Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:56
Abonamente

IT&C 26 Februarie 2016, ora 17:59

Principalele noutăți din domeniul științei anunțate în luna februarie

Marime Font

Cunoașterea științifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de știri ajung informații cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers și spațiul cosmic, despre Pământ și biosferă, despre istorie și arheologie și mediu.

Prezentăm o selecție a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare științifică anunțate în cursul lunii februarie.

Spațiu
* Agenția Spațială Europeană a lansat la jumătatea lunii februarie Sentinel-3A, cel de-al treilea satelit din programul european Copernicus Earth de observare a Pământului. Satelitul va furniza, de pe o orbită situată la aproximativ 815 km față de Terra, date referitoare la temperatura la suprafața apei mărilor și oceanelor, care vor ajuta la realizarea de prognoze meteorologice mai precise și la o mai bună estimare a impactului creșterii temperaturii la nivelul globului.


Tehnologie
* Undele gravitaționale, un concept lansat de Albert Einstein în 1916 în celebra sa Teorie a Relativității Generale, și despre care nu existau până în prezent decât dovezi indirecte, au fost observate pentru prima oară direct, potrivit anunțului făcut în a doua săptămână a lunii februarie de oameni de știință din cadrul experimentului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). David Reitze, directorul executiv al Laboratorului LIGO Caltech, a menționat că au fost detectate undele gravitaționale generate de două găuri negre — două obiecte cosmice extraordinar de dense, a căror existență a fost, de asemenea, prevăzută de Einstein — care au intrat pe orbită una în jurul celeilalte și apoi s-au ciocnit. Cele două găuri negre aveau, fiecare, echivalentul a aproximativ 30 de mase solare și erau localizate la 1,3 miliarde de ani lumină. Descoperirea a fost realizată în cadrul experimentului LIGO, desfășurat în două locații simultan, în statele americane Louisiana și Washington, pentru a elimina eventualele erori de măsurare și pentru ca rezultatele obținute să poată fi verificate. Anunțul a fost făcut la Washington DC de cercetători de la Institutul Tehnologic din California (Caltech), Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) și din cadrul LIGO Scientific Collaboration. Prima observație a undelor gravitaționale în cadrul acestui experiment a avut loc la 14 septembrie 2015. Dovezile concrete ale existenței undelor gravitaționale deschid o nouă eră pentru discipline precum fizica sau astronomia. "Anunțul făcut de echipa LIGO desemnează una dintre cele mai mari descoperiri științifice realizate în ultimii 50 de ani", potrivit fizicianului Saul Teukolsky, de la Universitatea Cornell.

* O universitate din Spania a anunțat, în a doua jumătate a lunii februarie, dezvoltarea unui set de senzori care detectează în numai câteva minute un atac biologic. Dispozitivul, testat cu succes în Franța și Germania, a fost realizat în cadrul proiectului european Multisense Chip, la Departamentul de Inginerie Chimică al Universității Roviera i Virgili (URV) din Tarragona. Senzorii detectează foarte repede un mare număr de agenți patogeni microbiologici, fără a necesita un laborator sau personal specializat. Întrucât acționează constant și automat, senzorii au fost definiți drept ''un laborator într-un cip''. Dispozitivul se concentrează pe depistarea a opt bacterii care transmit boli foarte grave cum ar fi ciuma bubonică, antraxul, febra Q, bruceloza, melioidoza și tularemia. Un mare avantaj constă în aceea că, fiind foarte sensibili, acești senzori pot detecta bacteriile chiar și în concentrații foarte scăzute. Prin urmare, în cazul unor atacuri teroriste cu arme biologice, echipele de intervenție și autoritățile pot fi avertizate rapid și au la dispoziție mai mult timp pentru a lua măsurile care se impun în asemenea situații. Acest set ar putea fi instalat, pe viitor, în spații aglomerate, ca de exemplu gări, aeroporturi sau stadioane, au afirmat cercetătorii din Spania.

Planeta
* Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat în prima parte a lunii februarie evaporarea completă a lacului Poopo, al doilea ca mărime din Bolivia după lacul Titicaca. ESA a făcut anunțul pe baza imaginilor transmise de minisatelitul său Proba-V, care monitorizează suprafața Terrei. Trei fotografii elocvente — captate la 27 aprilie 2014, 20 iulie 2015 și 22 ianuarie 2016 — pun în evidență procesul de dispariție a acestui lac situat într-o depresiune a podișului înalt din Bolivia. Cu o adâncime de trei metri, lacul avea o suprafață de 3.000 de kilometri pătrați. Adâncimea relativ mică a Lacului Poopo, coroborată cu ariditatea zonei care îl înconjoară, arată că el este ''extrem, de sensibil la fluctuațiile climei'', apreciază specialiștii. Secarea lacului pare să aibă legătură și cu folosirea surselor sale de alimentare cu apă în minerit și agricultură, mai ales în contextul secetei prelungite, provocate de fenomenul El Nino și de schimbările climatice. Lacul Poopo este un loc de popas pentru păsările migratoare și o sursă de apă pentru unele specii de animale în pericol de dispariție, precum puma andină, iar pentru salvarea lacului ar fi nevoie de aproximativ 114 milioane de dolari.

Istorie și Arheologie

* O roată aproape intactă din lemn, cu o vechime de 3.000 de ani, a fost descoperită la jumătatea lunii februarie în locul considerat ''Pompeiul britanic'', arheologii considerând că această descoperire oferă o nouă perspectivă asupra tehnologiei folosite în Epoca Bronzului. Roata, care are un diametru de un metru, a fost descoperită într-o regiune mlăștinoasă din situl Must Farm, în apropiere de localitatea Peterborough din estul Angliei, unde casele rotunde din lemn acoperite cu paie ce datau din Epoca Bronzului s-ar fi prăbușit în albia râului în urma unui incendiu, potrivit societății Historic England, care finanțează săpăturile din situl arheologic. ''Această remarcabilă, dar fragilă roată din lemn este cea mai veche și cea mai completă găsită vreodată în Marea Britanie'', a declarat Duncan Wilson, șef executiv al Historic England. ''Existența acestei roți îmbogățește ceea ce știam despre tehnologia folosită în Epoca Bronzului Târziu și despre nivelul sofisticat de viață al oamenilor care trăiau la Fens în urmă cu 3.000 de ani'', a mai spus Wilson. Situl Must Farm, cunoscut ca "Pompei Peterborough", conține vestigiile caselor rotunde, considerate locuințele cel mai bine păstrate din Epoca Bronzului care au fost descoperite în Marea Britanie, potrivit Historic England.

Medicină
* Cercetători de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din Seattle au anunțat, în a doua parte a lunii februarie, o nouă metodă de tratare a cancerului cu ''rezultate fără precedent'' la bolnavi în stadiu terminal, la care toate celelalte tratamente eșuaseră și a căror speranță de viață nu mai era decât de două până la cel mult cinci luni. Rezultatele sunt extraordinare, dar reprezintă deocamdată doar ''un prim pas'', a subliniat conducătorul echipei care a dezvoltat acest tratament, profesorul Stanley Riddell de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre. Noua metodă constă în prelevarea de celule din sistemul imunitar al pacientului, numite celule T, care, în mod normal, distrug țesuturile infectate. Aceste celulele au fost modificate genetic în așa fel încât, reintroduse în corpul bolnavului, să recunoască și să lupte contra celulelor canceroase. În cazul unor pacienți cu leucemie limfoblastică acută, ''fără nicio altă posibilitate de tratare, o singură doză din această terapie a dus la completa vindecare în peste 90 % din cazuri, la care nu s-au mai depistat apoi deloc celule de leucemie'', a explicat specialistul american. ''Să obții această rată de răspuns la pacienți cu un stadiu foarte avansat al bolii este ceva fără precedent în medicină'', a afirmat Stanley Riddell. Metoda urmează a fi testată și pe persoane cu tumori solide.

* Compania franceză Pixium Vision, care dezvoltă sisteme de refacere a vederii oculare, a anunțat, în a doua parte a lunii februarie, succesul unei prime operații de implant la un pacient, cu noul său produs de implant epi-retinian 'Iris II', pe care speră să îl poată comercializa pe piața din Europa la jumătatea anului 2016. Dotat cu 150 de electrozi, de trei ori mai mulți decât prototipul 'Iris I', pentru stimularea în mod artificial a retinei cu deficiențe și pentru restabilirea vederii formelor și a mișcărilor, 'Iris II' este destinat pacienților deveniți orbi din cauza retinitei pigmentare, o boala genetică degenerativă care afectează între 20.000 — 40.000 de oameni în Franța. "Această premieră mondială, realizată la un pacient de 58 de ani, a avut loc cu succes", a indicat prof. Michel Weber, șeful departamentului de oftalmologie al spitalului universitar din Nantes unde a avut loc transplantul. "După ani în întuneric, pacientul a devenit activ. El a declarat că a perceput primele semnale luminoase" și va începe un program de adaptare, în acord cu protocolul clinic, pentru a învăța sa interpreteze aceste percepții, a declarat Weber. După cei opt pacienți cu implant 'Iris I', noul model 'Iris II' va fi implantat unui număr de până la zece pacienți în mai multe centre specializate din Europa, în cadrul acestui studiu clinic, potrivit Pixium.

* Medicii de la Spitalul Bambin Gesú din Roma au anunțat, în a doua parte a lunii februarie, implantarea cu succes pentru prima dată în lume a unei inimi artificiale magnetice unui minor. Intervenția chirurgicală, care a fost efectuată la 7 ianuarie, a fost efectuată în contextul în care pacienta de 16 ani putea suferi în orice moment un infarct din cauza unei miocadriopatii dilatative severe. ''Dispozitivul magnetic îi oferea fetei o mai mare posibilitate de a supraviețui și, la numai 16 ore după operație, ea era trează și în condiții optime'', potrivit medicului Antonio Amodeo, conducătorul echipei care a realizat implantul. Pacienta a trăit patru zile cu inima magnetică artificială, iar ulterior la 11 ianuarie i s-a făcut un transplant de inimă. Spitalul din capitala italiană a realizat până în prezent alte 60 de implanturi de inimă magnetică artificială, dar numai la adulți.

Sursa: Agerpres

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)