Eveniment

Primăria Chişinăului nu poate opri distrugerea vestigiilor istorice

Cazul vestigiilor istorice descoperite în preajma Bisericii Apostolice Armeneşti „Sf. Maica Domnului" din Chişinău de către compania de construcţii „Urbanconstruct TT” a scandalizat o parte din locuitorii capitalei. În pofida faptului că agentul economic a ajuns la un acord cu Muzeul Naţional de Istorie în privinţa săpăturilor arheologice din Piaţa Veche 10, distrugerile vestigiilor nu au încetat. Administratorul şantierului a recomandat arheologilor să nu vină de Blajini pe teren, pentru că toţi angajaţii companiei vor sta acasă. Însă, chiar în ajunul sărbătorii, pe 21 aprilie, buldozerele au distrus fragmente de ziduri subterane care erau investigate şi conservate deja de arheologi. Aceste acţiuni au suscitat, până la urmă, atenţia opiniei publice şi a mass-media.

În dimineaţa zilei de ieri, un grup de tineri din organizaţiile „Hyde Park” şi „Oraşul meu drag”, precum şi câţiva armeni au protestat în faţa Primăriei. Protestatarii cereau stoparea lucrărilor de construcţie şi pedepsirea companiei „Urbanconstruct TT”. Primarul Dorin Chirtoacă a declarat, la rândul lui, că reprezentanţii firmei au procedat în mod „porcos" şi a ordonat sistarea valabilităţii actelor emise de Direcţia arhitectură şi Consiliul urbanistic municipal. „Cer sistarea valabilităţii certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de desfiinţare, pentru încălcările care au fost comise", a spus primarul.

Întrebat cum poate fi pedepsit agentul economic pentru faptul că a încălcat legea privind monumentele istorice, arhitectul-şef interimar al capitalei, Radu Blaj, a spus că autorităţile municipale dispun de instrumente minime. Instituţia abilitată în stoparea lucrărilor este Inspecţia de Stat în Construcţii (ISC). Cu toate acestea, responsabili de la Ministerul Culturii şi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor susţin că niciun reprezentant al acestei instituţii nu s-a prezentat la faţa locului, în pofida solicitărilor făcute.

În acelaşi timp, viceprimarul Nistor Grozavu, responsabil pentru sectorul imobil din capitală, a spus că va solicita ISC suspendarea certificatelor de atestare a dirigintelui de şantier şi a responsabilului tehnic, din cauza că nu au informat organele abilitate despre depistarea unor vestigii arheologice. 

Primarul Dorin Chirtoacă s-a arătat sceptic de posibilitatea autorităţilor de a stopa distrugerea vestigiilor istorice şi penalizarea companiei „Urbanconstruct TT". „Vă spun ce o să se întâmple mai departe. Agentul economic va obţine câştig de cauză în instanţă şi pentru groapa de fundaţie, şi pentru blocul cu zece etaje", a declarat edilul. 

Tot ieri, preşedintele comunităţii armenilor din Moldova, Serghei Osepian, a depus dosarul de documente prin care demonstrează dreptul bisericii armeneşti asupra terenului din Piaţa Veche 10, unde urmează să fie construit un bloc de 10 etaje. El a ieşit dezamăgit de la şedinţa Primăriei. „Nu se va rezolva nimic. Primarul, cum a abordat problema, aşa a şi abandonat-o", ne-a spus Serghei Osepian.
 
Amintim că, în ajun de Paşti, compania „Urbanconstruct TT” a început săparea unui fundament în zona de protecţie a bisericii armeneşti din Chişinău, fără a avea autorizaţie de construcţie şi avizul Ministerului Culturii. În timpul lucrărilor de excavare au fost găsit vestigiile unor beciuri medievale. Potrivit unui comunicat al Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, ISC a emis pe 18 aprilie o prescripţie de sistare a lucrărilor de demolare şi excavare a construcţiilor subterane, ceea nu a împiedicat, totuşi, incidentul de pe 21 aprilie, din Ajunul Blajinilor. Până la urmă, după mediatizarea cazului, firma de construcţie şi-a suspendat lucrările. În prezent, specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie desfăşoară săpături arheologice pe str. Piaţa Veche 10.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *