Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 11 Noiembrie 2019
Abonamente

Actualitate 2 Octombrie 2017, ora 07:50    Din editia print

Prima provocare majoră pentru noul ambasador al UE Peter Michalko

Marime Font

 Într-o măsură semnificativă, autoritatea Ambasadorului Michalko va rezulta din principialitatea acestuia vizavi de guvernare scrie IPN.

Imaginea noului Șef al Delegației Uniunii Europene de la Chișinău, Peter Michalko, este în proces de formare. Aceasta însă va fi definită de modul în care diplomatul european va gestiona situațiile de criză, care sunt inevitabile în ambianța politică tumultuoasă din Moldova. Deocamdată, persistă o anumită doză de incertitudine cu privire la capacitatea Șefului Delegației de a fi suficient de ferm în dialogul cu guvernarea de la Chișinău și de a se menține imparțial în orice tip de constrângeri politice interne. Percepția dată ar putea domina până la probarea contrariului de către Peter Michalko.

Primul test care va scoate la iveală temperamentul diplomatului european urmează să fie dosarul asistenței macro-financiare de 100 milioane EUR, promis de UE și dorit extrem de mult de către Partidul Democrat și personal de către Vladimir Plahotniuc. Valoarea acestei asistențe este mai întâi politică, după care economică.


Eventuala acordare a asistenței și debursarea primei tranșe vor fi interpretate de către Democrați ca o legitimare din partea UE. Astfel, Bruxelles-ul, practic, va recunoaște că guvernarea moldoveană ar respecta pre-condițiile politice privind mecanismul instituțiilor democratice (sistem multipartinic, statul de drept, drepturilor omului). Pre-condițiile date constituie aranjamentul comun, agreat de Comisia Europeană, Consiliul UE și Parlamentul European în iunie 2017 (IPN, 19 Iunie 2017), care trebuie îndeplinit pentru ca asistența macro-financiară să fie oferită.

La fel, aceasta va contrasta puternic cu retorica opoziției extra-parlamentare de la Chișinău. Cea din urmă vede în Bruxelles un aliat principal, dacă nu unicul, în promovarea unor reforme veritabile și, respectiv, în prevenirea și stoparea efectelor destructive asupra instituțiilor democratice, rezultate din acțiunile guvernării.

Primele intervenții publice ale Șefului Delegației au combinat mesaje neclare privind soarta asistenței macro-financiare. Diplomatul ar fi invocat importanța respectării principiilor sistemului politic democratic, inclusiv corectitudinea implementării legislației electorale, în cazul asistenței macro-financiare de 100 milioane EUR. Faptul că acesta nu a operat cu termenul de “pre-condiții”, ci s-a referit doar la condiții, ar putea însemna că decizia finală înclină, totuși, în favoarea acordării asistenței. În orice caz, Șeful Delegației așteaptă ca anunțul să vină de la Bruxelles și nu se aventurează să spargă gheață înainte de timp. Dar pe lângă calitatea de precauție, de care Peter Michalko deja dă dovadă, este extrem de importantă o comunicare clară, coerentă și consecventă pe marginea asistenței macro-financiare, care absentează.

Pragmatism și/sau optimism

Aparițiile inițiale pe care le-a avut noul Șef al Delegației permit să observăm anumite similitudini cu Pirkka Tapiola (IPN, 21 August 2017) și anume manifestarea unui optimism, deși mai rezervat, la început de mandat. Optimismul lui Peter Michalko este oarecum mai pragmatic, deoarece urmează după un mandat complicat avut de Tapiola, când Moldova a traversat numeroase crize politice, o devalizare a sistemului bancar și o suspendare a asistenței europene.

Pe de o parte, diplomatul european a dat de înțeles că gradul de realizare a reformelor va fi verificat conform anumitor criterii clare. Altfel spus, doar condiționalitățile anterioare ale UE devin mai specifice și diverse. Acest principiu va fi aplicat față de toate tipurile de asistență acordate Moldovei. Pe de altă parte, în cazul asistenței macro-financiare se mai adaugă și pre-condițiile cu privire la mecanismul instituțiilor democratice, definite de către Peter Michalko drept “criterii politice”. Potrivit aranjamentului dintre instituțiile europene, nerespectarea pre-condițiilor poate declanșa suspendarea sau chiar anularea întregii asistențe macro-financiare. Acest aspect crucial al asistenței macro-financiare este deocamdată trecut cu vederea.

La fel ca și Tapiola, noul Șef al Delegației centrează interesul UE în realizarea reformelor în Moldova cu scopul de a spori prosperitatea cetățenilor și consolida stabilitatea țării. Focusarea pe necesitățile cetățenilor este obligatorie pentru a restabili euro-optimismul subțiat în rândul moldovenilor, la nivelul cotelor din perioada 2005-2009 (50-75%).

Totodată, pragmatismul lui Peter Michalko reiese din existența unui cadru juridic avansat în relația UE-Moldova care favorizează apropierea graduală de UE. Șeful Delegației nu și-a exprimat încă nicio îngrijorare legată de numeroasele promisiuni politice ale Președintelui Igor Dodon de a revizui Acordul de Asociere. Dar el înțelege că obiectivul politic al Președintelui Dodon este ca relația dintre UE și guvernare să fie tensionată, deoarece asta fortifică simpatiile pro-ruse sau eurosceptice în societatea divizată pe linii geopolitice.

O provocare și trei scenarii

Până la alegerile parlamentare din 2018, soldate cu previzibila extindere a Socialiștilor în Parlament și îndoielile vizavi de durabilitatea vectorului european, noul Șef al Delegației trebuie să înfrunte manevrele politice ale Democraților. La fel, urmează un proces dureros de comunicare cu opoziția extra-parlamentară, care deși s-a arătat mulțumită de prima conversație cu Peter Michalko, va reacționa negativ dacă asistența macro-financiară va fi inițiată în cele din urmă.

Cea mai apropiată în timp provocare ține de asistența macro-financiară și ce fel de impact politic aceasta va avea asupra discursului politic de la Chișinău. Pentru a înțelege urmările acestei provocări pot fi ilustrate trei scenarii de bază în legătură cu asistența macro-financiară.

Primul scenariu implică acordarea asistenței de către UE, sub motivul că guvernarea a urmat unele din recomandările Comisiei de la Veneția privind votul mixt, a renunțat la legea privind organizațiile non-comerciale revizuită, ce putea limita finanțarea externă sau alte argumente oferite de către Democrați. Scenariul dat este pozitiv pentru guvernare, dar negativ pentru opoziția extra-parlamentară, a cărei critică împotriva votului mixt va fi deteriorată. Societatea civilă și mass-media pro-reformă la fel vor califica acest lucru ca pe un compromis între Bruxelles și guvernare. Concomitent, UE va deveni protagonista mașinăriei propagandistice a guvernării, fiind folosită pentru a elogia acțiunile PDM și rolul lui Vladimir Plahotniuc în cadrul guvernării.

Ce de-al doilea scenariu reprezintă o tentativă a UE de a lega guvernarea de noi angajamente și condiționalități, prevăzute de Acordul privind asistența macro-financiară. Astfel, este debursată prima tranșă, iar Democrații sunt verificați atent dacă încalcă sau nu pre-condițiile politice. În acest fel, europenii pot să folosească asistența ca pe o pârghie pentru a le cere autorităților moldovenești să asigure funcționarea instituțiilor democratice într-un an electoral - 2018. Avantajul UE în această situație este că poate să suspende sau să anuleze asistența macro-financiară, punând în lumină negativă guvernarea. Dar dezavantajul este că orice înghețare a asistenței va fi exploatată de către Președintele Dodon și Socialiști pentru a-și consolida electoratul.

Al treilea scenariu, care este cel mai improbabil, constă în neacordarea asistenței pe motivul că prin schimbarea votului mixt a fost afectat sistemul multipartinic și denaturată competiția între forțele politice în procesul de alegeri. Contextul dat favorizează cel mai mult opoziția extra-parlamentară și Socialiștii, care obțin argumente electorale pentru 2018 în combaterea politică a Democraților. UE ar putea deveni ținta anumitor acuzații din partea instituțiilor media pro-guvernamentale pentru că “penalizează” guvernarea și, totodată, lipsește țara de asistența financiară vitală. În final, pe banca imaginară a acuzaților ar putea fi UE, dar și opoziția extra-parlamentară, care se împotrivește acestei asistențe din cauza introducerii votului mixt.

În loc de concluzie...

Pragmatismul optimist manifestat de Peter Michalko va fi testat la prima criză politică din Moldova. Fixarea reformelor pe beneficii directe pentru cetățeni este ceea ce poate să-l ajute pe noul Șef al Delegației să construiască o bază solidă în relația cu publicul local.

Totodată, într-o măsură semnificativă, autoritatea Ambasadorului Michalko va rezulta din principialitatea acestuia vizavi de guvernare. De o importanță majoră este de asemenea forța lui de a valorifica fiecare condiționalitate, instrumentată de UE, pentru a extrage maxim rezultate din reforme.

Asistența macro-financiară constituie primul test major al noului Șef al Delegației UE. Aprecierea obiectivă a contextului politic și respectarea pre-condițiilor trebuie să fie punctul de pornire pentru a sprijini sau nu alocarea asistenței date. UE și Peter Michalko vor trebui să-și asume pe deplin consecințele deciziei adoptate. Pentru a administra situația de criză care pare să fie iminentă, indiferent de scenariul evenimentelor, o comunicare efectivă cu privire la asistența macro-financiară este imperativă. Altfel, UE poate scăpa de sub control situația și deveni insensibilă față de manevrele guvernării, ceea ce va pune în dificultate opoziția extra-parlamentară, dar și societatea civilă, care mizează pe UE.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 15:15

Premierul Maia Sandu și-ar dori cu tot dinadinsul ca Guvernul său să fie demis mâine, iar acest lucru l-ar face pentru că are un „cabinet ineficient”, dar și în scop electoral. Cel puțin, așa spune consilierul juridic al președintelui Parlamentului, Fadei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:53

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Partidul Socialiștilor duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:40

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Jumătate din pensionarii din R. Moldova primesc o pensie mai mică decât minimul de existență. Aproximativ 90 la sută din pensionarii care au activat în agricultură nu au nici măcar pensia minimă, care constituie 1.079 de lei. Experții consideră că reforma sistemului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 13:04

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Maia Sandu vine cu o nouă soluție pentru rezolvarea impasului politic actual. În acest sens, prim-ministra va trimite spre avizar Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind modificările la Legea Procuraturii, prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, dacă PSRM-ul își...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:50

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

 Fostul premier Ion Sturza face o paralelă între situația politică actuală și cea de la finalul anilor 90, când s-a aflat și el în fruntea Guvernului. În opinia sa, situația este una asemănătoare, iar Maia Sandu nu ar trebui să repete greșelile pe care le-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:45

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

 Premierul Maia Sandu insistă ca lista scurtă cu candidați pentru funcția de procuror general să fie propusă de către Guvern, dar vine cu o soluție de compromis pentru socialiști, angajându-se să aștepte expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:58

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, afirmă că ședința de astăzi, în cadrul căreia a fost emis un „aviz consultativ” cu privire la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, a fost convocată neregulamentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:47

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pretinde că președintele Igor Dodon și-ar fi adjudecat deja 10-12 deputați democrați, în frunte cu Eugen Nechiforciuc, care sunt gata să voteze pentru un Guvern minoritar al socialiștilor. Totuși, socialiștii mai au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:28

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Întrebat de jurnaliști la ce etapă se află dosarul deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc, Procurorul General Interimar Dumitru Robu a răspuns că următorul pas este extrădarea, însă nu a specificat unde se află fostul lider democrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:50

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică Chiril Moţpan, unul dintre liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, a confirmat direct că președintele Igor Dodon urmărește să-și impună controlul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:11

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

Șeful statului, Igor Dodon, l-a demis pe istoricul și militarul Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară în luna octombrie. Decizia vine în contextul anunțului făcut de președinte de a închide Muzeul Ocupației Sovietice care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:05

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea națională și regională și că președintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanții Partidului Democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:42

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Doar 46,66% dntre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinulș cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:40

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna și-a recunoscut înfrângerea cu puțin timp înainte de ora 01:00, atunci când a anunțat că, în urma numărătorii paralele, nu a reușit să ajungă în turul doi. Barna a dat asigurări că alianța USR PLUS va continua și a mulțumit în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

În turul întâi al alegerilor din 2019 pentru funcția de președinte al României, și-au exprimat votul circa 43 de mii de cetățeni români din Republica Moldova, arată datele Biroului Electoral Central. Cifra este în creștere comparativ cu prezidențialele din 2014, când au votat circa...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Noiembrie 2019, ora: 09:36

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 11 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Noiembrie 2019, ora: 07:01 de Mihai Taşcă

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii Din editia print

Trista operaţie de deportare a „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” cu denumirea secretă „Iug”, decretată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr. 509(ss) din 28 iunie 1949 a fost declanşată de regimul comunist...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 06:23

Dan Barna a oferit o serie de explicații după ce rezultatele de la alegerile prezidențiale au indicat că nu a reușit să se califice în turul II pentru Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 11 Noiembrie 2019, ora: 00:54

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.  

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)