Ultima oră

Principalul oficial nord-coreean din domeniul finantelor a fost executat

Agentia de presa sud-coreeana Yonhap a afirmat ca soarta lui Pak Nam-gi, seful departamentului financiar si de planificare al Partidului Muncitorilor de la Phenian, a devenit subiect intens de speculatii, dupa ce demnitarul nu a mai aparut in relatarile de presa oficiale de peste doua luni, mai precis din 9 ianuarie. Din cauza cenzurii ce domneste in Coreea de Nord, informatiile despre inaltii demnitari comunisti sunt imposibil de verificat.

Pak "a fost impuscat de un pluton de executie in Phenian in baza acuzatiilor propagandistice ca este un element antirevolutionar", scrie Yonhap, care adauga ca executia a avut loc in contextul in care opinia publica a fost afectata de esecul reformei monetare. Yonhap a citat in acest caz "surse din Coreea de Nord".

Guvernul de la Seul a declarat ca nu poate confirma moartea lui Pak. Un purtator de cuvant al Ministerului Unificarii de la Seul a spus insa ca "este neobisnuit ca Dl. Pak nu a fost vazut in public in ultimele doua luni si exista mai multe speculatii in legatura cu soarta sa. Dar nu avem informatii ca el ar fi fost demis, arestat sau executat".

New York Times scrie ca in luna noiembrie a anului trecut, autoritatile din Coreea de Nord i-au anuntat pe cetatenti va vor introduce noi bancnote si le-au cerut acestora sa predea bancnotele vechi. Oficialii au limitat, de asemenea, numarul de bancnote ce putea fi schimbat de o persoana. Masura a fost destinata sa stopeze inflatia galopanta si sa elimine pietele libere ilegale care exista in multe locuri din tara socialista, insa n-a facut altceva decat sa agraveze criza alimentara, sa duca la disparita unor produse si la cresterea preturilor, precum si la proteste izolate in Coreea de Nord.

Reforma financiara este o amenintare la adresa regimului comunist din Coreea de Nord, sunt de parere expertii.

Sursa: Hotnews

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *