Astăzi 17 Noiembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2019
Abonamente

Actualitate 17 Decembrie 2018, ora 00:50    Din editia print

Primul brad artificial în Piața Marii Adunări Naționale

Marime Font

Primăria Chișinău a achitat doar pentru trei din 20 de metri ai Pomului de Crăciun, restul reprezentând donația unui agent economic

După ce, în ultimii ani, s-au declanșat tot felul de scandaluri în jurul Pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), în 2018 avem parte de un brad perfect, dar artificial. Spiritele s-au calmat și pe nimeni nu mai interesează datorită cui și în ce fel a apărut acest brad în centrul Capitalei.

Amenajarea unui brad artificial la sărbătorile de iarnă a devenit o provocare pentru Chișinău, deși în alte țări ale lumii acest lucru este deja firesc. Se pare că, obosite de peripețiile brazilor naturali din anii precedenți, autoritățile au decis să nu mai riște, mai ales în preajma alegerilor parlamentare din februarie 2019.


Pomul de Crăciun, instalat în prezent în PMAN, este înalt de vreo 20 de metri, are o carcasă de fier și un diametru de 8 metri, fiind decorat cu globuri argintii și roșii și mii de luminițe. Valoarea bradului este de circa 100 mii de lei. În cadrul unei conferințe de presă, Ruslan Codreanu, primarul interimar al Chișinăului, a declarat că autoritățile municipale au asigurat costul a doar trei metri din prețul total. Ceilalți 17 metri au reprezentat o donație din partea firmei „Eco Casa”. Mai mult, din bugetul municipal au fost alocate 200 de mii de lei întreprinderii „Spații Verzi” pentru decorarea bradului și alte 170 de mii de lei - întreprinderea „Lumtech” pentru iluminatul de sărbătoare. În același timp, Codreanu a adăugat că, în toate sectoarele Chișinăului, vor fi amenajate spații speciale pentru sărbătorile de iarnă.

La crearea Pomului s-a lucrat aproape o lună

Firma „Eco Casa” SRL a fost fondată la 21 februarie 2012. Are adresa juridică pe strada Uzinelor 90, din Chișinău. Are două genuri de activitate licențiate și anume activitatea de proiectare pentru toate categoriile de construcții, pentru urbanism, instalații și rețele tehnico-edilitare, reconstrucții și restaurări, precum și construcția clădirilor, construcții inginerești, instalații și rețele tehnico-inginerești, consolidare și restaurare. Printre genurile de activitate nelicențiate se numără: consultare în afaceri și management, activități legate de băncile de date și alte servicii individuale, servicii prestate întreprinderilor, activități recreative și altele.
Potrivit lui Denis Tolmaci, fondatorul și directorul „Eco Casa”, această firmă a lucrat aproape o lună la crearea Pomului de Crăciun. El spune că unul dintre avantajele unui Pom de Crăciun artificial este că acesta are o formă conică perfectă și vizual arată mai bine decât un brad natural. Tolmaci oferă municipalității o garanție de doi ani, dar spune că bradul va putea fi folosit circa cinci ani.

În alți ani, brazii erau „caraghioși”

Solicitat de TIMPUL, Denis Găleanu, agent în secția vânzări a aceleiași firme a declarat: „În fiecare an, se puneau brazi în centrul orașului care mai de care, însă tentativa de a avea un brad frumos eșua de fiecare dată. Brazii erau caraghioși. Suntem la al doilea an în care firma noastră produce brazi artificiali și anul acesta am hotărât să facem un gest frumos pentru toți chișinăuienii”.
Pentru că polemicile în jurul Pomului de Crăciun din centrul Capitalei sunt la ordinea zilei, și în acest an au apărut totuși unele nemulțumiri cu privire la calitatea bradului. De exemplu, liderul PL, ex-primarul Dorin Chirtoacă, s-a dat cu părerea în cadrul unei emisiuni televizate: „Ani la rând am cumpărat brazi pentru Piața Marii Adunări Naționale de zece mii de lei per brad, și îl luam de la oamenii gospodari, care nu mai puteau să-l țină în propria ogradă. Da, nu erau din cei mai perfecți, pe unde mai strâmbi sau mai pufoși, dar nu asta conta. Conta atmosfera. Ideea de a cheltui jumătate de milion de lei și de a-l pune singur cuc în centrul orașului nu mi se pare atât de bine. Dar... cum este regimul artificial, așa este și bradul”, a menționat fostul edil al Capitalei.

„Mai bine artificial și frumos, decât natural și urât”

Pentru a afla opiniile oamenilor despre această schimbare, am mers în după amiaza duminicii trecute în Piața din fața Guvernului. Era timp însorit, perfect pentru o promenadă cu familia. Câteva perechi se plimbau liniștite prin preajmă, alții se fotografiau pe fundalul Pomului, iar Moș Crăciun împărțea bomboane celor mici, în schimbul unor poezioare.

Unii trecători erau plăcut surprinși de Pom, dându-se cu părerea că un brad artificial este mai util pentru oraș, deoarece poate fi folosit mai mulți ani la rând. „Sunt naturalist, ca persoană, ne-a spus Sergiu, un tânăr de 30 de ani. Optez pentru tot ce este natural, însă pentru bradul de sărbători cred că este mult mai practic să fie artificial. Asta permite economisire de bani, deoarece se poate folosi mai mulți ani la rând”. Și Larisa, o doamnă în vârstă, consideră că e un pom frumos. „În anii precedenți, ba era cu crengi rare, ba era strâmb... Acesta în schimb are o formă concretă și e plăcut să îl privești. Și copiilor le place”, a adăugat ea. Iar Natalia, în vârstă de 51 de ani, afirmă: „Îmi place mult bradul. Mai bine să fie artificial și frumos, decât natural și urât.”

„Bradul natural emană miros de sărbătoare”

Alții însă nu au ezitat să-și arate nemulțumirea, considerând că un brad natural redă mult mai bine atmosfera sărbătorilor de iarnă. „La vârsta mea, prefer un brad natural, însăși mirosul îmi creează dispoziție. Acesta tot e frumos, dar forma conică strică imaginea bradului adevărat”, a menționat Ion, un bărbat în vârstă de 76 de ani. Vasile, un tânăr de 22 de ani, este de aceeași părere: „Nu mă surprinde ceea ce văd, dar prefer bradul natural. Poate că nu este perfect, însă emană miros de sărbătoare.”

Mai mulți trecători ne-au mărturisit că pomul arată mai bine decât în anii precedenți, dar nu redă forma bradului natural. Diana, o femeie foarte grăbită, ne-a răspuns scurt: „În pragul alegerilor, ne putem aștepta la orice...”.

Menționăm că, în anul 2013, Pomul de Crăciun din centrul Chișinăului, înalt de 20 de metri, a fost cumpărat din satul Coșernița, raionul Criuleni, cu 30 de mii de lei. Pentru împodobire au fost folosite 800 de globuri și zeci de metri de luminițe. În 2014, bradul a fost tăiat din curtea unui agent economic din sectorul Poșta Veche al Capitalei, care l-a dăruit Primăriei. Acel brad a fost împodobit cu 1200 de globuri și luminițe, și peste 2 km de ghirlandă. În anul 2015, din cauza corturilor instalate în semn de protest în PMAN, de către Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”, autoritățile locale nu au avut loc pentru Pomul de Crăciun și au fost nevoite să-l instaleze lângă Arcul de Triumf. Bradul avea o înălțime de 13 metri și, pentru decorarea lui, au fost necesare o mie de globuri și doi kilometri de ghirlandă. Bradul din 2016 a avut înălțimea de 17 metri și a costat 15 mii de lei.

A fost donat Primăriei de către Ion Iosip, un om de afaceri din satul Văsieni, raionul Ialoveni. Iar în anul 2017, a fost cumpărat un brad din Ucraina, la prețul de 15 mii de lei, care a ajuns în Chișinău pe jumătate distrus. Atunci primarul interimar Silvia Radu a declarat că ar fi achiziționat din bani proprii un alt pom, instalat în PMAN. Acesta a fost tăiat din curtea unei grădinițe din Chișinău și avea înălțimea de 19 metri.
Diana Cazac, stagiară

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 21:59

 Valeriu Pasat, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Kazahstan ș Finlanda în perioada 1994-1997, ministru al Apărării (1997-1999), ministru al Securității Naționale (1999-2000), director al Serviciului de Informații și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 15:03

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

 Expertul Mihai Bologan a analizat din punct de vedere statistic  punctajele oferite de fiecare membru al Comisiei pentru selectarea procuror general, în cadrul concursului organizat de Ministerul Justiției

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:10

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Gregg Braden, autor de bestselleruri New York Times, este recunoscut la nivel internaţional ca pionier în crearea unei punţi între ştiinţă și spiritualitate. În timpul cercetărilor, Braden a descoperit ce se ascunde în ADN-ul uman și care ar fi de fapt proveniența rasei umane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 10:12

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

 Luna este in Rac deci intreaga zi este orientata spre familie si stari emotionale fluctuante. Pentru fiecare, familie poate sa insemne altceva. Ce inseamna pentru tine ceva familiar? Asta iti vei dori sa faci sau sa ai acum. Tanjim azi dupa acel sentiment, ceva care sa ne faca sa ne simtim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:59

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Noul documentar de pe Netflix te va ajuta să înțelegi mai bine toate problemele care se nasc din tăierile ilegale de păduri din România. Broken este un nou documentar de investigație care identifică și deconstruiește sistemele care fac produsele de consum să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:55

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

În efortul pentru protecția animalelor și adoptarea unui stil de viață vegan, doi inventatori din Mexic au creat o alternativă la piele naturală din cactus. Fibra unui anumit tip de cactus intitulat nopal a fost transformată în imitație de piele de către doi inventatori...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:29

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Un automobil a intrat violent intr-un TIR, in aceasta noapte, pe soseaua Balcani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:26

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:23

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chişinău a ajuns la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a încercat să se sinucidă, chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la un liceu din Capitală, în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:21

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat Autorităţii Electorale Permanente modificarea adreselor unor secţii de votare organizate în străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a unor situaţii obiective....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

 Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România, Iulian Fota, susține că odată cu instalarea președintelui României pentru un al doilea mandat, ar trebui acordată o atenție specială situației din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 07:44

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

 În această seară am aflat cu multă întristare despre plecarea în veșnicii a Dlui Vadim Hotineanu. Am avut onoarea să-l cunosc pe Dl Hotineanu cu 21 de ani în urmă. De-a lungul acestor ani am reușit să clădim o relație bună de prietenie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 03:53

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Andrei Năstase i-a propus lui Gheorghe Cavcaliuc să rămână la minister, atunci când a venit la șefia MAI. Dezvăluirile au fost făcute de Cavcaliuc la emisiunea Zi de Zi, la Publika TV.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:19

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie. Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:12

Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber. Durerea de călcâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:58

Acești nativi nu suportă oamenii falși, trădătorii și mincinoșii, prin urmare vor deveni dușmani de temut când au de-a face cu astfel de persoane. Descoperă cele patru zodii pe care nu le superi niciodată: Taur Nativii din zodia Taur sunt toleranți și pot trece cu vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:48

Un copil supradotat din Belgia e pe cale să-şi ia diploma de licenţă la doar 9 ani. Laurent Simons studiază inginerie electrică la Universitatea Tehnologică din Eindhoven – un curs apreciat ca fiind foarte solicitant chiar şi de studenţii mai în vârstă. Laurent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:37

 Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud-Est, a fost la un pas de moarte din cauza unei banale furculițe din plastic. Artistul a comandat mâncare la un hotel din Pitești, acolo unde era cazat. În timp ce mânca, furculița din plastic s-a rupt și o bucată ascuțită din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:33

Doi indivizi suspectaţi de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, au fost inculpaţi vineri pentru activităţi teroriste, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:32

 A decedat medicul Vladimir Hotineanu. Este „o pierdere imensă pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, se arată într-un mesaj al Spitalului „Repromed”.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 15 Noiembrie 2019, ora: 17:38

O piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul ”Străini în noapte”, în regia maestrului Radu Beligan.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)