Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Orhei 5 Iunie 2010, ora 11:53

Primul parc naţional din Moldova

Marime Font

Foto: museum.ici.ro

 Parcul Naţional Orhei, unicul de acest gen în Republica Moldova, va fi amplasat pe o suprafaţă de peste 20 de mii de hectare şi va include 15 sate din două raioane – 14 din Orhei şi comuna Romaneşti din Străşeni. „Acest proiect este o adevărată perlă”, a declarat directorul Grădinii Botanice din capitală, Alexandru Teleuţă, la un seminar organizat la Orhei, la care a fost lansată campania de sensibilizare şi informare a populaţiei în domeniul conservării biodiversităţii, transmite Info-Prim Neo.

 Primul parc naţional din Republica Moldova va avea patru zone, două dintre acestea vor fi de agrement: una de agrement temporar, unde vor putea fi vizitate locuri pitoreşti, iar cealaltă de agrement de lungă durată, în car vor fi construite pe viitor hoteluri şi baze turistice. În zona de agrement temporar un agent economic a ridicat deja câteva căsuţe pe marginea unui lac, unde oamenii se pot odihni pentru o taxă convenită cu patronul.

Celelalte două zone ale parcului vor fi pentru cercetare şi protecţie integrală. În una dintre acestea vor fi cultivate plante agricole, dar şi copaci – stejari, frasini, tei etc., a spus şeful ocolului silvic Selişte, Gheorghe Cuza.„Avem plăcere de a implementa componenta de informare şi educare a populaţie din regiunea Orhei, în special în ceea ce ţine de conservarea biodiversivităţii şi crearea Parcului Naţional Orhei. Cred că vom face un lucru bun şi util”, a declarat preşedintele ONG „ProRuralInvest, Viorel Gherciu, la conferinţă de presă susţinută la Orhei în aer liber.

„Este primul proiect de acest gen. Felicitări pentru lucrătorii în domeniul mediu, dar şi pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova că în sfârşit în ţara noastră a apărut un parc naţional”, a declarat ministrul mediului, Gheorghe Şalaru.

Parcul Naţional Orhei este un proiect realizat de Ministerul Mediului, finanţat de Fondul Global de Mediu şi implementat de PNUD Moldova. Bugetul proiectului este de 2 milioane de dolari, iar termenul de implementare până în anul 2013.

Sursa: Info-Prim Neo

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md