Prima provocare majoră pentru noul ambasador al UE Peter Michalko | Actualitate
Astăzi 19 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 17:12
Abonamente

Actualitate 2 Octombrie 2017, ora 07:50    Din editia print

Prima provocare majoră pentru noul ambasador al UE Peter Michalko

Marime Font

 Într-o măsură semnificativă, autoritatea Ambasadorului Michalko va rezulta din principialitatea acestuia vizavi de guvernare scrie IPN.

Imaginea noului Șef al Delegației Uniunii Europene de la Chișinău, Peter Michalko, este în proces de formare. Aceasta însă va fi definită de modul în care diplomatul european va gestiona situațiile de criză, care sunt inevitabile în ambianța politică tumultuoasă din Moldova. Deocamdată, persistă o anumită doză de incertitudine cu privire la capacitatea Șefului Delegației de a fi suficient de ferm în dialogul cu guvernarea de la Chișinău și de a se menține imparțial în orice tip de constrângeri politice interne. Percepția dată ar putea domina până la probarea contrariului de către Peter Michalko.

Primul test care va scoate la iveală temperamentul diplomatului european urmează să fie dosarul asistenței macro-financiare de 100 milioane EUR, promis de UE și dorit extrem de mult de către Partidul Democrat și personal de către Vladimir Plahotniuc. Valoarea acestei asistențe este mai întâi politică, după care economică.

Loading...


Eventuala acordare a asistenței și debursarea primei tranșe vor fi interpretate de către Democrați ca o legitimare din partea UE. Astfel, Bruxelles-ul, practic, va recunoaște că guvernarea moldoveană ar respecta pre-condițiile politice privind mecanismul instituțiilor democratice (sistem multipartinic, statul de drept, drepturilor omului). Pre-condițiile date constituie aranjamentul comun, agreat de Comisia Europeană, Consiliul UE și Parlamentul European în iunie 2017 (IPN, 19 Iunie 2017), care trebuie îndeplinit pentru ca asistența macro-financiară să fie oferită.

La fel, aceasta va contrasta puternic cu retorica opoziției extra-parlamentare de la Chișinău. Cea din urmă vede în Bruxelles un aliat principal, dacă nu unicul, în promovarea unor reforme veritabile și, respectiv, în prevenirea și stoparea efectelor destructive asupra instituțiilor democratice, rezultate din acțiunile guvernării.

Primele intervenții publice ale Șefului Delegației au combinat mesaje neclare privind soarta asistenței macro-financiare. Diplomatul ar fi invocat importanța respectării principiilor sistemului politic democratic, inclusiv corectitudinea implementării legislației electorale, în cazul asistenței macro-financiare de 100 milioane EUR. Faptul că acesta nu a operat cu termenul de “pre-condiții”, ci s-a referit doar la condiții, ar putea însemna că decizia finală înclină, totuși, în favoarea acordării asistenței. În orice caz, Șeful Delegației așteaptă ca anunțul să vină de la Bruxelles și nu se aventurează să spargă gheață înainte de timp. Dar pe lângă calitatea de precauție, de care Peter Michalko deja dă dovadă, este extrem de importantă o comunicare clară, coerentă și consecventă pe marginea asistenței macro-financiare, care absentează.

Pragmatism și/sau optimism

Aparițiile inițiale pe care le-a avut noul Șef al Delegației permit să observăm anumite similitudini cu Pirkka Tapiola (IPN, 21 August 2017) și anume manifestarea unui optimism, deși mai rezervat, la început de mandat. Optimismul lui Peter Michalko este oarecum mai pragmatic, deoarece urmează după un mandat complicat avut de Tapiola, când Moldova a traversat numeroase crize politice, o devalizare a sistemului bancar și o suspendare a asistenței europene.

Pe de o parte, diplomatul european a dat de înțeles că gradul de realizare a reformelor va fi verificat conform anumitor criterii clare. Altfel spus, doar condiționalitățile anterioare ale UE devin mai specifice și diverse. Acest principiu va fi aplicat față de toate tipurile de asistență acordate Moldovei. Pe de altă parte, în cazul asistenței macro-financiare se mai adaugă și pre-condițiile cu privire la mecanismul instituțiilor democratice, definite de către Peter Michalko drept “criterii politice”. Potrivit aranjamentului dintre instituțiile europene, nerespectarea pre-condițiilor poate declanșa suspendarea sau chiar anularea întregii asistențe macro-financiare. Acest aspect crucial al asistenței macro-financiare este deocamdată trecut cu vederea.

La fel ca și Tapiola, noul Șef al Delegației centrează interesul UE în realizarea reformelor în Moldova cu scopul de a spori prosperitatea cetățenilor și consolida stabilitatea țării. Focusarea pe necesitățile cetățenilor este obligatorie pentru a restabili euro-optimismul subțiat în rândul moldovenilor, la nivelul cotelor din perioada 2005-2009 (50-75%).

Totodată, pragmatismul lui Peter Michalko reiese din existența unui cadru juridic avansat în relația UE-Moldova care favorizează apropierea graduală de UE. Șeful Delegației nu și-a exprimat încă nicio îngrijorare legată de numeroasele promisiuni politice ale Președintelui Igor Dodon de a revizui Acordul de Asociere. Dar el înțelege că obiectivul politic al Președintelui Dodon este ca relația dintre UE și guvernare să fie tensionată, deoarece asta fortifică simpatiile pro-ruse sau eurosceptice în societatea divizată pe linii geopolitice.

O provocare și trei scenarii

Până la alegerile parlamentare din 2018, soldate cu previzibila extindere a Socialiștilor în Parlament și îndoielile vizavi de durabilitatea vectorului european, noul Șef al Delegației trebuie să înfrunte manevrele politice ale Democraților. La fel, urmează un proces dureros de comunicare cu opoziția extra-parlamentară, care deși s-a arătat mulțumită de prima conversație cu Peter Michalko, va reacționa negativ dacă asistența macro-financiară va fi inițiată în cele din urmă.

Cea mai apropiată în timp provocare ține de asistența macro-financiară și ce fel de impact politic aceasta va avea asupra discursului politic de la Chișinău. Pentru a înțelege urmările acestei provocări pot fi ilustrate trei scenarii de bază în legătură cu asistența macro-financiară.

Primul scenariu implică acordarea asistenței de către UE, sub motivul că guvernarea a urmat unele din recomandările Comisiei de la Veneția privind votul mixt, a renunțat la legea privind organizațiile non-comerciale revizuită, ce putea limita finanțarea externă sau alte argumente oferite de către Democrați. Scenariul dat este pozitiv pentru guvernare, dar negativ pentru opoziția extra-parlamentară, a cărei critică împotriva votului mixt va fi deteriorată. Societatea civilă și mass-media pro-reformă la fel vor califica acest lucru ca pe un compromis între Bruxelles și guvernare. Concomitent, UE va deveni protagonista mașinăriei propagandistice a guvernării, fiind folosită pentru a elogia acțiunile PDM și rolul lui Vladimir Plahotniuc în cadrul guvernării.

Ce de-al doilea scenariu reprezintă o tentativă a UE de a lega guvernarea de noi angajamente și condiționalități, prevăzute de Acordul privind asistența macro-financiară. Astfel, este debursată prima tranșă, iar Democrații sunt verificați atent dacă încalcă sau nu pre-condițiile politice. În acest fel, europenii pot să folosească asistența ca pe o pârghie pentru a le cere autorităților moldovenești să asigure funcționarea instituțiilor democratice într-un an electoral - 2018. Avantajul UE în această situație este că poate să suspende sau să anuleze asistența macro-financiară, punând în lumină negativă guvernarea. Dar dezavantajul este că orice înghețare a asistenței va fi exploatată de către Președintele Dodon și Socialiști pentru a-și consolida electoratul.

Al treilea scenariu, care este cel mai improbabil, constă în neacordarea asistenței pe motivul că prin schimbarea votului mixt a fost afectat sistemul multipartinic și denaturată competiția între forțele politice în procesul de alegeri. Contextul dat favorizează cel mai mult opoziția extra-parlamentară și Socialiștii, care obțin argumente electorale pentru 2018 în combaterea politică a Democraților. UE ar putea deveni ținta anumitor acuzații din partea instituțiilor media pro-guvernamentale pentru că “penalizează” guvernarea și, totodată, lipsește țara de asistența financiară vitală. În final, pe banca imaginară a acuzaților ar putea fi UE, dar și opoziția extra-parlamentară, care se împotrivește acestei asistențe din cauza introducerii votului mixt.

În loc de concluzie...

Pragmatismul optimist manifestat de Peter Michalko va fi testat la prima criză politică din Moldova. Fixarea reformelor pe beneficii directe pentru cetățeni este ceea ce poate să-l ajute pe noul Șef al Delegației să construiască o bază solidă în relația cu publicul local.

Totodată, într-o măsură semnificativă, autoritatea Ambasadorului Michalko va rezulta din principialitatea acestuia vizavi de guvernare. De o importanță majoră este de asemenea forța lui de a valorifica fiecare condiționalitate, instrumentată de UE, pentru a extrage maxim rezultate din reforme.

Asistența macro-financiară constituie primul test major al noului Șef al Delegației UE. Aprecierea obiectivă a contextului politic și respectarea pre-condițiilor trebuie să fie punctul de pornire pentru a sprijini sau nu alocarea asistenței date. UE și Peter Michalko vor trebui să-și asume pe deplin consecințele deciziei adoptate. Pentru a administra situația de criză care pare să fie iminentă, indiferent de scenariul evenimentelor, o comunicare efectivă cu privire la asistența macro-financiară este imperativă. Altfel, UE poate scăpa de sub control situația și deveni insensibilă față de manevrele guvernării, ceea ce va pune în dificultate opoziția extra-parlamentară, dar și societatea civilă, care mizează pe UE.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Cultură 19 Septembrie 2020, ora: 07:06

Pe data de 19 septembrie 1895 este inaugurat Podul peste Dunăre de la Cernavoda, lucrare proiectată de inginerul Anghel Saligny, fiind, la acea vreme, cel mai lung din Europa şi printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Septembrie 2020, ora: 05:23

Horoscopul toamnei 2019. Toate zodiile au o șansă să câștige!

Horoscopul toamnei 2019. Toate zodiile au o șansă să câștige!

Toamna aceasta va fi cu adevărat anotimpul abundenței, cu o mulțime de evenimente și schimbări, cu multe șanse pentru multe zodii și cu multă dragoste. Dar fiecare dintre noi trebuie să atragă ceea ce știe că îi priește! Citește ce ai de câștigat în horoscopul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 19 Septembrie 2020, ora: 05:07

„Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect”: paronime Din editia print / Foto: bioinvestmedicalcenter.ro

Ce înseamnă orar?   

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Septembrie 2020, ora: 00:25

Numele Balmuş provine de la o poreclă ce are la bază cuvântul balmoş – termen culinar ce numeşte o mâncare ciobănească în care se amestecă diferite ingrediente (zer gras stors din caşul dulce, făină de păpuşoi, smântână, unt, brânză, ouă)...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)