Astăzi 7 August 2020, Vineri - Ultima actualizare la 6 August 2020
Abonamente

Actualitate 13 Iulie 2014, ora 16:31

Primăria vs. Microbuze: Transportatorii atacă decizia primarului Chirtoacă

Marime Font

Cel puțin 200 de reprezentanți ai companiilor de transport privat din Chișinău s-au prezentat la pretura Buiucani, unde vor discuta cu primarul general Dorin Chirtoacă despre anularea, pe etape, a majorității treseelor deservite de microbuze, transmite deschide.md

În sală sunt și foarte mulți șoferi.

Reamintim că ieri, sâmbătă, 12 iulie, Dorin Chirtoacă a anunțat că a dispus anularea mai multor trasee de microbuze și implementarea treptată a strategiei de transport public, care prevede suplimentarea numărului de troleibuze și autobuze din Chișinău și menținerea unor trasee de microbuze doar pe rutele exterioare ale capitalei.

Loading...


Întâlnirea a început, cu prezentarea situației, de către primarul general. Dorin Chirtoacă face o trecere în revistă a accidentelor rutiere care au provocat criza. Edilul capitalei punctează neregulile comise de șoferi, așa cum le percepe el. Chirtoacă se arată nedumerit că șoferii nu au protestat împotriva poliției rutiere, care dă amenzi nejustificate, ci împotriva tarifului. Primarul general prezintă strategia de transport elaborată de Primărie - aceasta prevede, printre altele, eliminarea traseelor de microbuze care se suprapun peste cele ale transportului public.

S-a trecut la întrebări din partea transportatorilor. Un administrator întreabă cum s-a luat decizia anulării rutelor de microbuz, cine a făcut un studiu corespunzător. Primarul general spune că s-a consultat cu Direcția Transport, conducerea Parcului de autobuze și a Parcului de transport electric dar și cu administratorii microbuzelor. Chirtoacă a precizat că a fost deacord ca microbuzele să circule cu pasageri în picioare și ca microbuzele să oprească și în afara stațiilor, însă poliția rutieră nu a acceptat această variantă. Referitor la tarif, competența este a Consiliului, dar în privința anulării rutelor, este decizia primarului general sau a unui vice-primar, a precizat Chirtoacă.

Din sală, cineva spună că șoferii au lucrat fără venit, tot ce au câștigat au investit în reparația mașinilor, și că este necesară majorarea tarifului cel puțin până la 5 lei. Primarul spune că este imposibil să fie amenajate stații în care să încapă 20 de unități de transport. În stațiile deja amenajate pentru microbuze, sunt parcate mașini, iar poliția nu intervine.Cât privește majorarea tarifului, primarul general susține că în Consiliul general nu există majoritatea necesară iar populația nu susține o asemenea inițiativă. Nu poți să încalci legea, și apoi să declari grevă, afirmă primarul general.

„În opt ani, nu ați făcut nimic, nu ne-ați susținut cu nimic. Și dumneavoastră și guvernanții vă deplasați cu transport personal, nu trageți atenția la cât a crescut prețul la combustibil. Care este taxa noastră lunară pentru stat ?”, a declarat unul dintre șoferi

Dorin Chirtoacă: Să spuneți că nu au fost create condiții nu este corect. Eu îmi asum oricare păreri vor fi, dar deciziile pe care le-am luat, inclusiv de a nu sprijini deciziile guvernului care nu vă avantajau ... atunci am fost bun, când v-am susținut în fața lui Onișcenco, am fost bun, când am majorat tarifele la troleu și autobuz, și v-am avantajat, am fost bun. Acum sunt rău. Nu cred că toate trebuie puse la grămadă. Trebuie să vedem interesele orașului, nu interesul unei persoane sau al unui grup. Dacă voi considerați că eu mă lăfăi, că m-am îmbogățit, veniți la Colonița să vedeți unde și cum trăiesc, să vedeți cum singur îmi repar mașina.


Din sală se propune realizarea unui sondaj de opinie profesionist, pentru a fi consultată populația asupra deciziei de anulare a unor rute de microbuze.

Dorin Chirtoacă: În 2012, ați înțeles că populația nu vă susține și ați revenit la lucru. Acum, populația nici atât nu vă susține. Decizia asta nu îmi creează mie avantaje, ci probleme, dar trebuie să mergem înainte, să trecem la noul mod de organizare a transportului. Dumneavoastră ați declarat grevă împotriva tarifului, acum asumați-vă consecințele. Păi așa nu se poate, voi declarați grevă, dar consecințele să mi le asum eu. Sunt deacord să revizuim taxa locală, dar asta nu modifică datele problemei. Acest sistem nu a fost gândit corect din capul locului. Nu eu l-am gândit. Dacă lucrurile s-ar face legal, toată lumea ar fi mulțumită. Se lucrează ilegal. Așa, nu ajung nici 3 lei, nici 5, nici 9. De aici și problemele cu fiscul, pe care le-ați avut. Cât timp planul va fi în cash, iar salariul și arenda vor fi formale, lucrurile nu vor merge, acest lanț vicios de operare cu banii trebuie să dispară.Am mai luat decizii considerate inițial nepopulare, cu pensionarii, cu căldura, dar s-a dovedit că am avut dreptate.

Din sală se insită asupra majorării tarifului până la 5 lei și a obligării șoferilor de a nu lua pasageri în picioare. "Este o problemă falsă, din motivele expuse mai înainte. Când vi s-a majorat tariful la 3 lei, tot așa ați promis, și n-ați făcut ce ați promis", a replicat primarul general. "Doar 5 din 17 adminstratori au prezentat justificarea tarifelor. Singura ieșire din situație este cea pe care v-am prezentat-o", a precizat Chirtoacă.

"8 din 10 pasageri au spus într-un sondaj realizat acum 2 ani că preferă autobuz de mică sau mare capacitate. Adică și microbuz. Pe de altă parte, 300 de microbuze, despre care spuneți că au plecat, au plecat din cazua tarifelor", spune cineva din sală, probabil aflat în legătură cu firma care adminsitrează ruta 110, din câte se înțelege din expunere. "Vă rugăm să petrecem această perioadă de tranziție în așa fel încât lucrătorii să nu fie afectați", mai spune cel care a intervenit.


Dorin Chirtoacă: Nu cred că dacă vom ridica tariful la 5 lei totul va fi ca în farmacie. Când în Chișinău circulă 1.700 de microbuze, alături de autobuze și troleibuze, tot așa se va circula și până acum. Asta este ziua de ieri. Și numărul de mașini particulare a crescut și va mai crește. În condițiile astea, nu vom mai avea loc pe străzi. Trebuie făcută regulă în oraș. Microbuzele sunt pentru suburbii și cartiere mărginașe.

Mai multe persoane încep să părăsească sala. Un bărbat care spune că a venit cu limuzina revine la întrebarea privind majorarea tarifelor și condiții mai sigure de circulație și susține că la mijloc este o manipulare, justificând prin faptul că primarul general este dispus să piardă 4.000 de voturi ale celor implicați în activitățile de transport cu microbuzele, pentru a câștiga 10.000 de voturi din partea populației care va observa că în Chișinău se circulă mai aerisit și mai sigur. Bărbatul mai susține că ar trbui făcut un referendum în municipi, pentru ca populația să spună cu ce dorește să călătorească și la ce preț. Vorbitorul a trecut la limba rusă.Acesta reia acuzațiile ce țin de achiziția troleibuzelor din Misnk.

Dorin Chirtoacă: Dacă o asemenea situație nu s-ar fi întâmplat, ea trebuia creată. Dacă sunteți de acord cu ce a spus dânsul, alegeți-l primar. Dacă voi credeți că eu am furat, alegeți-l pe el. Marele nostru minus este că aplaudăm minciuni și cu cât mai mare este minciuna, cu atât mai mari sunt aplauzele. A mai încercat unul la alegeri să îmi pună în cârcă chestiunea cu banii, cu troleibuzele de la Minsk. Hai să întrebăm BERD-ul, Minsk-ul oficial ... ei au întrebări ? N-au. Aceia ne laudă, iar ai noștri ne încarcă cu zoi. Cum am furat noi bani, dacă am cumpărat mai multe troleibuze decât am spus inițial.

Discuția a trecut la subvenționarea transportului public. Primarul general dă explicații tehnice pe baza experienței altor capitale de dimensiuni similare, din state membre CSI sau state europene. Din intervenția unei persoane din sală reiese că transportatorii programau pentru luna septembrie să facă o grevă prin care să ceară majoarea tarifului la 5 lei. O altă persoană intervine și solicită, ca și alți intervenienți, realizarea unui sondaj de opinie.

Acesta spune: "Noi transportăm lumea. Noi trebuie să îi stimăm pe ei, și ei pe noi". Un responsabil al Direcției Transport infirmă că, în ultimii 2 ani, ar fi fost înființate trasee noi în capitală. Primarul precizează că au fost suplimentate cu microbuze doar câteva rute din suburbii.

Din sală se propun negocieri și discuții. Primarul spune că negocierile și discuțiile ar fi trebui făcute înainte de grevă. "Dacă legea s-ar aplica, atunci activitatea dumneavoastră ar înceta imediat, din cazuă că intrați sub incidența evaziunii fiscale. În plus, al doilea motiv de sistare a activității, este încălcarea siguranței rutiere, și voi asta știți foarte bine", răspunde primarul unor reacții din sală. În discuție intervine, din sală, un alt vorbitor de limbă rusă. Acesta continuă să insite asupra majorării tarifelor, susținând că șoferii încalcă legea din cauză că tarifele sunt prea mici.


Sursa: deschide.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 August 2020, ora: 11:48

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Trei produse de tutun sunt în proces de examinare de către Administrația americană pentru Medicamente și Alimente (FDA) pentru a obține statutul de produs cu risc modificat. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 10:38

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

Deputatul Iurie Reniță face publice mai multe dovezi din care rezultă că deputații socialiști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, ar fi primit bani de la „Exclusiv Media” SRL, companie implicată în spălarea de bani din Federația...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 09:47

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Ultima vizită a lui Dodon la Moscova a fost una umilitoare pentru noi ca stat suveran.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 6 August 2020, ora: 08:50

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

 Nimic nu se compară, dis-de-dimineață, cu aroma intensă a unei cafele, care îți trezește simțurile și te încarcă de energie și de bună dispoziție. Tabiet, obicei sau motiv de întâlnire cu prietenii, băutul cafelei vine de pe tărâmuri arabe....

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 08:30

opinie Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Prin arderea Declaraţiei de Independenţă faţă de Rusia în aprilie 2009, vechea şi noua nomenclatură pro-rusească de la Chişinău s-a răzbunat pe Mişcarea de Eliberare Naţională (1986-1992) şi pe Primul Parlament, care a îndrăznit să spună pe 27 august 1991 în...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 08:21

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 6 August 2020, ora: 08:10

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

​În această ediție a podcastului „Caia și Bejan. Călătorii” vorbim despre turismul moldovenesc și despre cel mai important argument în favoarea acestuia: vinurile. O istorie a turismului oenologic din Republica Moldova, care sunt cramele importante din această țară, cine sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 August 2020, ora: 08:08

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

 Luna in Pesti aduce momente de romantism, iar sextilul cu Jupiter in Capricorn si conjunctia cu Neptun in Pesti accentueaza vibratia visatoare si spiritual in amor. Asteapta-te la o noapte siropoasa, dar binevenita. Ce te inspira? Horoscop zilnic BERBEC (21 martie – 20 aprilie)...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 00:41

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

 Temperaturile foarte scăzute şi lipsa de igienă a filtrelor aparatului provoacă diverse afecţiuni- migrene, pneumonii, conjunctivite- şi chiar favorizează îngrăşarea.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 6 August 2020, ora: 00:35

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

 Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile pe 1 septembrie, a anunţat miercuri ministrul polonez al Educaţiei, în pofida creşterii din ultima perioadă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 August 2020, ora: 00:28

O fotografie circulă zilele acestea pe internet în care este înfățișată o femeie, însă nu toți oamenii o văd.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 5 August 2020, ora: 11:22

video GALERIE FOTO (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

GALERIE FOTO  (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

Mulți din cei care au simțit explozia au crezut că a fost detonare nucleară.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 August 2020, ora: 07:57

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Alte 332 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 3 sunt de import (Turcia-2, Cehia-1). Numărul total de cazuri COVID-19, în Transnistria constituie 1 569. Bilanțul...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 August 2020, ora: 07:38

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

 Din punct de vedere calendaristic, august este ultima luna de vara si aduce pe masa oamenilor o multime de alimente care pot face oricand parte dintr-o dieta sanatoasa.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)