Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:24
Abonamente

Artă 23 Iunie 2012, ora 07:41    Din editia print

Primăvara Teatrului în Chișinău

Marime Font

Chișinăul s-a întrecut în primăvara asta pe sine în evenimente teatrale. 

Startul a fost dat de Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru și Film Classfest, ediția a II-a, care a venit într-o nouă formulă în care promovează nu numai producțiile teatrale studențești, ci și pe cele cinematografice. Festivalul a propus un program care a adus la Chișinău participanţi din 10 ţări, cu evenimente care s-au desfăşurat în opt spaţii de joc din capitală. Companii studențești din domeniul artelor spectacolului, decani ai facultăților, maeștri în artă, critici și oamenii interesați de cultură au putut urmări, timp de cinci zile, spectacole dramatice, spectacole muzicale oferite de studenții Facultății Artă Instrumentală, AMTAP, proeicții cinematografice și expoziții de scenografie. Actorii, regizorii și teatrologii au avut ocazia să participe la ateliere de creație conduse de actorul, regizorul și performerul polonez Janusz Stolaski și David Esrig, regizor și director al Academiei de Teatru și Film din Athanor, Burghausen, Germania. De asemenea, în cadrul Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice dlui Esrig i s-a conferit titlul de doctor honoris causa. Este pentru prima dată în istoria Academiei când i se oferă acest titlu unui regizor străin.

Nu mult după încheierea festivalului, a avut loc Bienala Teatrului de Păpuși Guguță, Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși Sub Căciula lui Guguță, ediția a X-a. O adevărată sărbătoare a copiilor.


A urmat Festivalul European Cultural Tandem, eveniment ce urmărește să promoveze arta contemporană europeană gen performance, instalații de lumini, proiecții etc. Acesta a fost organizat în parteneriat cu Teatrul Spălătorie și în rândul spațiilor de joc a fost inclus și Muzeul Zemstvei. Un spațiu extraordinar de viu în ceea ce ține de promovarea artei contemporane.

Tandem a avut (ne)fericirea să se deruleze în paralel cu Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI, ediția X-a.
Lume de pe lume a dorit să fie parte din acest festival care în acest an a venit cu nume importante în program ca: Roman Viktyuk, Radu Afrim, Stefano Ricci, Radu Poclitaru, Adrian Santana etc. În fiecare zi se derulau câte două-trei spectacole, lansări de carte, conferințe de presă cu trupele invitate, concerte live cu cele mai cotate trupe din Chișinău. Toate astea au făcut ca sediul Teatrului Eugene Ionesco să se transforme în cel mai vizitat local cultural din Chișinău. Trei evenimente importante au marcat ediția de anul acesta. În primul și-n primul rând, Teatrului Eugene Ionesco i-a fost înmânat Premiul European pentru Cultură de către directorul Forumului European pentru Cultură, Diter Topp. Acest premiu se oferă doar teatrelor și centrelor culturale care promovează toleranța și respectul reciproc. Decernarea Premiului European Pentru Cultură este o certificare a Festivalului BITEI în calitatea sa de ambasador al culturii. Al doilea mare eveniment a fost declarația dlui Petru Vutcărău cu privire la faptul că BITEI se va transforma în FestTEI, deoarece festivalul va fi anual. Al III-lea mare eveniment a fost premiera spectacolului Iosif și Amanta sa, spectacol montat de regizorul Petru Vutcărău, la Teatrul Eugene Ionesco. Spectacolul a fost salutat ca fiind reînvierea Teatrului Eugene Ionesco, care-și propune ca în cel mai scurt timp să se transforme într-un Centru European Cultural.

Primăvara teatrală a culminat cu Forumul Internațional al Tinerilor Creatori de Teatru, ediția I a adus la Chișinău cele mai bune producții teatrale montate de tinerii regizori din spațiul CSI, din Ţările Baltice și Georgia.

Una dintre problemele acute ale teatrului moldovenesc este lipsa tinerilor creatori de teatru. Și nu atât lipsa creatorilor, cât lipsa de susținere a acestor creatori. Ei se nasc pe băncile Academiei și mor odată cu luarea diplomei de licență. Păi, uite acest eveniment a venit cu ideea de a susține tinerii regizori, dramaturgi, critici și să le ofere o platformă de lansare.

În cadrul forumului au fost prezente mai multe personalități de teatru. Unele cu jurizatul, altele cu susținerea unor ateliere, dar nimeni nu a fost pasiv. De dimineață erau organizate mese rotunde ale tinerilor critici, laboratoare în care se discuta despre problemele teatrului contemporan și ceea ce este, de fapt, teatrul contemporan. Problema era preluată ulterior de tinerii regizori la atelierele de regie moderate de Victor Rîjacov, regizor și pedagog la MHAT.

Pe lângă spectacolele propriu-zise, au fost organizate și câteva spectacole de lectură, regizate de tinerii regizori de la MHAT. Piesele erau alese din Almanahul de piese editat de Confederația Interanațională a Uniunilor Teatrale. Regizorii au lucrat cu actori din țările participante, actori studenți și actori profesioniști din teatrele noastre, selectați de Veaceslav Cebotari. A fost o coproducție internațională, ceea ce de fapt lipsește teatrului moldovenesc: lucrul în echipă: dramaturg/regizor/critic și colaborarea cu alte teatre, regizori, dramaturgi.
Veaceslav Cebotari a reprezentat Moldova la acest forum cu spectacolul Richard al III-lea de William Shakespeare, la Teatrul Rus Dramatic de Stat „A. P. Cehov”.

Forumul a fost un eveniment competitiv, și din cele 11 spectacole unul avea să primească biletul spre Festivalul „A. P. Cehov”.
Premiul III a fost oferit spectacolului din Armenia Zbor deasupra Orașului, în regia lui Narine Grigorean. Un spectacol care ne arată viața unei tinere nevăzătoare care-și creează propria realitate, dar care, în urma unei implicații chirurgicale, își recapătă vederea și se ciocnește cu o nouă realitate, nu atât de feerică ca cea cu care se obișnuise. Doar dragostea pentru doctorul ei curant o ajută să scape de această realitate și s-o transporte în alta… Cea a dragostei eterne.

Premiul II a mers la Piligrim, spectacol montat de letonianul Karlis Kruminiș, după istoriile fraților Houkka. Piligrim este povestea drumului anevoios al omului către adevăr. O alegorie despre însemnătatea credinței, dragostei față de Dumnezeu, despre sensul vieții și al omului pe pământ.

Officiul, în regia tinerei belaruse Katsiaryna Averkova, a luat Premiul Mare al Forumului, premiu care-i asigură prezența la Festivalul Internațional de Teatru „A. P. Cehov”. Spectacolul este o comedie în cheie grotescă, critică dură a sociețății moderne de consum.

Premiul Pentru îngrijorare față de teatrul contemporan, oferit de Liga Tinerilor Critici, i-a fost înmânat lituanianului Vidas Bareikis, actor care la moment își face studiile de masterat la Centrul V. S. Meyerhold din Moscova, pentru spectacolul Cartea de telefoane. Denumirea Cartea de telefoane face aluzie la o expresie cunoscută privind abilitatea regizorului de a monta chiar și o carte de telefoane. Textul de bază a fost scris în procesul lucrului, iar ca punct de pornire a servit însăși realitatea cu problemele teatrului: rutina, clișeele, dictatura, visurile spulberate, spaimele, intrigile etc.

Au mai fost oferite două premii pentru joc actoricesc. Vladimir Snegurcenko a fost apreciat pentru rolul dementului din monospectacolul Iulie de Ivan Vîrîpaev, iar Constantin Haret - pentru rolul lui Richard al III-lea din spectacolul omonim, în regia lui Veaceslav Cebotari.
Spre final, UNITEM-ul a hotărât să-i acorde un premiu special dlui Valeri Șadrin, director general al Festivalului Internațional de Teatru „A. P. Cehov”, ce a constat dintr-o sticlă enormă de șampanie.

Am avut o primăvară prodigioasă din punct de vedere a evenimentelor teatrale. Teatrele s-au întâlnit la Chișinău pentru a face posibil dialogul intercultural, așa că, pe bună dreptate, Chișinăul poate fi considerat Capitală Culturală Europeană. 

Un articol de: Rusanda Curcă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)