Astăzi 19 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:45
Abonamente

11 Februarie 2010, ora 10:36

Pro si contra demolarii monumentelor sovietice

Marime Font

In urmatoarele zile, Consiliul municipal Chisinau urmeaza sa discute un proiect de hotarare cu privire la redenumirea bd. Renasterii in bd. Grigore Vieru. Anterior s-a vorbit ca pana la redenumire trebuie sa fie stramutat la „Moldexpo” monumentul consacrat tineretului revolutionar de pe acest bulevard, lucru care a scandalizat partidele de stanga.

Acest subiect a trezit polenici in societate, ca si acum trei ani, cand TIMPUL a scris despre soarta monumentelor comuniste (vezi „Moastele bolsevismului” din 20 august 2007). Minoritarii rusi au facut atunci o intreaga isterie in presa. In urmatorul an, la 18 iunie 2008, ministrul Culturii, Artur Cozma, a venit cu propunerea de a include in Registrul monumentelor ocrotite de stat cinci monumente comuniste: al lui Grigore Kotovski, al lui Serghei Lazo, „Luptatorilor pentru puterea sovietica”, „Eroilor comsomolisti” si „Eliberatorilor de sub ocupatia fascista”. Asta inseamna ca, de la acea data, Primaria Chisinau nu poate sa decida de una singura ce sa faca cu moastele comunismului din orasele si satele Moldovei.


La inceput de 2010, in societate asa si nu exista un consens privind soarta acestor, dar si altor zeci de monumente-vestigii ale trecutului sovietic. Saptamana trecuta, criticul de arta Vladimir Bulat i-a adresat primarului general Dorin Chirtoaca o scrisoare in care atentioneaza asupra „saracirii treptate a urbei noastre provocata de disparitia sistematica a unor monumente-cheie din spatiul public al Chisinaului”. Drept argument, criticul invoca pericolul ce planeaza asupra unor monumente ale sculptorului Lazar Dubinovschi - nimeni altul decat autorul contestatei compozitii dedicate „Eroilor comsomolisti”, de pe inca bulevardul Renasterii din capitala.

In continuare, va propunem sa cititi argumentarea dlui Bulat, opinia altor savanti vizavi de aceasta, dar si sa aflati care a fost experienta fostilor nostri colegi de bloc sovietic si socialist in procesul de restabilire a adevarului istoric.

Vladimir Bulat, critic de arta

Stimate domnule Primar,
Intentia acestei scrisori este sa va atrag atentia asupra saracirii treptate a urbei noastre provocata de disparitia sistematica a unor monumente-cheie din spatiul public al Chisinaului. Asa se face ca victima directa a acestor rapturi e orasul nostru, apoi sculptorul Lazar Dubinovschi (1910-1982). In calitatea mea de istoric de arta, si autor al monografiei dedicate acestui important sculptor, care s-a scolit in institutii europene de arta, la Bucuresti si Paris, in epoca interbelica - ma simt indrituit sa va pun in garda cu urmatoarea situatie:

Incepand cu 1991 (pe la finele anilor ’80 a fost demontat altorelieful Iscusinta Moldovei, de pe frontonul Teatrului National din Chisinau), au fost distruse sau stramutate urmatoarele monumente legate de numele lui L. Dubinovschi: monumentul lui Marx si Engels (1975-1976), amplasat in fata Parlamentului RM; bustul scriitorului Maxim Gorky (1972), amplasat pana la demontare in scuarul dintre Teatrul National si Sala cu Orga; monumentul funerar al sotiei sculptorului (1976) si monumentul funerar al lui L. Dubinovschi, realizat de discipolul sau Valeriu Rotaru, in 1983, ambele disparute din Cimitirul Central.

Acum s-a lansat in presa stirea precum ca „procesul de decomunizare” nu poate fi eficient daca nu se demonteaza inca un sir de monumente, realizate in epoca comunista. Consilierul municipal Oleg Cernei sustine ca monumentul eroilor comsomolisti (1959), o alta realizare plastica importanta a lui Lazar Dubinovschi, desi este inclus in Registrul monumentelor de importanta nationala, nu „se incadreaza nicidecum” cu noua denumire a bulevardului, rebotezat a doua oara in ultimele doua decenii. Aceste afirmatii sunt pe cat de ilegale, pe atat de neintemeiate. Prin stramutarea monumentului eroilor comsomolisti, acestuia i se va diminua complet importanta initiala, dar si vizibilitatea, or, asta va insemna, implicit, o stergere completa a memoriei tineretului din aceasta tara, care erau cu totii comsomolisti, caci asa erau timpurile. (...) E de datoria noastra sa pastram monumentul eroilor comsomolisti, asa cum l-am mostenit, in acelasi plasament.

 

Sunt parte a propagandei si ideologiei unui regim

Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei istoricilor

Monumentele reflecta ideologia unui regim politic si, de fapt, sunt instrumente ale ideologiei acestuia. Cel mai elocvent exemplu in acest sens poate fi Imperiul Roman unde, odata cu schimbarea imparatilor sau a dinastiilor, erau inlocuite si monumentele predecesorilor cu altele noi. In perioadele de criza economica s-a ajuns sa se inlocuiasca doar capul imparatului, corpul si calul ramaneau aceleasi. In sec. XX regimurile totalitare au respectat perfect aceasta traditie... Evident ca demolarea trecutului totalitar trezeste nemultumiri pentru o anumita categorie de oameni - in special, pentru cei care s-au format si au fost dogmatizati in perioada sovietica -, iar partidele ce se declara succesoare a ideii comuniste se vad lipsite de suportul pe care s-au construit de-a lungul deceniilor. Dar, peisajul istoric si cultural este in continua formare, de aceea, intentiile actualei guvernari de a face anumite modificari este justificata. Fiecare monument e, insa, si o parte a artei epocii in care s-a edificat, de aceea, nu trebuie distrus, ci stramutat in spatii muzeale special amenajate pentru a arata urmasilor elementele epocii totalitare.

 

Sa decida societatea

Tudor Stavila, critic de arta

Acum cativa ani am avut o comunicare la Strasbourg, unde le-am aratat tancurile si monumentele noastre. S-au mirat ca mai avem asa ceva... Conteaza cum abordam problema. Putem sa studiem istoria sub aspectul monumentelor eroilor eliberatori. Numai ca tanara generatie nu cunoaste nimic despre ceea ce a facut comunismul pentru noi. Sigur ca aceste monumente, in afara de valoarea istorica, au si valoare artistica. Numai ca noi avem foarte multe monumente, dar putine care pot pretinde la prestatie de opera de arta. Sculptorul Lazar Dubinovschi a fost un nume care merita sa fie amintit, asa cum a fost el si cum a fost acea perioada sovietica. In plus, atunci exista comanda de stat, care presupunea de la bun inceput si o atitudine angajata, fiind un criteriu de supravietuite a artistilor. In fine, consider ca mutarea unui monument trebuie s-o decida societatea, nu Guvernul sau Ministerul Culturii. Are nevoie societatea de un asemenea monument? Sa decidem cu totii, altminteri mi se creeaza impresia ca si din aceasta problema se face foarte multa politica.

 

Problema nu poate fi ignorata la nesfarsit

Virgil Paslariuc, conf. univ. la Facultatea de Istorie, USM

Orice generatie isi rescrie trecutul, inainte de toate, printr-o reevaluare a acestuia. Iar discutiile, care devin astazi tot mai aprinse, privind soarta monumentelor de sorginte sovietica constituie tocmai un indiciu ca asistam la un asemenea proces - extrem de dureros, de altfel, pentru orice societate. In Basarabia, administratia romaneasca a distrus monumentele tarilor rusi; regimul sovietic - pe cele ale regilor romani, dar si pe cele ale lui Stalin, fiind crutate doar cele „neutre” si usor „reciclabile” din punct de vedere simbolic ale unor personalitati istorice (Puskin, Stefan cel Mare, Vasile Lupu). In primii ani de independenta a RM aceasta tendinta a continuat prin demontarea monumentelor figurilor, considerate odioase regimului sovietic. Multe din ele insa au ramas neatinse gratie evenimentelor politice ce au dus la recuperarea pozitiilor de catre fosta nomenclatura de partid. Problema insa nu poate fi ignorata la nesfarsit, omniprezenta monumentelor sovietice devenind tot mai deranjanta pentru un segment tot mai larg al societatii, care si-a creat o atitudine negativa fata de acel regim de expresie totalitara. De aceea, nu cred ca putem rezuma problema doar la aspectul sau estetic.

Vezi si Ce a facut Europa de Est cu monumentele comuniste

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 13:45

Presupus spion rus, agent GRU, filmat în timp ce mituia un oficial sârb la Belgrad

Presupus spion rus, agent GRU, filmat în timp ce mituia un oficial sârb la Belgrad

În 17 noiembrie, un filmuleţ a fost postat pe Youtube în care un presupus membru al Serviciului de Informaţii al Rusiei, GRU, dă mită unui agent sârb, un oficial de rang înalt, relatează Radio Europa Liberă, citată de Digi24.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Noiembrie 2019, ora: 13:41

Alianța ACUM-PSRM a rezistat la Basarabeasca. Socialistul Piotr Pușcari a fost ales președinte al raionului

Alianța ACUM-PSRM a rezistat la Basarabeasca. Socialistul Piotr Pușcari a fost ales președinte al raionului

16 consilieri raionali din partea PSRM, blocului ACUM, PLDM și „Partidul Nostru” au creat o majoritate în Consiliul raional Basarabeasca și l-au votat pe socialistul Piotr Pușcari în funcția de președinte al raionului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 13:29

Petru Frunze ar urma să fie înaintat la funcția de președinte a-l Consiliului Raional Ialoveni / În circumscripția 37 ar urma să aibă loc ALEGERI PARLAMENTARE NOI

Petru Frunze ar urma să fie înaintat la funcția de președinte a-l Consiliului Raional Ialoveni / În circumscripția 37 ar urma să aibă loc ALEGERI PARLAMENTARE NOI

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Petru Frunze, care a candidat la alegerile locale generale din 20 octombrie curent, cap de listă, pentru funcția de consilier raional la Ialoveni, din partea Blocului ACUM, formațiunea PAS, ar urma să fie propus noului Consiliu format,...

( ) Citeşte tot articolul

Artă 19 Noiembrie 2019, ora: 12:47

La 77 de ani, Ștefan Câlția invită publicul, prin cele peste 20 de lucrări (unele depășind 5 sau chiar 12m), pictură și desen din perioada 1970-2019, la o expoziție sub formă de labirint - o călătorie în patru capitole însoțite de simbolul UROBORUS, șarpele care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:58

O instanță de arbitraj a acceptat revendicările Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de peste 329 milioane de dolari de la Moldovagaz SA

O instanță de arbitraj a acceptat revendicările Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de peste 329 milioane de dolari de la Moldovagaz SA

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse a acceptat revendicările concernului rus Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de 329.548.935,02 dolari de la Moldovagaz SA, pentru gazele naturale livrate în 2016.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:37

FOTO / Accident MORTAL la Ocnița; Un bărbat a decedat, iar altul se află la spital, după ce s-au lovit cu mașina într-un copac

FOTO / Accident MORTAL la Ocnița; Un bărbat a decedat, iar altul se află la spital, după ce s-au lovit cu mașina într-un copac

Accident horror în satul Sauca. Un bărbat de 41 de ani a murit, iar un altul a ajuns la spital în urma unui accident rutier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:15

Veste rea de la ANM. Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau chiar 100 de ani!

Veste rea de la ANM. Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau chiar 100 de ani!

Veste rea de la ANM. Iarna 2019 - 2020 ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 de ani sau chiar 100 de ani din România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 19 Noiembrie 2019, ora: 11:12

INFOGRAFIC | Exportul vinurilor moldovenești înregistrează CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 5 ani

INFOGRAFIC | Exportul vinurilor moldovenești înregistrează CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 5 ani

Vinul Moldovei devine tot mai cunoscut și apreciat în întreaga lume. În primele 9 luni ale anului 2019, atât volum exporturilor de vinuri moldovenești cât și valoarea acestora au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Noiembrie 2019, ora: 11:00

Alexandru Tănase despre expertiza OSCE/ODIR privind reforma Justiției inițiată de Olesea Stamate: „Aceste documente scot în evidență diletantismul celor care l-au inițiat”

Alexandru Tănase despre expertiza OSCE/ODIR privind reforma Justiției inițiată de Olesea Stamate: „Aceste documente scot în evidență diletantismul celor care l-au inițiat”

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a făcut publică o expertiză referitor la reforma justiției, începută de Guvernul Sandu. În această opinie, ODIR subliniază că procedura prin care s-a elaborat și adoptat acest proiect nu se aliniază la...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 19 Noiembrie 2019, ora: 11:00

ULTIMA ORĂ /// Pe cine numește Pavel Voicu la IGP în locul lui Gheorghe Balan

ULTIMA ORĂ /// Pe cine numește Pavel Voicu la IGP în locul lui Gheorghe Balan

Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne, a selectat un candidat pentru șefia IGP și urmează să fie numit astăzi în funcție în cadrul ședinței de Guvern. Decizia vine după ce Gheorghe Balan, cel care a deținut funcția de șef-interimar al IGP din luna iunie până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:57

Andrei NĂSTASE cere reluarea dosarului privind finanțarea externă a PSRM: "TIMPUL lui Igor DOODN va expiră mai curând decât își poate imagina"

Andrei NĂSTASE cere reluarea dosarului privind finanțarea externă a PSRM: "TIMPUL lui Igor DOODN va expiră mai curând decât își poate imagina"

Andrei Năstase a cerut anularea ordonanţei procuraturii anticorupţie prin care a fost respinsă cererea de iniţiere a unui proces penal privind finanţarea ilegală din străinătate a PSRM şi tragerea la răspundere a preşedintelui Igor Dodon pentru trădare de patrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:55

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene. În ultimii doi ani, primăria din Turda a obținut finanțare europeană de 100 milioane de euro pentru proiectele sale. Această sumă este cea mai mare primită de un municipiu din România care nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:42

Dragoș Tudorache (PLUS) speră că guvernul socialist de la Chișinău este o veste bună

Dragoș Tudorache (PLUS) speră că guvernul socialist de la Chișinău este o veste bună

Dragoș Tudorache, europarlamentar PLUS și raportorul pentru Republica Moldova al Parlamentului Europan, a scris pe Facebook un mesaj favorabil guvernului socialist de la Chișinău, fapt criticat dur de comentatorii acestei postări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:35

Usatîi: Unor deputați PDM li s-ar fi propus câte 350 de mii de euro pentru a părăsi partidul

Usatîi: Unor deputați PDM li s-ar fi propus câte 350 de mii de euro pentru a părăsi partidul

Președintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, primar al orașului Bălți, susține că unor deputați din Partidul Democrat li s-ar fi propus sume de câte 350 de mii de euro pentru a părăsi formațiunea. Acest lucru l-ar fi făcut unul dintre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:52

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, violată de un coleg de școală în vârstă de 14 ani

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, violată de un coleg de școală în vârstă de 14 ani

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, din clasa a patra, a fost violată de un coleg de școală, care are doar 14 ani. Incidentul a avut loc săptămâna trecută într-o localitate din raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:49

Un moldovean student la Iași se află în stare gravă, după ce a înghiţit 16 pastile de paracetamol

Un moldovean student la Iași se află în stare gravă, după ce a înghiţit 16 pastile de paracetamol

Un tânăr de 19 ani din Republica Moldova, student la Iaşi a fost dus de urgenţă la spital după ce ar fi înghiţit cel puţin 16 pastile de paracetamol în speranţa că astfel va trata o viroză respiratorie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:46

În urmă cu 100 de ani, italienii emigrau în România și făceau munca grea pe care românii refuzau să o facă

În urmă cu 100 de ani, italienii emigrau în România și făceau munca grea pe care românii refuzau să o facă

Începând cu sfârșitul secolului 19, milioane de italieni și-au părăsit țara natală în căutarea unui trai mai bun. Deși mulți au ales American, Brazilia, Argentina sau Australia, o parte dintre aceștia au ajuns în România. Fenomenul a fost consemnat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)