Chișinău

Primăria Chişinău a dat startul Programului „Prima Casă”

La proiect pot participa doar familiile care au un venit minim lunar de cel puţin patru mii de lei. În afară de aceasta, e obligatoriu ca solicitantul să aibă un loc de muncă în capitală. Viza de reşedinţă în municipiu nu este obligatorie. Familiile vor beneficia de un credit de la bancă pe un termen de la 10 până la 30 de ani, dobânda constituind 9%. De exemplu, dacă veţi dori să cumpăraţi un apartament cu o odaie şi veţi lua un credit de 256 mii de lei, pe un termen de 20 de ani, rata lunara va constitui 2448 de lei. În acest caz, venitul lunar minim al familiei trebuie să fie de 4896 de lei. Clientul va trebui să achite în acest caz şi un avans de 20 la sută din valoarea imobilului. Dacă veţi dori să procuraţi un apartament cu două odăi, a cărui valoare e de 30 mii de euro, condiţiile de creditare sunt mai dure. Dacă veţi contracta un credit de 456 mii de lei, pe un termen de 25 de ani, veţi achita o rată lunară de 4090 lei. În acest caz, venitul minim lunar al familiei trebuie să fie de 8180 de lei, iar avansul va fi de 5 la sută.

Doritorii de a se înscrie în program vor trebui să depună la preturi un set de documente: cerere, certificat eliberat de Oficiul Cadastral Teritorial, precum că solicitantul nu deţine în proprietate o locuinţă sau un teren pentru construcţia casei individuale, sau deţin în proprietate o locuinţă, cu suprafaţa spaţiului locativ, pentru fiecare persoană, nu mai mare de 12 m.p.; certificat de la locul de muncă însoţit de o copie de pe carnetul de muncă, autentificat cu ştampila întreprinderii; certificat privind venitul fiecărei persoane pentru ultimele şase luni ş.a.

Potrivit prevederilor Programului, iniţial beneficiarul va achita un avans în mărime de 5-30 la sută din costul apartamentului. Apoi va beneficia de o perioadă de graţiere până la darea în exploatare a blocului locativ. Pe perioada de creditare, apartamentele vor fi gajate, iar beneficiarii devin adevăraţi proprietari ai locuinţei abia după onorarea în totalitate a angajamentelor faţă de bancă.

Lucrările de construcţie a primului bloc locativ din programul „Prima Casă”, din str. Ghioceilor, vor începe săptămâna viitoare. Primăria Chişinău a eliberat deja autorizaţia de construcţie în acest sens. În general, perioada prevăzută pentru construcţia locuinţelor nu va depăşi 30 de luni. Se negociază şi cu companiile private, pentru a include blocurile nefinalizate în acest program.

Informaţii suplimentare referitoare la desfăşurarea Programului „Prima Casă”, puteţi găsi pe site-ul Primăriei, www.chisinau.md.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *