefului Delegației de a fi suficient de ferm în dialogul cu guvernarea de la Chișinău și de a se menține imparțial în orice tip de constrângeri politice interne. Percepția dată ar putea domina până la probarea contrariului de către Peter Michalko.

Primul test care va scoate la iveală temperamentul diplomatului european urmează să fie dosarul asistenței macro-financiare de 100 milioane EUR, promis de UE și dorit extrem de mult de către Partidul Democrat și personal de către Vladimir Plahotniuc. Valoarea acestei asistențe este mai întâi politică, după care economică.


Eventuala acordare a asistenței și debursarea primei tranșe vor fi interpretate de către Democrați ca o legitimare din partea UE. Astfel, Bruxelles-ul, practic, va recunoaște că guvernarea moldoveană ar respecta pre-condițiile politice privind mecanismul instituțiilor democratice (sistem multipartinic, statul de drept, drepturilor omului). Pre-condițiile date constituie aranjamentul comun, agreat de Comisia Europeană, Consiliul UE și Parlamentul European în iunie 2017 (IPN, 19 Iunie 2017), care trebuie îndeplinit pentru ca asistența macro-financiară să fie oferită.

La fel, aceasta va contrasta puternic cu retorica opoziției extra-parlamentare de la Chișinău. Cea din urmă vede în Bruxelles un aliat principal, dacă nu unicul, în promovarea unor reforme veritabile și, respectiv, în prevenirea și stoparea efectelor destructive asupra instituțiilor democratice, rezultate din acțiunile guvernării.

Primele intervenții publice ale Șefului Delegației au combinat mesaje neclare privind soarta asistenței macro-financiare. Diplomatul ar fi invocat importanța respectării principiilor sistemului politic democratic, inclusiv corectitudinea implementării legislației electorale, în cazul asistenței macro-financiare de 100 milioane EUR. Faptul că acesta nu a operat cu termenul de “pre-condiții”, ci s-a referit doar la condiții, ar putea însemna că decizia finală înclină, totuși, în favoarea acordării asistenței. În orice caz, Șeful Delegației așteaptă ca anunțul să vină de la Bruxelles și nu se aventurează să spargă gheață înainte de timp. Dar pe lângă calitatea de precauție, de care Peter Michalko deja dă dovadă, este extrem de importantă o comunicare clară, coerentă și consecventă pe marginea asistenței macro-financiare, care absentează.

Pragmatism și/sau optimism

Aparițiile inițiale pe care le-a avut noul Șef al Delegației permit să observăm anumite similitudini cu Pirkka Tapiola (IPN, 21 August 2017) și anume manifestarea unui optimism, deși mai rezervat, la început de mandat. Optimismul lui Peter Michalko este oarecum mai pragmatic, deoarece urmează după un mandat complicat avut de Tapiola, când Moldova a traversat numeroase crize politice, o devalizare a sistemului bancar și o suspendare a asistenței europene.

Pe de o parte, diplomatul european a dat de înțeles că gradul de realizare a reformelor va fi verificat conform anumitor criterii clare. Altfel spus, doar condiționalitățile anterioare ale UE devin mai specifice și diverse. Acest principiu va fi aplicat față de toate tipurile de asistență acordate Moldovei. Pe de altă parte, în cazul asistenței macro-financiare se mai adaugă și pre-condițiile cu privire la mecanismul instituțiilor democratice, definite de către Peter Michalko drept “criterii politice”. Potrivit aranjamentului dintre instituțiile europene, nerespectarea pre-condițiilor poate declanșa suspendarea sau chiar anularea întregii asistențe macro-financiare. Acest aspect crucial al asistenței macro-financiare este deocamdată trecut cu vederea.

La fel ca și Tapiola, noul Șef al Delegației centrează interesul UE în realizarea reformelor în Moldova cu scopul de a spori prosperitatea cetățenilor și consolida stabilitatea țării. Focusarea pe necesitățile cetățenilor este obligatorie pentru a restabili euro-optimismul subțiat în rândul moldovenilor, la nivelul cotelor din perioada 2005-2009 (50-75%).

Totodată, pragmatismul lui Peter Michalko reiese din existența unui cadru juridic avansat în relația UE-Moldova care favorizează apropierea graduală de UE. Șeful Delegației nu și-a exprimat încă nicio îngrijorare legată de numeroasele promisiuni politice ale Președintelui Igor Dodon de a revizui Acordul de Asociere. Dar el înțelege că obiectivul politic al Președintelui Dodon este ca relația dintre UE și guvernare să fie tensionată, deoarece asta fortifică simpatiile pro-ruse sau eurosceptice în societatea divizată pe linii geopolitice.

O provocare și trei scenarii

Până la alegerile parlamentare din 2018, soldate cu previzibila extindere a Socialiștilor în Parlament și îndoielile vizavi de durabilitatea vectorului european, noul Șef al Delegației trebuie să înfrunte manevrele politice ale Democraților. La fel, urmează un proces dureros de comunicare cu opoziția extra-parlamentară, care deși s-a arătat mulțumită de prima conversație cu Peter Michalko, va reacționa negativ dacă asistența macro-financiară va fi inițiată în cele din urmă.

Cea mai apropiată în timp provocare ține de asistența macro-financiară și ce fel de impact politic aceasta va avea asupra discursului politic de la Chișinău. Pentru a înțelege urmările acestei provocări pot fi ilustrate trei scenarii de bază în legătură cu asistența macro-financiară.

Primul scenariu implică acordarea asistenței de către UE, sub motivul că guvernarea a urmat unele din recomandările Comisiei de la Veneția privind votul mixt, a renunțat la legea privind organizațiile non-comerciale revizuită, ce putea limita finanțarea externă sau alte argumente oferite de către Democrați. Scenariul dat este pozitiv pentru guvernare, dar negativ pentru opoziția extra-parlamentară, a cărei critică împotriva votului mixt va fi deteriorată. Societatea civilă și mass-media pro-reformă la fel vor califica acest lucru ca pe un compromis între Bruxelles și guvernare. Concomitent, UE va deveni protagonista mașinăriei propagandistice a guvernării, fiind folosită pentru a elogia acțiunile PDM și rolul lui Vladimir Plahotniuc în cadrul guvernării.

Ce de-al doilea scenariu reprezintă o tentativă a UE de a lega guvernarea de noi angajamente și condiționalități, prevăzute de Acordul privind asistența macro-financiară. Astfel, este debursată prima tranșă, iar Democrații sunt verificați atent dacă încalcă sau nu pre-condițiile politice. În acest fel, europenii pot să folosească asistența ca pe o pârghie pentru a le cere autorităților moldovenești să asigure funcționarea instituțiilor democratice într-un an electoral - 2018. Avantajul UE în această situație este că poate să suspende sau să anuleze asistența macro-financiară, punând în lumină negativă guvernarea. Dar dezavantajul este că orice înghețare a asistenței va fi exploatată de către Președintele Dodon și Socialiști pentru a-și consolida electoratul.

Al treilea scenariu, care este cel mai improbabil, constă în neacordarea asistenței pe motivul că prin schimbarea votului mixt a fost afectat sistemul multipartinic și denaturată competiția între forțele politice în procesul de alegeri. Contextul dat favorizează cel mai mult opoziția extra-parlamentară și Socialiștii, care obțin argumente electorale pentru 2018 în combaterea politică a Democraților. UE ar putea deveni ținta anumitor acuzații din partea instituțiilor media pro-guvernamentale pentru că “penalizează” guvernarea și, totodată, lipsește țara de asistența financiară vitală. În final, pe banca imaginară a acuzaților ar putea fi UE, dar și opoziția extra-parlamentară, care se împotrivește acestei asistențe din cauza introducerii votului mixt.

În loc de concluzie...

Pragmatismul optimist manifestat de Peter Michalko va fi testat la prima criză politică din Moldova. Fixarea reformelor pe beneficii directe pentru cetățeni este ceea ce poate să-l ajute pe noul Șef al Delegației să construiască o bază solidă în relația cu publicul local.

Totodată, într-o măsură semnificativă, autoritatea Ambasadorului Michalko va rezulta din principialitatea acestuia vizavi de guvernare. De o importanță majoră este de asemenea forța lui de a valorifica fiecare condiționalitate, instrumentată de UE, pentru a extrage maxim rezultate din reforme.

Asistența macro-financiară constituie primul test major al noului Șef al Delegației UE. Aprecierea obiectivă a contextului politic și respectarea pre-condițiilor trebuie să fie punctul de pornire pentru a sprijini sau nu alocarea asistenței date. UE și Peter Michalko vor trebui să-și asume pe deplin consecințele deciziei adoptate. Pentru a administra situația de criză care pare să fie iminentă, indiferent de scenariul evenimentelor, o comunicare efectivă cu privire la asistența macro-financiară este imperativă. Altfel, UE poate scăpa de sub control situația și deveni insensibilă față de manevrele guvernării, ceea ce va pune în dificultate opoziția extra-parlamentară, dar și societatea civilă, care mizează pe UE.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 23:09

 După o săptămâna dificilă în Republica Moldova în care am avut două guverne, doi premieri şi o serie de decizii alambicate, care au demonstrat încă odată fragilitatea statului frate dintre Prut şi Nistru, oligarhul Vladimir Plahotniuc şi PDM au făcut un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 16:55

Indemnizaţia pentru copii a câte 200 de lei pe lună se amână. Deputaţii ACUM-PSRM nu au inclus proiectul pe ordinea de zi a Parlamentului. Fracţiunea PDM a propus, astăzi, în cadrul şedinţei Legislativului ca pe ordinea de zi să fie incluse mai multe proiecte de legi,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:52

Parlamentul a stabilit, în ședința de marţi, 18 iunie, data alegerilor locale generale. Scrutinul va avea loc la 20 octombrie 2019, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:51

Interimatul funcţiei de director al Centrului Național Anticorupție va fi asigurat de vicedirectorul instituţiei, Lidia Cherioglu. O decizie în acest sens a fost adoptată marţi, 18 iunie, de parlament, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 14:43

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit marţi la Berlin, a pledat pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO în declaraţii făcute presei germane înaintea întâlnirii sale cu cancelarul Angela Merkel, potrivit dpa, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:47

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

În curând, toate taxele vamale vor putea fi achitate și online sau la terminalele cash-in. Serviciul Vamal introduce, în premieră, opțiunea de achitare a drepturilor de import-export inclusiv prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice MPay.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:34

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Peste 59 de ani, numărul locuitorilor din Rusia va ajunge sub 100 de milioane de persoane, potrivit raportului demografic al ONU, calculat pana in 2100. Astfel, varianta pesimistă a previziunilor experților arata ca în loc de cele 145 de milioane de persoane cate exista in prezent,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:20

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Politicianul spune că s-a arătat nedumerit de declarațiile Maiei Sandu, precum că anularea mandatului de arest pe numele său este o decizie îndoielnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:16

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan, iar discuția pe care au avut-o, a fost purtată în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 12:03

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Condamnatul Vlad Filat, tot el milionar în dolari americani, a trimis o scrisoare poporului în care s-a plâns că, vezi Doamne, e nemulțumit de condițiile din pușcărie. Că nopțile în care plânge cu lacrimi cât bobul de mazăre nimeni nu-l vede și nu-l...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:42

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

Fostul internaţional francez şi preşedinte al UEFA, Michel Platini, a fost reţinut, marţi, pentru audieri în cadrul anchetei care vizează atribuirea organizării Cupei Mondiale de fotbal din 2022 Qatarului, relatează cotidianul francez LeMonde pe site-ul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:36

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au trimis o scrisoare în adresa lui Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova, dar și în adresa Angelei Motuzoc, președinta Consiliului Superior al Procurorilor prin care reclamă „administrarea defectuoasă a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:29

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații blocului ACUM s-au pronunțat astăzi împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă. Aceștia au votat împotriva unei inițiative a fracțiunii PDM, care a cerut o anchetă publică în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:13

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

Deputații blocului ACUM au votat astăzi pentru trecerea Servicului de Informații și Securitate în subordinea președintelui Igor Dodon, care reprezintă deschis interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:52

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul a reexaminat proiectul de lege care prevede trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat din subordinea prim-ministrului în cea a președintelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:30

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

O femeie a murit, după ce a fost lovită de un automobil de marca BMW în timp ce traversa strada. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:11, în proximitatea Policlinicii Oncologice, de pe strada Grenoble, din cartierul Telecentru al capitalei

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:45

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la bacalaureat susțin astăzi proba la disciplina la solicitare. Examenele au loc în 92 de centre create în liceele teoretice din țară, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:25

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:50

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Noul ministru al apărării, socialistul Pavel Voicu, nu a decis încă dacă va cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. Potrivit șefului pe apărare, pentru început trebuie să examineze cu atenție toate informațiile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:48

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

 Igor Dodon a declarat că nu va amnistia politicieni și că „judecătoriile trebuie să își facă treaba”. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iunie 2019, ora: 08:45

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

Horoscopul zilei de 18 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:57

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Este evident că nimeni nu crede că acest Guvern va avea o viaţă foarte lungă. Nici cei care îl populează, nici cei care înţeleg cât de cât viaţa politică modovenească. Este opinia politologului român Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:38

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

După demisia Guvernului Filip, un funcționar ar fi fost surprins cum scoate din sediul Executivului un scaun sub pretextul că ar fi proprietatea sa. Acest episod arată cum nu se poate mai bine perplexitatea reprezentanților vechii puteri surprinși de năruirea bruscă a guvernării PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iunie 2019, ora: 00:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)