Istorie

Primii oameni ai cavernelor din Europa erau canibali

 În urma testelor efectuate pe fosile umane descoperite în Spania, cercetătorii au ajuns la concluzia potrivit căreia canibalismul făcea parte din viaţa zilnică a primilor oameni care au trăit în Europa, în urmă cu aproximativ 800.000 de ani.

Oasele descoperite în peştera Gran Dolina (Spania) prezintă urme de tăieturi şi alte semne ce au fost făcute cu unelte primitive din piatră.

Printre oasele de bizoni, oi, capre şi alte animale, oamenii de ştiinţă au descoperit rămăşiţele pământeşti a cel puţin 11 copii şi adolescenţi care au fost "măcelăriţi".

Oasele prezintă anumite semne care indică faptul că au fost sparte, pentru a permite extragerea măduvei, un aliment cu potenţial nutritiv ridicat. Aceleaşi semne se regăsesc şi pe cutiile craniene ale victimelor, sugerând faptul că şi creierele lor au avut aceeaşi soartă.

Urmele de pe oase şi de la baza craniilor descoperite indică faptul că victimele au fost decapitate, a explicat José Maria Bermúdez de Castro, de la National Research Center on Human Evolution din Burgos, coordonatorul studiului.

Oamenii de ştiinţă, notează Mediafax, sunt de părere că oamenii cavernelor îşi devorau semenii atât pentru a-şi asigura necesarul nutritiv, cât şi pentru a-şi ucide rivalii din triburile cu care se învecinau. Copiii erau ţinte predilecte, deoarece erau mai puţin capabili să se apere.

Oasele victimelor umane datează din perioade diverse, care alcătuiesc un interval de circa 100.000 de ani, sugerând astfel ideea că oamenii cavernelor practicau canibalismul nu doar în perioadele în care resursele de hrană erau sărace.

În plus, cercetătorii au remarcat că oasele umane erau aruncate în acelaşi loc cu oasele altor animale, întărind astfel ipoteza potrivit căreia canibalismul nu avea o semnificaţie religioasă.

Sursa: JurnalulNational

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *