Actualitate

Prioritatea Parlamentului pentru această sesiune este evaluarea impactului legilor

În următoarea perioadă, vor fi organizate audieri pe marginea Codului Educației, adoptat cu trei ani în urmă. Potrivit președintelui Comisiei de profil Vladimir Hotineanu și ministrei Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc urmează să fie conjugate eforturile pentru a avea satisfacția că acest Cod funcționează și aduce plus valoare în educația copiilor. De asemenea, Monica Babuc a menționat necesitatea revizuirii curriculei școlare.

Participanții la ședință au constatat anumite întârzieri în implementarea reformei administrației publice centrale. De asemenea, din cauza descalificării candidaților înscriși la concursul pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate se atestă o amânare a implementării angajamentelor asumate pe această dimensiune. Deși a fost deja anunțat concurs repetat, potrivit prognozelor Ministerului Justiției, instituția ar putea fi funcțională din ianuarie 2018.

Președintele Parlamentului a cerut organizarea unor audieri pe pachetul de integritate și a anunțat despre necesitatea renunțării la proiectul cu privire la organizațiile necomerciale și lansării unei noi inițiative pentru îmbunătățirea climatului de lucru al societății civile.

Cu referire la situația din domeniul financiar – bancar, Andrian Candu a cerut urgentarea procedurilor pentru ca platforma inter-instituțională pentru monitorizarea și controlul fraudei bancare să coopereze eficient.

Tot astăzi, Președintele Parlamentului a informat participanții la ședință despre crearea platformei de comunicare și control pentru supravegherea luptei împotriva traficului de ființe umane. Săptămâna viitoare va fi organizată o ședință cu participarea deputaților și a Comitetului creat de Guvern la acest subiect. Potrivit lui Candu, pe această platformă vor fi organizate discuții și dezbateri pentru ca toți factorii implicați în combaterea traficului de ființe umane să știe unde trebuie de intervenit astfel ca la următoarea etapă să progresăm la un nivel calitativ nou.

Tot săptămâna viitoare se va întruni Consiliul Național de Integrare Europeană. Ședința este organizată în ajunul Comitetului parlamentar de asociere Republica Moldova- Uniunea Europeană, care se va desfășura la Strasbourg în perioada 25-26 octombrie curent.

Președintele Parlamentului a mai solicitat ca ministerele și Comisiile parlamentare de profil să fie în contact pe toată durata procedurilor legislative. Andian Candu a subliniat că termenele fixate pentru adoptarea unor legi trebuie interpretate ca dată la care sunt finalizate toate procedurile de adoptare și nu data la care proiectul este înregistrat în Parlament.

La ședința comună Parlament-Guvern a fost făcută evaluarea implementării prevederilor din Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. De asemenea, a fost analizată realizarea angajamentelor faţă de Fondul Monetar Internaţional şi trasate prioritățile pentru perioada următoare în agenda comună Guvern – Parlament.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *