Astăzi 16 Decembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 11:47
Abonamente

Actualitate 13 Iulie 2014, ora 16:31

Primăria vs. Microbuze: Transportatorii atacă decizia primarului Chirtoacă

Marime Font

Cel puțin 200 de reprezentanți ai companiilor de transport privat din Chișinău s-au prezentat la pretura Buiucani, unde vor discuta cu primarul general Dorin Chirtoacă despre anularea, pe etape, a majorității treseelor deservite de microbuze, transmite deschide.md

În sală sunt și foarte mulți șoferi.

Reamintim că ieri, sâmbătă, 12 iulie, Dorin Chirtoacă a anunțat că a dispus anularea mai multor trasee de microbuze și implementarea treptată a strategiei de transport public, care prevede suplimentarea numărului de troleibuze și autobuze din Chișinău și menținerea unor trasee de microbuze doar pe rutele exterioare ale capitalei.


Întâlnirea a început, cu prezentarea situației, de către primarul general. Dorin Chirtoacă face o trecere în revistă a accidentelor rutiere care au provocat criza. Edilul capitalei punctează neregulile comise de șoferi, așa cum le percepe el. Chirtoacă se arată nedumerit că șoferii nu au protestat împotriva poliției rutiere, care dă amenzi nejustificate, ci împotriva tarifului. Primarul general prezintă strategia de transport elaborată de Primărie - aceasta prevede, printre altele, eliminarea traseelor de microbuze care se suprapun peste cele ale transportului public.

S-a trecut la întrebări din partea transportatorilor. Un administrator întreabă cum s-a luat decizia anulării rutelor de microbuz, cine a făcut un studiu corespunzător. Primarul general spune că s-a consultat cu Direcția Transport, conducerea Parcului de autobuze și a Parcului de transport electric dar și cu administratorii microbuzelor. Chirtoacă a precizat că a fost deacord ca microbuzele să circule cu pasageri în picioare și ca microbuzele să oprească și în afara stațiilor, însă poliția rutieră nu a acceptat această variantă. Referitor la tarif, competența este a Consiliului, dar în privința anulării rutelor, este decizia primarului general sau a unui vice-primar, a precizat Chirtoacă.

Din sală, cineva spună că șoferii au lucrat fără venit, tot ce au câștigat au investit în reparația mașinilor, și că este necesară majorarea tarifului cel puțin până la 5 lei. Primarul spune că este imposibil să fie amenajate stații în care să încapă 20 de unități de transport. În stațiile deja amenajate pentru microbuze, sunt parcate mașini, iar poliția nu intervine.Cât privește majorarea tarifului, primarul general susține că în Consiliul general nu există majoritatea necesară iar populația nu susține o asemenea inițiativă. Nu poți să încalci legea, și apoi să declari grevă, afirmă primarul general.

„În opt ani, nu ați făcut nimic, nu ne-ați susținut cu nimic. Și dumneavoastră și guvernanții vă deplasați cu transport personal, nu trageți atenția la cât a crescut prețul la combustibil. Care este taxa noastră lunară pentru stat ?”, a declarat unul dintre șoferi

Dorin Chirtoacă: Să spuneți că nu au fost create condiții nu este corect. Eu îmi asum oricare păreri vor fi, dar deciziile pe care le-am luat, inclusiv de a nu sprijini deciziile guvernului care nu vă avantajau ... atunci am fost bun, când v-am susținut în fața lui Onișcenco, am fost bun, când am majorat tarifele la troleu și autobuz, și v-am avantajat, am fost bun. Acum sunt rău. Nu cred că toate trebuie puse la grămadă. Trebuie să vedem interesele orașului, nu interesul unei persoane sau al unui grup. Dacă voi considerați că eu mă lăfăi, că m-am îmbogățit, veniți la Colonița să vedeți unde și cum trăiesc, să vedeți cum singur îmi repar mașina.


Din sală se propune realizarea unui sondaj de opinie profesionist, pentru a fi consultată populația asupra deciziei de anulare a unor rute de microbuze.

Dorin Chirtoacă: În 2012, ați înțeles că populația nu vă susține și ați revenit la lucru. Acum, populația nici atât nu vă susține. Decizia asta nu îmi creează mie avantaje, ci probleme, dar trebuie să mergem înainte, să trecem la noul mod de organizare a transportului. Dumneavoastră ați declarat grevă împotriva tarifului, acum asumați-vă consecințele. Păi așa nu se poate, voi declarați grevă, dar consecințele să mi le asum eu. Sunt deacord să revizuim taxa locală, dar asta nu modifică datele problemei. Acest sistem nu a fost gândit corect din capul locului. Nu eu l-am gândit. Dacă lucrurile s-ar face legal, toată lumea ar fi mulțumită. Se lucrează ilegal. Așa, nu ajung nici 3 lei, nici 5, nici 9. De aici și problemele cu fiscul, pe care le-ați avut. Cât timp planul va fi în cash, iar salariul și arenda vor fi formale, lucrurile nu vor merge, acest lanț vicios de operare cu banii trebuie să dispară.Am mai luat decizii considerate inițial nepopulare, cu pensionarii, cu căldura, dar s-a dovedit că am avut dreptate.

Din sală se insită asupra majorării tarifului până la 5 lei și a obligării șoferilor de a nu lua pasageri în picioare. "Este o problemă falsă, din motivele expuse mai înainte. Când vi s-a majorat tariful la 3 lei, tot așa ați promis, și n-ați făcut ce ați promis", a replicat primarul general. "Doar 5 din 17 adminstratori au prezentat justificarea tarifelor. Singura ieșire din situație este cea pe care v-am prezentat-o", a precizat Chirtoacă.

"8 din 10 pasageri au spus într-un sondaj realizat acum 2 ani că preferă autobuz de mică sau mare capacitate. Adică și microbuz. Pe de altă parte, 300 de microbuze, despre care spuneți că au plecat, au plecat din cazua tarifelor", spune cineva din sală, probabil aflat în legătură cu firma care adminsitrează ruta 110, din câte se înțelege din expunere. "Vă rugăm să petrecem această perioadă de tranziție în așa fel încât lucrătorii să nu fie afectați", mai spune cel care a intervenit.


Dorin Chirtoacă: Nu cred că dacă vom ridica tariful la 5 lei totul va fi ca în farmacie. Când în Chișinău circulă 1.700 de microbuze, alături de autobuze și troleibuze, tot așa se va circula și până acum. Asta este ziua de ieri. Și numărul de mașini particulare a crescut și va mai crește. În condițiile astea, nu vom mai avea loc pe străzi. Trebuie făcută regulă în oraș. Microbuzele sunt pentru suburbii și cartiere mărginașe.

Mai multe persoane încep să părăsească sala. Un bărbat care spune că a venit cu limuzina revine la întrebarea privind majorarea tarifelor și condiții mai sigure de circulație și susține că la mijloc este o manipulare, justificând prin faptul că primarul general este dispus să piardă 4.000 de voturi ale celor implicați în activitățile de transport cu microbuzele, pentru a câștiga 10.000 de voturi din partea populației care va observa că în Chișinău se circulă mai aerisit și mai sigur. Bărbatul mai susține că ar trbui făcut un referendum în municipi, pentru ca populația să spună cu ce dorește să călătorească și la ce preț. Vorbitorul a trecut la limba rusă.Acesta reia acuzațiile ce țin de achiziția troleibuzelor din Misnk.

Dorin Chirtoacă: Dacă o asemenea situație nu s-ar fi întâmplat, ea trebuia creată. Dacă sunteți de acord cu ce a spus dânsul, alegeți-l primar. Dacă voi credeți că eu am furat, alegeți-l pe el. Marele nostru minus este că aplaudăm minciuni și cu cât mai mare este minciuna, cu atât mai mari sunt aplauzele. A mai încercat unul la alegeri să îmi pună în cârcă chestiunea cu banii, cu troleibuzele de la Minsk. Hai să întrebăm BERD-ul, Minsk-ul oficial ... ei au întrebări ? N-au. Aceia ne laudă, iar ai noștri ne încarcă cu zoi. Cum am furat noi bani, dacă am cumpărat mai multe troleibuze decât am spus inițial.

Discuția a trecut la subvenționarea transportului public. Primarul general dă explicații tehnice pe baza experienței altor capitale de dimensiuni similare, din state membre CSI sau state europene. Din intervenția unei persoane din sală reiese că transportatorii programau pentru luna septembrie să facă o grevă prin care să ceară majoarea tarifului la 5 lei. O altă persoană intervine și solicită, ca și alți intervenienți, realizarea unui sondaj de opinie.

Acesta spune: "Noi transportăm lumea. Noi trebuie să îi stimăm pe ei, și ei pe noi". Un responsabil al Direcției Transport infirmă că, în ultimii 2 ani, ar fi fost înființate trasee noi în capitală. Primarul precizează că au fost suplimentate cu microbuze doar câteva rute din suburbii.

Din sală se propun negocieri și discuții. Primarul spune că negocierile și discuțiile ar fi trebui făcute înainte de grevă. "Dacă legea s-ar aplica, atunci activitatea dumneavoastră ar înceta imediat, din cazuă că intrați sub incidența evaziunii fiscale. În plus, al doilea motiv de sistare a activității, este încălcarea siguranței rutiere, și voi asta știți foarte bine", răspunde primarul unor reacții din sală. În discuție intervine, din sală, un alt vorbitor de limbă rusă. Acesta continuă să insite asupra majorării tarifelor, susținând că șoferii încalcă legea din cauză că tarifele sunt prea mici.


Sursa: deschide.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Economie 16 Decembrie 2019, ora: 10:39

STATISTICI /// Exportul R. Moldova este în creștere dar spre UE este în scădere. Cei mai mulți bani vin din România

STATISTICI /// Exportul R. Moldova este în creștere dar spre UE este în scădere. Cei mai mulți bani vin din România

Biroul Naţional de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2019 s-au cifrat la 268,3 milioane dolari SUA, cu 12,4% mai mult, față de luna precedentă și cu 3,6% - comparativ cu luna octombrie 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 09:12

Dodon îi sugerează lui Țurcan ce să decidă CC? ”Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional”

Dodon îi sugerează lui Țurcan ce să decidă CC? ”Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional”

Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional, susține președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:54

PSRM și PDM și-au împărțit între ele președinții de raioane / INFOGRAFIC

PSRM și PDM și-au împărțit între ele președinții de raioane / INFOGRAFIC

După scrutinul local general de pe 20 octombrie 2019 în toate raioanele, cu excepția unui singur, au fost aleși președinți noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:52

O nouă construcție în PMAN. Ce va fi pus în locul „dragonului”

O nouă construcție în PMAN. Ce va fi pus în locul „dragonului”

În locul dragonului instalat acum două zile în Piața Marii Adunări Naționale, a apărut o nouă construcție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:21

Ce spune culoarea ochilor despre tine? Mare atenție pentru cei cu ochii verzi!

Ce spune culoarea ochilor despre tine? Mare atenție pentru cei cu ochii verzi!

Se spune că ochii sunt fereastra sufletului, însă cercetătorii arată că aceştia ne pot transmite mai mult decât atât. Culoarea ochilor ne poate spune ce afecţiuni suntem predispuşi să dezvoltăm de-a lungul vieţii. Oamenii de ştiinţă spun că în urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:05

A fost lansat partidul românilor din diaspora. Cum se numește și de cine este condus

A fost lansat partidul românilor din diaspora. Cum se numește și de cine este condus

Partidul diasporei a fost lansat în Marea Britanie. Este vorba despre Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a constituit prima filială din străinătate în Anglia, la Wolverhampton.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:01

Ce este DMT-ul, drogul folosit de fostul şef al serviciului secret al ministerului de Interne. Substanţa înlocuieşte aproape complet percepţia realităţii şi poate crea un univers alternativ şi experienţe „spirituale”

Ce este DMT-ul, drogul folosit de fostul şef al serviciului secret al ministerului de Interne. Substanţa înlocuieşte aproape complet percepţia realităţii şi poate crea un univers alternativ şi experienţe „spirituale”

Gelu Oltean, fost şef al DIPI, concubina sa şi un cetăţean britanic au fost arestaţi pentru 30 de zile în dosarul de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Braşov. Cei trei ar fi organizat diferite reuniuni pentru consum de droguri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:59

Sindromul bradului, o afecțiune mai puțin cunoscută care se manifestă de Crăciun

Sindromul bradului, o afecțiune mai puțin cunoscută care se manifestă de Crăciun

Odată cu apropierea sărbătorilor, în multe case își fac apariția brazii, o bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În anumite cazuri, prezența bradului în casă se poate transforma într-un adevărat coșmar. Ar trebui să aducă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:57

Crimă la Dondușeni: Un fost primar din Horodiște, ucis de un consătean

Crimă la Dondușeni: Un fost primar din Horodiște, ucis de un consătean

Un fost primar din satul Horodiște, raionul Dondușeni, a fost ucis de către un constean, în vârstă de 29 de ani. Potrivit poliției locale, crima s-a produs ieri, într-o gospodărie. Victima, în vârstă de 62 de ani, a decedat după mai multe lovituri în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:52

Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat duminică, într-un interviu, că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington, transmit AFP şi Reuters, preluate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:44

Tragedie la un TIR din capitală. Un minor s-a împușcat cu arma tatălui său

Tragedie la un TIR din capitală. Un minor s-a împușcat cu arma tatălui său

Un minor în vârstă de 14 ani a decedat după ce s-a împușcat cu arma tatălui său la un TIR din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Decembrie 2019, ora: 07:44

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 DECEMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME CU AUTORITĂȚILE

Horoscopul zilei de 16 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Social 16 Decembrie 2019, ora: 05:32

Soluţii simple pentru ca minorităţile să ne înveţe limba

Soluţii simple pentru ca minorităţile să ne înveţe limba Din editia print / Foto: Vitalie Sprânceană

Conştientizând că urmează să facă un an în plus, alolingvii vor avea „un stimulent concret”…  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 04:59

FOTO/VIDEO: 16 decembrie: Revoluţia de la Timişoara începea acum 24 de ani. PRIMELE CIOCNIRI: armata bagă tancuri în stradă, zeci de morți

FOTO/VIDEO: 16 decembrie: Revoluţia de la Timişoara începea acum 24 de ani. PRIMELE CIOCNIRI: armata bagă tancuri în stradă, zeci de morți

Conform Proclamaţiei de la Timişoara revoluţia română a început în 16 decembrie 1989. Mai sînt şi alte date care au fost declarate de diferite grupuri ca început al revoluţiei: O placă comemorativă de pe clădirea bisericii reformate unde a slujit Laszlo...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 04:52

Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Citind un astfel de titlu, gândul ne fuge imediat la teroarea vieţii cotidiene din Uniunea Sovietică, dar noi nu vom vorbi despre aşa ceva. Nu vom discuta despre frica de OGPU sau CEKA, nici despre teroarea marcă înregistrată a NKVD-ului stalinist şi nici despre urmaşul lor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 04:14

Copiii noştri vor fi liberi? Cu ce preţ?

Copiii noştri vor fi liberi? Cu ce preţ?

Inculparea foştilor şi actualilor „tovarăşi” de suferinţă revoluţionară Iliescu-Voiculescu-Rus în procesul Revoluţiei române răscoleşte imagini şi amintiri. Ne ajută câteva televiziuni încă libere, care nu i-au transformat pe Dan Voiculescu şi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 00:55

istorie PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

Pentru a le răspunde celor ce mai vorbesc încă despre „actul progresist al unirii Basarabiei cu Rusia”, trebuie să facem o incursiune în perioada anilor 1812-1815, adică anii când, până la Congresul de la Viena al Sfintei Alianţe, românii mai sperau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 00:47

30 de ani de la Revoluția din 1989. Mesajul pe care a ținut să-l transmită prințul Charles

30 de ani de la Revoluția din 1989. Mesajul pe care a ținut să-l transmită prințul Charles

Prințul Charles a vizitat o expoziție dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din 1989 Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a vrut neapărat să asiste săptămâna trecută la vernisajul unei expoziții de fotografie care marchează 30 de ani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 00:30 de Ana Gherciu

Pentru ce postesc ortodocșii, catolicii și baptiștii

Pentru ce postesc ortodocșii, catolicii și baptiștii Din editia print

Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători creștine, mai ales în contextul în care acesta este marcat de două ori pe an, spune un sondaj realizat de compania Magenta Consulting.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 21:25

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

 Printre deputaţii Sfatului Ţării, deopotrivă cu partioţii înflăcăraţi cunoscuţi şi până la 1917 pentru asipraţiile lor naţionale, au fost nume care, s-ar părea, că nu trebuia să adere la partida naţională (cu regret am avut şi din aceştia, ce-i drept, mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:52

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Un bărbat de 62 de ani a fost găsit fără suflare într-o locuință din raionul Dondușeni. Victima avea semne de moarte violentă pe suprafața corpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:47

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Jurnalistul Dan Andronic a comentat, pe larg, mișcarea premierului maghiar Viktor Orban care a ținut un discurs la Timișoara. Totul are legătură cu Revoluția din 1989.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)