Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 24 Februarie 2020
Abonamente

Actualitate 17 Decembrie 2018, ora 00:50    Din editia print

Primul brad artificial în Piața Marii Adunări Naționale

Marime Font

Primăria Chișinău a achitat doar pentru trei din 20 de metri ai Pomului de Crăciun, restul reprezentând donația unui agent economic

După ce, în ultimii ani, s-au declanșat tot felul de scandaluri în jurul Pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), în 2018 avem parte de un brad perfect, dar artificial. Spiritele s-au calmat și pe nimeni nu mai interesează datorită cui și în ce fel a apărut acest brad în centrul Capitalei.

Amenajarea unui brad artificial la sărbătorile de iarnă a devenit o provocare pentru Chișinău, deși în alte țări ale lumii acest lucru este deja firesc. Se pare că, obosite de peripețiile brazilor naturali din anii precedenți, autoritățile au decis să nu mai riște, mai ales în preajma alegerilor parlamentare din februarie 2019.

Loading...


Pomul de Crăciun, instalat în prezent în PMAN, este înalt de vreo 20 de metri, are o carcasă de fier și un diametru de 8 metri, fiind decorat cu globuri argintii și roșii și mii de luminițe. Valoarea bradului este de circa 100 mii de lei. În cadrul unei conferințe de presă, Ruslan Codreanu, primarul interimar al Chișinăului, a declarat că autoritățile municipale au asigurat costul a doar trei metri din prețul total. Ceilalți 17 metri au reprezentat o donație din partea firmei „Eco Casa”. Mai mult, din bugetul municipal au fost alocate 200 de mii de lei întreprinderii „Spații Verzi” pentru decorarea bradului și alte 170 de mii de lei - întreprinderea „Lumtech” pentru iluminatul de sărbătoare. În același timp, Codreanu a adăugat că, în toate sectoarele Chișinăului, vor fi amenajate spații speciale pentru sărbătorile de iarnă.

La crearea Pomului s-a lucrat aproape o lună

Firma „Eco Casa” SRL a fost fondată la 21 februarie 2012. Are adresa juridică pe strada Uzinelor 90, din Chișinău. Are două genuri de activitate licențiate și anume activitatea de proiectare pentru toate categoriile de construcții, pentru urbanism, instalații și rețele tehnico-edilitare, reconstrucții și restaurări, precum și construcția clădirilor, construcții inginerești, instalații și rețele tehnico-inginerești, consolidare și restaurare. Printre genurile de activitate nelicențiate se numără: consultare în afaceri și management, activități legate de băncile de date și alte servicii individuale, servicii prestate întreprinderilor, activități recreative și altele.
Potrivit lui Denis Tolmaci, fondatorul și directorul „Eco Casa”, această firmă a lucrat aproape o lună la crearea Pomului de Crăciun. El spune că unul dintre avantajele unui Pom de Crăciun artificial este că acesta are o formă conică perfectă și vizual arată mai bine decât un brad natural. Tolmaci oferă municipalității o garanție de doi ani, dar spune că bradul va putea fi folosit circa cinci ani.

În alți ani, brazii erau „caraghioși”

Solicitat de TIMPUL, Denis Găleanu, agent în secția vânzări a aceleiași firme a declarat: „În fiecare an, se puneau brazi în centrul orașului care mai de care, însă tentativa de a avea un brad frumos eșua de fiecare dată. Brazii erau caraghioși. Suntem la al doilea an în care firma noastră produce brazi artificiali și anul acesta am hotărât să facem un gest frumos pentru toți chișinăuienii”.
Pentru că polemicile în jurul Pomului de Crăciun din centrul Capitalei sunt la ordinea zilei, și în acest an au apărut totuși unele nemulțumiri cu privire la calitatea bradului. De exemplu, liderul PL, ex-primarul Dorin Chirtoacă, s-a dat cu părerea în cadrul unei emisiuni televizate: „Ani la rând am cumpărat brazi pentru Piața Marii Adunări Naționale de zece mii de lei per brad, și îl luam de la oamenii gospodari, care nu mai puteau să-l țină în propria ogradă. Da, nu erau din cei mai perfecți, pe unde mai strâmbi sau mai pufoși, dar nu asta conta. Conta atmosfera. Ideea de a cheltui jumătate de milion de lei și de a-l pune singur cuc în centrul orașului nu mi se pare atât de bine. Dar... cum este regimul artificial, așa este și bradul”, a menționat fostul edil al Capitalei.

„Mai bine artificial și frumos, decât natural și urât”

Pentru a afla opiniile oamenilor despre această schimbare, am mers în după amiaza duminicii trecute în Piața din fața Guvernului. Era timp însorit, perfect pentru o promenadă cu familia. Câteva perechi se plimbau liniștite prin preajmă, alții se fotografiau pe fundalul Pomului, iar Moș Crăciun împărțea bomboane celor mici, în schimbul unor poezioare.

Unii trecători erau plăcut surprinși de Pom, dându-se cu părerea că un brad artificial este mai util pentru oraș, deoarece poate fi folosit mai mulți ani la rând. „Sunt naturalist, ca persoană, ne-a spus Sergiu, un tânăr de 30 de ani. Optez pentru tot ce este natural, însă pentru bradul de sărbători cred că este mult mai practic să fie artificial. Asta permite economisire de bani, deoarece se poate folosi mai mulți ani la rând”. Și Larisa, o doamnă în vârstă, consideră că e un pom frumos. „În anii precedenți, ba era cu crengi rare, ba era strâmb... Acesta în schimb are o formă concretă și e plăcut să îl privești. Și copiilor le place”, a adăugat ea. Iar Natalia, în vârstă de 51 de ani, afirmă: „Îmi place mult bradul. Mai bine să fie artificial și frumos, decât natural și urât.”

„Bradul natural emană miros de sărbătoare”

Alții însă nu au ezitat să-și arate nemulțumirea, considerând că un brad natural redă mult mai bine atmosfera sărbătorilor de iarnă. „La vârsta mea, prefer un brad natural, însăși mirosul îmi creează dispoziție. Acesta tot e frumos, dar forma conică strică imaginea bradului adevărat”, a menționat Ion, un bărbat în vârstă de 76 de ani. Vasile, un tânăr de 22 de ani, este de aceeași părere: „Nu mă surprinde ceea ce văd, dar prefer bradul natural. Poate că nu este perfect, însă emană miros de sărbătoare.”

Mai mulți trecători ne-au mărturisit că pomul arată mai bine decât în anii precedenți, dar nu redă forma bradului natural. Diana, o femeie foarte grăbită, ne-a răspuns scurt: „În pragul alegerilor, ne putem aștepta la orice...”.

Menționăm că, în anul 2013, Pomul de Crăciun din centrul Chișinăului, înalt de 20 de metri, a fost cumpărat din satul Coșernița, raionul Criuleni, cu 30 de mii de lei. Pentru împodobire au fost folosite 800 de globuri și zeci de metri de luminițe. În 2014, bradul a fost tăiat din curtea unui agent economic din sectorul Poșta Veche al Capitalei, care l-a dăruit Primăriei. Acel brad a fost împodobit cu 1200 de globuri și luminițe, și peste 2 km de ghirlandă. În anul 2015, din cauza corturilor instalate în semn de protest în PMAN, de către Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”, autoritățile locale nu au avut loc pentru Pomul de Crăciun și au fost nevoite să-l instaleze lângă Arcul de Triumf. Bradul avea o înălțime de 13 metri și, pentru decorarea lui, au fost necesare o mie de globuri și doi kilometri de ghirlandă. Bradul din 2016 a avut înălțimea de 17 metri și a costat 15 mii de lei.

A fost donat Primăriei de către Ion Iosip, un om de afaceri din satul Văsieni, raionul Ialoveni. Iar în anul 2017, a fost cumpărat un brad din Ucraina, la prețul de 15 mii de lei, care a ajuns în Chișinău pe jumătate distrus. Atunci primarul interimar Silvia Radu a declarat că ar fi achiziționat din bani proprii un alt pom, instalat în PMAN. Acesta a fost tăiat din curtea unei grădinițe din Chișinău și avea înălțimea de 19 metri.
Diana Cazac, stagiară

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 19:19

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

Cel mai antinațional, cel mai fariseic, cel mai corupt, cel mai demagogic, cel mai petrecăreț, dar și cel mai trădător președinte din istoria Republicii Moldova elogiază (pentru a câtă oară!) toate sărbătorile sovietice și rusești, dar mai ales pe cele militare. Acest individ,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 19:06

Horoscop DRAGOSTE săptămânal 24 februarie – 1 martie 2020. Un nou început!

Horoscop DRAGOSTE săptămânal 24 februarie – 1 martie 2020. Un nou început!

Horoscop dragoste. Iata horoscop saptamanal dragoste pentru 24 februarie – 1 martie 2020. Aceasta saptamana contine celebra zi de 29 februarie cu care ne intalnim doar o data la 4 ani si este sambata, fiind urmata si de martisor si de debutul calendaristic al primaverii, deci ne asteapta un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 18:13

Peste 40% din respondenţii unui sondaj consideră că înfiinţarea Blocului electoral Unirea este o idee bună

Peste 40% din respondenţii unui sondaj consideră că înfiinţarea Blocului electoral Unirea este o idee bună

Peste 40% din cetăţeni consideră că ideea înfiinţării Blocului electoral Unirea ar fi o idee bună. De cealaltă parte, circa 33% consideră că ideea este una proastă. Este rezultatul unui sondaj realizat de Compania sociologică IMAS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 18:07

Uniunea Europeană oferă un grant de 1.2 milioane de euro pentru ca Bălțiul lui Usatîii să poate cumpăra troleibuze noi / De ce nu-i dau bani „frații ruși”?

Uniunea Europeană oferă un grant de 1.2 milioane de euro pentru ca Bălțiul lui Usatîii să poate cumpăra troleibuze noi / De ce nu-i dau bani „frații ruși”? Foto: Usatîi și UE

Locuitorii municipiului Bălți vor beneficia de transport public mai bun și mai prietenos mediului grație achiziției planificate a aproximativ zece troleibuze noi, finanțate de BERD și Fondul „Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est” (E5P)....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 17:26

ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova

ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova

 Sâmbătă, 14 martie, ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova, profesoară și expertă de la cel mai cotat institut de modă din Italia și parte din top 10 instituții de modă din lume - POLIMODA (Florența), președintele căruia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 17:00

Pentru aderarea Moldovei în UE pledează 60% dintre cetățenii. Pentru Igor Dodon ar vota DOAR 35%

Pentru aderarea Moldovei în UE pledează 60% dintre cetățenii. Pentru Igor Dodon ar vota DOAR 35% Foto: foto simbol

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actualul președinte Igor Dodon ar lua 35% din voturi, iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu ar acumula 25 la sută, arată datele unui sondaj realizat de IMAS la comanda companiei „Public Media”. Cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 16:39

INVESTIGAȚIE / Mitul calității apei din Nistru. Beneficiarii poluării

INVESTIGAȚIE / Mitul calității apei din Nistru. Beneficiarii poluării

● Nistrul este foarte poluat și prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor; conține droguri, pesticide, preparate farmaceutice și substanțe chimice.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Februarie 2020, ora: 15:31

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:27

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

Un cerb nobil inclus în Cartea Roșie a Republicii Moldova ar fi fost vânat aseară de braconieri în localitatea Lozova din raionul Strășeni. Potrivit unor informații, care urmează a fi verificate, responsabili din cadrul Inspectoratului de Poliție Strășeni ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:24

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

 Ofițerul de presă de la IP Strășeni, Silvia Vetcu, a declarat că la 23.02.2020, ora 16:22 poliția din Strășeni a fost sesizată prin intermediul serviciului 112, de un locuitor al s. Dolna r. Strășeni în vârstă de 43 ani, care a comunicat că soția sa, s-a tăiat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:23

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

„Se contată gradul de alertă Cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID -19 existând riscul posibil de declanșare a urgenței de sănătate”, se arată în proiectul de hotărâre al Comisiei pentru sănătate publică, întrunită astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:13

opinie Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Fine Gael avea toate datele pentru a câştiga alegerile din Irlanda organizate pe data de 9 februarie. Liderul său, Leo Varadkar, a devenit cel mai tânăr prim - ministru al Irlandei, la 38 de ani, cu trei ani în urmă. Negocierile UE cu Marea Britanie legate de Brexit au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:48

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Mai mulți oficiali moldoveni, inclusiv președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și unii miniștri din Guvernul Chicu, au participat ieri, 23 februarie, la „primirea solemnă” organizată de Ambasada Federației Ruse la Chișinău cu ocazia zilei armatei sovietice de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:42

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

Bursa de la Bucureşti a deschis luni dimineaţă în scădere cu 3%, pe fondul informaţiilor legate de extinderea coronavirus, acţiunile Banca Transilvania marcând un minus de 3,12%, cele ale BRD cu -2,9%, Purcari Wineries -5,9% şi Romgaz -3,8%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:36

SONDAJ /// 65% din cetățeni SUNT ÎMPOTRIVA unei „guvernări” pd-psrm

SONDAJ /// 65% din cetățeni SUNT ÎMPOTRIVA unei „guvernări” pd-psrm

Întrebați, care este cea mai bună soluție pentru Republica Moldova, doar 35% din respondenți ar fi spus că ar fi Colaborarea/coaliţia PSRM cu PDM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:33

Andrian Candu îl acuză pe Nichiforciuc că ar avea afaceri NEDECLARATE în România și R. Moldova

Andrian Candu îl acuză pe Nichiforciuc că ar avea afaceri NEDECLARATE în România și R. Moldova

Liderul grupului „Pro Moldova” Andrian Candu spune că sunt foarte mulți democrați nemulțumiți de situația din partid și „sunt pe punctul de a se determina cu ieșirea lor din PDM” și sunt așteptați în echipa „Pro Moldova”, care se va transforma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:01

Viktor Gușan, oligarhul de la Sheriff, deține imobile, o insulă, terenuri în Ucraina dar și pașaport

Viktor Gușan, oligarhul de la Sheriff, deține imobile, o insulă, terenuri în Ucraina dar și pașaport

Oligarhul din regiunea separatistă transnistreană, Viktor Gușan, unul dintre conducătorii holdingului Sheriff, are afaceri și un imperiu imobiliar în Ucraina, se arată într-o investigație a Europei Libere. Afaceristul separatist este considerat beneficiarul numărul unu urmare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 11:55

SIBIU: Spaţiu special amenajat pentru pacienţi suspecţi de CORONAVIRUS la Spitalul Judeţean

SIBIU: Spaţiu special amenajat pentru pacienţi suspecţi de CORONAVIRUS la Spitalul Judeţean

 Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are pregătit un spaţiu special, amenajat în cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase, pentru izolarea pacienţilor suspecţi de coronavirus, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Decebal Todăriţă....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 11:50

De teama coronavirusului, autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist

De teama coronavirusului, autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist

Autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist, care trebuia să aibă loc în Beijing, de teama coronavirusului. Anunțul a fost făcut astăzi, în contextul în care numărul morților a se apropie de 2.600 doar în China.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)