Astăzi 11 August 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

11 Februarie 2010, ora 10:36

Pro si contra demolarii monumentelor sovietice

Marime Font

In urmatoarele zile, Consiliul municipal Chisinau urmeaza sa discute un proiect de hotarare cu privire la redenumirea bd. Renasterii in bd. Grigore Vieru. Anterior s-a vorbit ca pana la redenumire trebuie sa fie stramutat la „Moldexpo” monumentul consacrat tineretului revolutionar de pe acest bulevard, lucru care a scandalizat partidele de stanga.

Acest subiect a trezit polenici in societate, ca si acum trei ani, cand TIMPUL a scris despre soarta monumentelor comuniste (vezi „Moastele bolsevismului” din 20 august 2007). Minoritarii rusi au facut atunci o intreaga isterie in presa. In urmatorul an, la 18 iunie 2008, ministrul Culturii, Artur Cozma, a venit cu propunerea de a include in Registrul monumentelor ocrotite de stat cinci monumente comuniste: al lui Grigore Kotovski, al lui Serghei Lazo, „Luptatorilor pentru puterea sovietica”, „Eroilor comsomolisti” si „Eliberatorilor de sub ocupatia fascista”. Asta inseamna ca, de la acea data, Primaria Chisinau nu poate sa decida de una singura ce sa faca cu moastele comunismului din orasele si satele Moldovei.

Loading...


La inceput de 2010, in societate asa si nu exista un consens privind soarta acestor, dar si altor zeci de monumente-vestigii ale trecutului sovietic. Saptamana trecuta, criticul de arta Vladimir Bulat i-a adresat primarului general Dorin Chirtoaca o scrisoare in care atentioneaza asupra „saracirii treptate a urbei noastre provocata de disparitia sistematica a unor monumente-cheie din spatiul public al Chisinaului”. Drept argument, criticul invoca pericolul ce planeaza asupra unor monumente ale sculptorului Lazar Dubinovschi - nimeni altul decat autorul contestatei compozitii dedicate „Eroilor comsomolisti”, de pe inca bulevardul Renasterii din capitala.

In continuare, va propunem sa cititi argumentarea dlui Bulat, opinia altor savanti vizavi de aceasta, dar si sa aflati care a fost experienta fostilor nostri colegi de bloc sovietic si socialist in procesul de restabilire a adevarului istoric.

Vladimir Bulat, critic de arta

Stimate domnule Primar,
Intentia acestei scrisori este sa va atrag atentia asupra saracirii treptate a urbei noastre provocata de disparitia sistematica a unor monumente-cheie din spatiul public al Chisinaului. Asa se face ca victima directa a acestor rapturi e orasul nostru, apoi sculptorul Lazar Dubinovschi (1910-1982). In calitatea mea de istoric de arta, si autor al monografiei dedicate acestui important sculptor, care s-a scolit in institutii europene de arta, la Bucuresti si Paris, in epoca interbelica - ma simt indrituit sa va pun in garda cu urmatoarea situatie:

Incepand cu 1991 (pe la finele anilor ’80 a fost demontat altorelieful Iscusinta Moldovei, de pe frontonul Teatrului National din Chisinau), au fost distruse sau stramutate urmatoarele monumente legate de numele lui L. Dubinovschi: monumentul lui Marx si Engels (1975-1976), amplasat in fata Parlamentului RM; bustul scriitorului Maxim Gorky (1972), amplasat pana la demontare in scuarul dintre Teatrul National si Sala cu Orga; monumentul funerar al sotiei sculptorului (1976) si monumentul funerar al lui L. Dubinovschi, realizat de discipolul sau Valeriu Rotaru, in 1983, ambele disparute din Cimitirul Central.

Acum s-a lansat in presa stirea precum ca „procesul de decomunizare” nu poate fi eficient daca nu se demonteaza inca un sir de monumente, realizate in epoca comunista. Consilierul municipal Oleg Cernei sustine ca monumentul eroilor comsomolisti (1959), o alta realizare plastica importanta a lui Lazar Dubinovschi, desi este inclus in Registrul monumentelor de importanta nationala, nu „se incadreaza nicidecum” cu noua denumire a bulevardului, rebotezat a doua oara in ultimele doua decenii. Aceste afirmatii sunt pe cat de ilegale, pe atat de neintemeiate. Prin stramutarea monumentului eroilor comsomolisti, acestuia i se va diminua complet importanta initiala, dar si vizibilitatea, or, asta va insemna, implicit, o stergere completa a memoriei tineretului din aceasta tara, care erau cu totii comsomolisti, caci asa erau timpurile. (...) E de datoria noastra sa pastram monumentul eroilor comsomolisti, asa cum l-am mostenit, in acelasi plasament.

 

Sunt parte a propagandei si ideologiei unui regim

Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei istoricilor

Monumentele reflecta ideologia unui regim politic si, de fapt, sunt instrumente ale ideologiei acestuia. Cel mai elocvent exemplu in acest sens poate fi Imperiul Roman unde, odata cu schimbarea imparatilor sau a dinastiilor, erau inlocuite si monumentele predecesorilor cu altele noi. In perioadele de criza economica s-a ajuns sa se inlocuiasca doar capul imparatului, corpul si calul ramaneau aceleasi. In sec. XX regimurile totalitare au respectat perfect aceasta traditie... Evident ca demolarea trecutului totalitar trezeste nemultumiri pentru o anumita categorie de oameni - in special, pentru cei care s-au format si au fost dogmatizati in perioada sovietica -, iar partidele ce se declara succesoare a ideii comuniste se vad lipsite de suportul pe care s-au construit de-a lungul deceniilor. Dar, peisajul istoric si cultural este in continua formare, de aceea, intentiile actualei guvernari de a face anumite modificari este justificata. Fiecare monument e, insa, si o parte a artei epocii in care s-a edificat, de aceea, nu trebuie distrus, ci stramutat in spatii muzeale special amenajate pentru a arata urmasilor elementele epocii totalitare.

 

Sa decida societatea

Tudor Stavila, critic de arta

Acum cativa ani am avut o comunicare la Strasbourg, unde le-am aratat tancurile si monumentele noastre. S-au mirat ca mai avem asa ceva... Conteaza cum abordam problema. Putem sa studiem istoria sub aspectul monumentelor eroilor eliberatori. Numai ca tanara generatie nu cunoaste nimic despre ceea ce a facut comunismul pentru noi. Sigur ca aceste monumente, in afara de valoarea istorica, au si valoare artistica. Numai ca noi avem foarte multe monumente, dar putine care pot pretinde la prestatie de opera de arta. Sculptorul Lazar Dubinovschi a fost un nume care merita sa fie amintit, asa cum a fost el si cum a fost acea perioada sovietica. In plus, atunci exista comanda de stat, care presupunea de la bun inceput si o atitudine angajata, fiind un criteriu de supravietuite a artistilor. In fine, consider ca mutarea unui monument trebuie s-o decida societatea, nu Guvernul sau Ministerul Culturii. Are nevoie societatea de un asemenea monument? Sa decidem cu totii, altminteri mi se creeaza impresia ca si din aceasta problema se face foarte multa politica.

 

Problema nu poate fi ignorata la nesfarsit

Virgil Paslariuc, conf. univ. la Facultatea de Istorie, USM

Orice generatie isi rescrie trecutul, inainte de toate, printr-o reevaluare a acestuia. Iar discutiile, care devin astazi tot mai aprinse, privind soarta monumentelor de sorginte sovietica constituie tocmai un indiciu ca asistam la un asemenea proces - extrem de dureros, de altfel, pentru orice societate. In Basarabia, administratia romaneasca a distrus monumentele tarilor rusi; regimul sovietic - pe cele ale regilor romani, dar si pe cele ale lui Stalin, fiind crutate doar cele „neutre” si usor „reciclabile” din punct de vedere simbolic ale unor personalitati istorice (Puskin, Stefan cel Mare, Vasile Lupu). In primii ani de independenta a RM aceasta tendinta a continuat prin demontarea monumentelor figurilor, considerate odioase regimului sovietic. Multe din ele insa au ramas neatinse gratie evenimentelor politice ce au dus la recuperarea pozitiilor de catre fosta nomenclatura de partid. Problema insa nu poate fi ignorata la nesfarsit, omniprezenta monumentelor sovietice devenind tot mai deranjanta pentru un segment tot mai larg al societatii, care si-a creat o atitudine negativa fata de acel regim de expresie totalitara. De aceea, nu cred ca putem rezuma problema doar la aspectul sau estetic.

Vezi si Ce a facut Europa de Est cu monumentele comuniste

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 August 2020, ora: 15:47

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

„România infectează Italia cu basarabeni”, acesta este mesajul mai multor ziare importante din Italia, care au publicat, la începutul lunii august curent, mai multe articole despre corupția de la frontiera moldo-română, unde cetățenii R. Moldova ar fi lăsați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 14:48

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.”

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.” Foto: simbol

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a înregistrat un mesaj video în care a cerut susținătorilor să oprească protestele din mai multe orașe din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 14:05

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Rusia a dezvoltat "primul" vaccin contra coronavirusului, a afirmat, marţi, preşedintele rus Vladimir Putin, într-o videoconferinţă cu membrii Guvernului, retransmisă la televiziune, notează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 13:33

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

Mai mulți tineri din Platforma DA și din Partidul Acțiune și Solidaritate au pichetat, ieri, Ambasada Republicii Belarus de la Chișinău, manifestând împotriva reprimării protestelor cu mii de oameni, în mare majoritate tineri, arestați la Minsk, Brest, Gomel și Grodno...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 13:31

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Mai mulți șoferi s-au plîns pe o rețea desocializare că nu pot ajunge la muncă din cauza traficului îngreunat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 11:18

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

Confruntarea dintre populația nemulțumită de rezultatul alegerilor și miliția lui Lukașenko a continuat și în noapte de 10 august.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 11 August 2020, ora: 10:28

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Grupul Hyundai-KIA a anuntat ca marca Hyundai sa devina una preponderent electrica.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 09:27

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Deputaţii PDM şi PSRM s-au întrunit, ieri-seara, la şedinţa coaliţiei de guvernare, cu participarea Premierului şi Preşedintelui ţării,.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 09:04

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Ultimul dictator din Europa și-a anunțat victoria la alegerile prezidențiale de duminică, 9 august. Deoarece mii de manifestanți din Belarus contestă rezultatul electoral, UE trebuie să facă totul pentru a ajuta societatea civilă să își decidă destinul .

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 11 August 2020, ora: 08:32

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

Dezvoltatorul Complexului Oasis Apartments anunță finalizarea fațadei! Anunțul a fost făcut într-un filmuleț pe facebook. Din imagini puteți observa finisajele exclusiviste, dar și terasele din sticlă. Lucrările executate impecabil sunt un nou motiv de mândrie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 August 2020, ora: 08:04

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

 Un incident armat lângă Casa Albă l-a făcut pe preşedintele Statelor Unite Donald Trump să părăsească brusc conferinţa de presă la doar trei minute după ce o începuse luni, relatează marţi dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 11 August 2020, ora: 07:34

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale Foto: simbol

Pandemia şi alegerile prezidenţiale din Bielorusia au reamintit europenilor că această ţară există. Dincolo de amu­za­mentul provocat de remarcile preşedin­telui reales Aleksandr Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, despre coronavirus, cum că acesta poate fi ţinut la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 07:32

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo, în timp ce ciocnirile dintre poliţie şi protestatari au continuat luni, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 11 August 2020, ora: 04:42

Iohannis a promulgat legea! Se schimbă buletinele de identitate. Ce se întâmplă dacă refuzi

Iohannis a promulgat legea! Se schimbă buletinele de identitate. Ce se întâmplă dacă refuzi

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români. Această lege introduce de asemenea și posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simplă sau cărți electronice de identitate pentru copiii sub 14 ani...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 11 August 2020, ora: 02:48

De ce ar trebui să bei apă cu lămâie. 11 beneficii de care nu știai

De ce ar trebui să bei apă cu lămâie. 11 beneficii de care nu știai

 Ați auzit, desigur, de minunile pe care le face in corpul tau “banala” apa cu lamaie. Dincolo de faptul ca te hidratezi, adaugand totodata savoare paharului cu apa, apa cu lamaie are multiple beneficii asupra organismului vostru.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 August 2020, ora: 01:39

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

Peninsula Crimeea a făcut parte din Rusia începând cu anul 1783, când imperiul țarist o anexează în urma înfrângerii forțelor otomane, până în 1954, când guvernul sovietic decide transferarea Crimeii de sub autoritatea Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 00:57

opinie Sever Voinescu: Despre următoarea dictatură

Sever Voinescu: Despre următoarea dictatură

 Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)