Opinii și Editoriale

Primăria la bătaie

Însă, chiar înainte de Învierea Domnului, am aflat că și tânărul deputat Constantin Codreanu va candida. Nu știu ce părere aveți voi, dar mie îmi pare bine. În scurtul timp în care ne-a reprezentat la București, a reușit să se impună și să obțină diferite beneficii nu doar în folosul nostru, ci și al celor de peste Prut. Constantin Codreanu, după cum cei mai mulți dintre voi știu deja, este deputat din partea Partidului Mișcarea Populară în Camera Deputaților din România, prim-vicepreședinte al Partidului Unității Naționale și președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Parlamentul României.

Dintre toți deputații din afara granițelor României, Constantin Codreanu a fost cu siguranță cel mai activ, cel mai prezent în viața publică. Pe de altă parte, mulți tineri îl cunosc dinainte de a se implica în politică, pentru că a fost întotdeauna în fruntea mișcărilor unioniste. Probabil acesta este și motivul pentru care va pierde numeroase voturi. Sunt prea puțini unioniști în Chișinău.

Când spun puțini am în vedere numărul de voturi, pe care ar trebui să îl obțină Codreanu ca să devină primar. Cu toate acestea mi se pare un candidat cu șanse reale. Mai mult, am impresia că acest moment va lua și pulsul unionist din oraș. Pentru că rezultatul acestor alegeri va fi mai eficient decât orice sondaj.

Cum va reacționa Chișinăul la un tânăr care întotdeauna s-a declarat român? Cum va fi susținut tânărul deputat al Parlamentului României, basarabean de al nostru? Câți cetățeni vor vota pe cineva care a simțit mereu românește și și-a exprimat cu orice prilej nădejdea reunirii cu România?

Răspunsul la toate aceste întrebări vor veni pe 20 mai, când se vor număra voturile. Pentru că toți ceilalți candidați fie sunt antiunioniști, fie pot pune oricând batista pe țambal, fie merg pe discursul diplomatic clasic: reunirea cu România prin Uniunea Europeană, în marea familie a Europei, cu România spre Europa etc.

Constantin Codreanu, ale cărui luări de cuvânt în Parlamentul României au reușit să influențeze deciziile de peste Prut, este în momentul de față candidatul pe care îl susțin tinerii unioniști, exceptând Partidul Liberal. Iar acuzația că ar face jocurile cuiva, urmărind, de fapt, să risipească voturile partidelor proeuropene e total aberantă și nefondată.

Un astfel de plan poate fi posibil doar la alegeri cu un singur tur. Atunci am putea într-adevăr să ne batem capul din pricina prea multor candidați puși față în față cu socialiștii. Dar de vreme ce vom avea un tur doi, nu are sens să ne împroșcăm unii pe alții cu mizerii și acuze. Cu cât mai mulți candidați vin din partidele proeuropene, cu atât mai ușor se va descoperi cel care poate să le sufle din nou primăria socialiștilor.

Nu are rost și e de rău augur ca în campania electorală proeuropenii să se înjure între ei. Ei ar trebui să lucreze împreună, să se încurajeze, să își vadă doar de campania lor, iar dacă le-a păsat vreodată de orașul acesta, să priceapă că adevărata opoziție e cu socialiștii. Fiindcă orașul are nevoie să își păstreze orientarea europeană. Iar eu cred că prin Constantin Codreanu se poate realiza acest deziderat. Și mai cred că el poate mobiliza alegătorii pentru a îl învinge pe socialist în turul doi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *