Actualitate

Primul pas spre împăcare: Madrid cere iertare public Cataloniei

 Acesta reprezintă primul gest de reconciliere provenit din partea Spaniei, după ce situația politică s-a degradat în urma referendumului catalan. Astfel, Spania se confruntă cu cea mai mare criză politică din ultimele patru decenii, scrie Reuters.

Reprezentantul Spaniei în nord-estul Cataluniei, care reprezintă o cincime din economia națională, a făcut publice scuzele:

„Când văd aceste imagini și mai mult când știu că oamenii au fost loviți, împinși și chiar o persoană a fost spitalizată, nu pot decât să regret și să-mi cer scuze în numele ofițerilor care au intervenit”

Enric Millo, reprezentatul Spaniei în nord-estul Cataluniei

În timpul referendumului catalan, poliția spaniolă a folosit bastoane și gloanțe de cauciuc pentru a împiedica exercitarea votului cetățenilor catalani. În plus, autoritățile centrale de la Madrid au susținut răspicat faptul că referendumul este unul neconstituționale și refuză să-l valideze.

În ciuda tensiunilor, primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că a luat legătura cu toate partidele police din Spania și în urma dezbaterilor au decis să-i acorde Catalaniei o mai mare autonomie, însă nu se poate lua în calcul varianta acordării independenței. În plus, a respins propunerea catalană de-a supune cazul unei medieri internaționale.

Imediat după terminarea votului pentru obținerea independenței Cataloniei, arterele principale ale orașului Barcelona au fost de-a dreptul paralizate. Peste 300.000 de oameni au protestat pe străzi împotriva reacției violente ale poliției spaniole care au atactat cetățenii catalani cu bastoane și gloanțe de cauciuc pentru a-i împiedica să voteze.

Demonstranți: „o gravă violare a drepturilor și libertățiilor.”
Demonstrațiile stradale au fos organizate de sindicate, dorindu-și să-și manifeste nemulțumirea publică față de metodele represive folosite de poliție. În plus, acestea au fost catalogate de către organizatori ca fiind „o gravă violare a drepturilor și libertățiilor.”

Aproape 900 de persoane au fost rănite, după ce poliția spaniolă a încercat să împiedice exercitarea votului, în cadrul referendumului declarat „ilegal” de către guvernul de la Madrid.

Primul Ministru spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că votul a făcut o “batjocură” la adresa democrației.

Regele Spaniei a reacționat imediat după protestele masive care au pus stăpânire pe Barcelona.

Regele Spaniei Felipe a acuzat guvernul catalan că a dat dovadă de o „lipsă de loialitate inadmisibilă”, ca urmare a referendumului privind obținerea independenței.

În plus, regele a acuzat oficialii din Barcelona că au dat dovadă de un comportament „iresponsabil”, atunci când au permis organizarea referendumului catalan, care a fost declarat ca fiind „ilegal” de către autoritățile centrale de la Madrid, notează The Independent.

90% dintre cei care au reuşit să voteze au spus “da” independenţei. Rata de participare a fost de 42%.

Rezultatele referendumului

“Catalonia şi-a câştigat dreptul de a-şi declara independenţa şi va face asta”, este reacţia liderului separatist catalan la finalul referendumului, care a provocat haos în întreaga regiune.

Carles Puigdemont: nu dorește o separare „traumatizantă”
În plus, președintele catalan, Carles Puigdemont, susține că nu plănuiește o separare „traumatizantă” de Spania, notează BBC.

Oficialul catalan susține că își dorește ca Madridul să se raporteze diferit la noua situație politică a Cataloniei.

Sursa: Reuters

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *