Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:06
Abonamente

Economie 11 Martie 2011, ora 08:10    Din editia print

Problemă: Când vor reveni „creierii” acasă?

Marime Font

Unde ne sunt „creierii”? Răspunsul este simplu: în Italia, Germania, SUA, Franţa şi lista ar putea continua. De ce moldovenii realizează performanţe, în special, peste hotarele ţării? Răspunsul, de asemenea, e simplu: pentru că, în timp ce investitorii străini creează cât mai multe oportunităţi pentru a-i atrage pe specialiştii noştri, autorităţile moldoveneşti mizează mai mult pe responsabilitatea civică a tinerilor dotaţi şi speră că patriotismul o să-i facă să revină în ţară. Ce propun specialiştii pentru menţinerea tinerilor talentaţi şi cum văd realitatea nemijlocit tinerii, cei care au ales să profite de oportunităţile de peste hotare? Ce i-ar face să se întoarcă în ţară? Sunt întrebările la care am aflat răspunsuri de la patru tineri talentaţi: Vitalie Patrânica (Germania), Corneliu Margine (Italia), Liubomir Chiriac (SUA) şi Dorin Grecu (R. Moldova). 

Problema numărul unu: un salariu decent

Medaliat cu bronz în 2006 la Olimpiada Internaţională de Matematică şi deţinător a două distincţii la Balcaniadele din 2004 şi 2006, Vitalie Patrânica, un moldovean de 23 de ani, locuieşte de aproape cinci ani în Germania. Tânărul a plecat să-şi facă studiile la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, „Jacobs University” din Bremen, unde, după finisarea studiilor, s-a angajat şi munceşte până la acest moment.

Ceea ce a învăţat de la germani este atitudinea serioasă şi responsabilitatea cu care realizează orice activitate. Punctualitatea şi responsabilitatea sunt calităţi preluate de la germani. „A fi punctual este minimul de respect pe care poţi să îl arăţi persoanei cu care te întâlneşti”, spune olimpicul.


Vitalie a învăţat două specialităţi - matematică şi inginerie electrică şi informatică - şi a început să muncească chiar din primul an de facultate. „Am muncit în mai multe domenii de cercetare, în dezvoltarea de soft, programare, robotică sau comunicaţii”, povesteşte tânărul. După terminarea studiilor s-a angajat la o companie de consultanţă în domeniul IT.


Vitalie împreună cu fratele Artiom (olimpic la fizică), în munţii Alpi

Referitor la revenirea acasă, în R. Moldova, tânărul specialist recunoaşte că nici nu se gândeşte. „Îmi place cum gândeşte lumea aici, îmi plac valorile lor, cum se gestionează o situaţie de criză”, argumentează Vitalie, adăugând că nu se mai simte ca acasă în Moldova. „Nu cred că ar fi o problemă să îmi găsesc un job în Moldova, dar problema este în remunerare. Nimeni de acolo nu o să-mi poată oferi un salariu echivalent cu cel de aici. Dacă un tânăr are părinţi care îl ajută cu bani, se poate descurca şi acolo, dar dacă nu, atunci este mai greu”, spune Vitalie Patrânica, un tânăr visător care îşi doreşte să călătorească pe ocean în jurul lumii.

Italia - ţara tuturor posibilităţilor şi pentru moldoveni

La cei 26 de ani, Corneliu Margine a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Informatică din Tampere, Finlanda, şi argintul la Balcaniada din Iaşi, România, a absolvit renumita „Jacobs University” din Bremen, iar la moment munceşte în regiunea Venezia, la o companie producătoare de soft.


Corneliu Margine, la Londra

„În vara anului 2005 am făcut practica la o companie din Venezia, Italia, unde am fost recomandat de un profesor universitar, iar după absolvirea universităţii am şi revenit în Venezia pentru a munci”, povesteşte Corneliu.

La moment este liderul unei echipe care elaborează tehnologii mobile, în particular aplicaţiile financiare. „Acestea reprezintă un teren relativ nou pentru companie, având în vedere că până recent ne-am concentrat pe tehnologiile web”, subliniază Corneliu, care în prezent se ocupă cu planificarea şi gestionarea activităţilor legate de aplicaţiile mobile, începând cu colecţionarea cerinţelor, analiza funcţională, arhitectura tehnică, supervizarea implementării, cât şi controlul calităţii şi eventualul suport necesar clienţilor care utilizează produsele în cauză.
Tânărul povesteşte că s-a integrat destul de uşor în societatea italiană şi că italienii sunt de obicei foarte deschişi şi primitori. Corneliu Margine mai spune că a rămas impresionat de patrimoniul cultural şi arhitectural al Italiei, ţară care „ascunde comori care merită văzute şi apreciate”.

„Suntem apreciaţi, indiferent de valoarea contului din bancă!”

Liubomir Chiriac este născut la Tiraspol şi a obţinut, pe când era elev, trei medalii de bronz la Olimpiadele Internaţionale de Matematică - în anii 2004, 2005 şi 2006 -, precum şi bronzul şi argintul la Balcaniadele din 2005 şi 2006. La 18 ani, Liubomir a obţinut o bursă în valoare de circa 50 mii dolari anual pentru studii la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, Universitatea „Princeton” din New Jersey, SUA.
„În cei patru ani de facultate, am avut privilegiul să fiu instruit de distinşi profesori şi iluştri savanţi cu renume mondial şi să muncesc cot la cot cu cei mai talentaţi studenţi din lume. Indubitabil, experienţa unică acumulată la „Princeton” mi-a format în mare măsură personalitatea şi mi-a călit caracterul prin muncă”, spune tânărul savant.


Liubomir în faţa Capitoliului din Washington DC

Anul trecut, Liubomir a început programul de doctorat în matematică la Institutul Tehnologic din California, situat printre primele cinci instituţii similare din lume. Pe lângă activitatea de cercetare pe care o desfăşoară în calitate de doctorand, tânărul munceşte ca asistent de profesor. „Este un job care impune un anumit grad de efort şi pregătire sistematică, însă mie îmi face plăcere să pot continua frumoasa tradiţie instituită la noi în familie - cea de a instrui noi generaţii”, spune entuziasmat tânărul. El a ţinut să remarce că în SUA „oamenii sunt apreciaţi nemijlocit pentru meritele lor, indiferent de ce cont au în bancă sau de gradul de rudenie cu persoanele influente, de aceea sistemul educaţional universitar din SUA atrage foarte mulţi oameni capabili, dornici să se afirme pe plan profesional”. Potrivit lui Liubomir, bugetul Universităţii „Princeton” este de 14,4 miliarde de dolari, „sumă care din păcate este străină pentru Moldova, unde sistemul educaţional nu este la moment pe agenda priorităţilor organelor de conducere”, consideră tânărul.

Aplicaţii pentru Ipad, made in Moldova

Dorin Grecu este unul dintre tinerii olimpici care după ce a făcut studiile la Bucureşti s-a întors în R. Moldova. La moment, Dorin este fondatorul unei firme IT care elaborează diverse programe, pagini web şi aplicaţii pentru Ipad. Spre deosebire de cei trei semeni ai săi, Dorin este un bun familist şi spune că nu şi-ar dori un business mai mare pentru că asta ar însemna să îşi vadă mai rar familia. El susţine că s-a întors în ţară pentru că nu este deloc carierist şi nici nu vedea rostul să facă studii undeva mai departe.

„IT-ul nu e foarte bine dezvoltat în R. Moldova, dar pentru că munca mea este legată nemijlocit de internet, am mână liberă să mă dezvolt şi nu am anumite limite geopolitice. Actualmente, am clienţi din SUA şi Europa. Distanţa nu este o problemă chiar atât de mare. Poate în alte domenii ar fi o problemă, nu şi în IT”, consideră tânărul tătic. El este de părere că o problemă majoră cu care se confruntă Moldova este sistemul de învăţământ, întrucât se predă prea multă teorie şi se face prea puţină practică. „Când vrei să angajezi un absolvent, chiar dacă a terminat studiile cu zece pe linie, trebuie să îl înveţi de la zero, pentru că nu cunoaşte aplicaţiile practice. M-am confruntat cu această problemă chiar eu, când am vrut să angajez personal pentru firmă”, adaugă Dorin.
La fel ca şi ceilalţi tineri, Dorin crede că în Moldova de azi este cel mai uşor de dezvoltat domeniul IT.


Dorin Grecu, la Paris

O societate alergică la salarii mari

Nu avem oportunităţi de dezvoltare, nu propunem oferte de niciun fel tinerilor şi nici salarii în dolari SUA nu putem să le oferim, dar aşteptăm ca ei să se descurce singuri - aceasta este realitatea care îi face pe tinerii de mai sus, dar şi pe mulţi alţii să aleagă firme şi universităţi de peste hotare. Experţii în domeniu sunt de părerea că, atâta timp cât nu creăm noi posibilităţi, în ţară vor rămâne doar superpatrioţii şi cei care nu au avut oportunitatea să se angajeze, iar Moldova va continua să fie şi mai departe un mare exportator de creieri.

Potrivit analistului economic Victor Sula, toţi care au şansa să se angajeze peste hotare aleg să plece şi acest lucru va fi valabil atâta timp cât la noi salariul în IT nu va depăşi două-trei mii de euro, în timp ce în lume salariile ajung la câteva sute de mii pe an.
„Problema este că la noi un salariu de câteva mii este considerat foarte mare. Moldovenii au alergie la salarii mari. În Moldova toţi se uită urât la aceste persoane de parcă cei care primesc mult ar fura de undeva. Atât timp cât la noi în Moldova este o ruşine să fii bogat, este clar că tinerii vor pleca peste hotare”, a subliniat Victor Sula.

Suntem depăşiţi de timp

Motivaţia salarială nu este împărtăşită de fostul deputat, Vasile Nedelciuc, preşedintele unei companii internaţionale de IT, care menţionează că, dacă statul ar înţelege problema exodului tinerilor talentaţi, dacă ar înţelege de ce ei pleacă, ar observa că tinerii talentaţi sunt atraşi nu doar de salariile mari, ci de un mediu în care se pot realiza, în care guvernează legea şi există oportunităţi reale de afirmare. „Noi nu oferim condiţii suficient de bune pentru ca tinerii noştri să se dezvolte - fie că nu avem resurse, fie că managementul pe care îl folosim este învechit şi neadecvat şi ne opunem cu încrâncenare schimbării din instituţiile administrative ale statului, din sistemul de învăţământ superior, păstrăm cadre depăşite care nu sunt în stare să înţeleagă schimbările de ultimă oră şi nu doresc să activeze după legi noi”, spune Vasile Nedelciuc.

Google şi Microsoft în Moldova?

Deşi IT-ul este un domeniu inovator, totuşi este destul de greu să te afirmi în acest domeniu de unul singur, nu o poţi face decât sub brandul unei firme deja consacrate. De aceea, tinerii noştri vor accepta mai degrabă să muncească peste hotarele ţării, unde au un venit considerabil şi oportunităţi pe măsură decât să facă afaceri în Moldova. Totuşi, o şansă ar fi să atragem aceste firme mari, filiale care să angajeze persoane aici, pe loc, şi să plătească salarii bune, ca să rămână lumea acasă, deşi aceasta este aproape imposibil, consideră Victor Sula. El este de părerea că Moldova nu dispune de suficienţi specialişti în IT, care să dezvolte o adevărată industrie. „Microsoft, ca să deschidă aici o filială, trebuie să recruteze vreo câteva sute de specialişti în IT, pe care nu-i găseşti fără să-i atragi de la companiile care deja activează aici”, crede analistul economic.

Practica arată că specialiştii buni merg acolo unde se plăteşte bine. De aceea, o ţară mică tot timpul a exportat talente, a exportat şi nu a importat creieri. Noi nu putem să oferim oportunităţile pe care le oferă SUA sau Uniunea Europeană, iar ţara, prin politicile sale, nu se ştie când şi dacă va putea schimba tendinţa.

Soluţii

Vasile Nedelciuc, deşi consideră că plecarea peste hotare a tinerilor este iminentă, remarcă faptul că ar putea fi întreprinse anumite acţiuni pentru redresarea situaţiei.
Potrivit lui, este nevoie de o schimbare radicală în sistemul de învăţământ, o universitate nu este neapărat o instituţie unde trebuie să găseşti doar lectori care predau cursuri după conspecte scrise acum 20 de ani. Vasile Nedelciuc spune că universităţile ar trebui să devină adevărate centre unde se fac dezbateri de idei. Statul ar trebui să introducă în sistemele sale de dezvoltare fonduri speciale pentru ca tinerii să aibă acces liber la bibliotecile virtuale internaţionale, la diverse programe de instruire pentru studenţi, să stimuleze studii la distanţă, dar mai ales obţinerea unui loc de muncă la distanţă. De asemenea, Vasile Nedelciuc crede că schimbul de experienţă trebuie încurajat, în special, cercetările realizate în echipe mixte. Accesul la internet nelimitat şi la bibliotecile virtuale ar contribui nemijlocit la creşterea nivelului de cunoştinţe a specialiştilor noştri.

„În prezent se observă un salt senzaţional în domeniul aplicaţiilor pentru telefonia mobilă. Dacă statul ar fi interesat, el ar lansa nişte concursuri în urma cărora celor care inventează asemenea aplicaţii şi reuşesc să trezească interesul unor investitori să li se creeze condiţii optime pentru deschiderea unei afaceri sau să li se ofere anumite premii”, subliniază Vasile Nedelciuc. El a ţinut să remarce că o altă cauză a ineficienţei acţiunilor întreprinse până acum este faptul că în instituţiile din ţară nu sunt deschise uşile pentru tinerii care şi-au făcut studiile peste hotare, deoarece există o teamă de adevărata concurenţă. Dar ar fi excelent să fie chemaţi unii dintre ei, fie şi pentru o scurtă perioadă de timp, ca să facă schimb de experienţă cu tinerii de acasă.

IT-ul - un domeniu de viitor…îndepărtat

În ultimii ani, autorităţile afirmă tot mai des că anume IT-ul este cel care va trezi din hibernare economia naţională. Experţii noştri însă cred că impedimentul numărul unu în dezvoltarea IT-ului în RM este lipsa forţei de muncă, pentru că ceea ce avem noi nu este suficient pentru a crea o industrie. „Deficit de specialişti în IT este în toată lumea, pentru că nu toţi care învaţă înţeleg acest domeniu. Iar la noi problema e că se învaţă pentru note şi mai puţin pentru cunoştinţe, dar şi sistemul nu stimulează deloc tinerii care merită, care au anumite performanţe”, conchide Victor Sula. Nici Vasile Nedelciuc nu crede că Moldova are mari şanse să dezvolte de sine stătător nişte tehnologii cu care să cucerească lumea, dar consideră că cu tinerii talentaţi pe care îi are poate să presteze servicii de foarte bună calitate companiilor din Occident care ar investi la noi.

Potrivit lui Victor Sula, „cineva trebuie să creeze oportunităţi pentru tineri, dar cu siguranţă nu statul. Statul nu face administrare bună în niciun domeniu, statul nu este un bun manager, iar sectorul privat nu este încă unul copt”. Pe de altă parte, Vasile Nedelciuc consideră că statul este cel care ar trebui să îşi modifice priorităţile şi să se reorienteze, creând noi proiecte pentru a atrage tinerii talentaţi.

Dar ce spun autorităţile?

Viceprim-ministrul pentru probleme sociale, Mihai Moldovanu, consideră că tinerii ar trebui să fie motivaţi pentru ca să rămână în ţară. „Motivaţia cea mai bună ar fi salariul, dar noi mai mult mizăm pe responsabilitatea civică a cetăţenilor noştri”, subliniază viceprim-ministrul.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Reușiți să prindeți TICKET TO LOVE și să călătoriți cu locomotiva care vă duce spre dragoste! Pe data de 9 februarie, de pe peronul Gării Feroviare pornește locomotiva iubirii YARDSALE care ține drumul spre primăvară! În timp ce trenul așteaptă la peron, împreuna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:37

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Moldoga Gaz a publicat pe site-ul său prețul gazelor naturale procurate pentru perioada 2015 - 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 10:32

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

Sefa Directiei generale educatie, tineret si sport, Rodica Gutu si-a depus demisia, iar ieri Ion Ceban i-a semnat cererea de plecare din functie, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Ianuarie 2020, ora: 10:29

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:11

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

Situația privind arestarea șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este calificată de unele surse media din Vest drept „răfuială” a președintelui socialist Igor Dodon. Și asta pentru că liderul informal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aflat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:43

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

Soțul său este regizorul Jon Peters, cel care a produs filmele ”Superman”, „Flashdance” şi „A Star Is Born”. Pamela Anderson, în vârstă de 52 de ani, și-a unit destinul cu Jon Peters, în vârstă de 74 de ani, în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, spune că este sătul să primească lecții de la liderii europeni privind relațiile strânse pe care le are cu Rusia și China, insistând că Belgradul rămâne fidel dorinței de aderare la Uniunea Europeană, în ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:33

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Ion Chicu va prezida astăzi, 22 ianuarie, începând cu ora 15.00, şedinţa Cabinetului de miniştri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:31

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

În orașul italian Bisaccia, 90 de clădiri istorice au fost scoase la vânzare. Prețul fiecăreia dintre acestea este de numai 1 €, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:23

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În perioada 20 – 27 ianuarie 2020, în Republica Moldova se derulează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin. Cancerul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:57

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Stăpânii guvernului de la Chișinău, cât și a administrației separatiste de la Tiraspol se află la Moscova și de aceea nu trebuie să ne mire faptul că autoritățile moldovenești au cedat rușinos în războiul plăcuțelor de înmatriculare, Dodon umilindu-se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

O pisică din Rusia, despre care proprietarul spune că ar avea puteri vindecătoare, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 20 de milioane de ruble, adică 320.000 de dolari. „Pisica mi-a spus într-un vis să o vând și să folosesc banii pentru o cauză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:31

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, a acceptat invitația omologului său român, Klaus Iohannis, de a efectua o vizită în România în 2020, potrivit Administrației Prezidențiale.  „Președintele României a evidențiat relațiile excelente cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

Ruta de troleibuz nr. 34 „Chișinău - Trușeni” a fost suplinită cu un nou troleibuz de ultimă generație care deja circulă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

O celulă descoperită de cercetătorii de la Universitatea Cardiff în sistemul nostru imunitar ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului. Chiar dacă va avea succes, tratamentul este greu accesibil și foarte costisitor, avertizează medicul Silvia Coman, ea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:09

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Partidul Democrat nu mai huzurește ca pe vremuri, în schimb privește în jur cu siguranță. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 a declarat că deși au fost supuși mai multor presiuni în...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Apple pregăteşte un model de iPhone mai ieftin decât toate cele pe care le are în prezent în portofoliu, acesta urmând să intre pe piaţă la începutul primăverii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:03

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

O tânără de 34 de ani s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10 al blocului în care locuia. Totul s-a întâmplat în prima jumătate a zilei de 21 ianuarie, pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei. Informația a fost confirmată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Potrivit deputatului PD Alexandru Jizdan, candidatul Partidului Democrat la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești ar putea fi Ion Mereuță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:57

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

Doliu la Orhei. Băiatul de 12 ani, ucis cu sânge rece de un alt minor, este petrecut astăzi pe ultimul drum. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost adus în fața școlii unde a învățat. Acolo, pentru el a răsunat ultimul clopoțel. Tragedia s-a produs...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:56

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Politologul Dionis Cenușă afirmă că lidera PAS, Maia Sandu, scoate în evidență că nu exista comunicare suficientă cu cei de la Platforma DA, de aceea, pentru circumscripția din Hâncești fiecare forță politică vine cu propriul candidat. Astfel, într-o postare pe o...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Ianuarie 2020, ora: 07:43

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 IANUARIE 2020. VĂRSĂTORII SUNT ENERGICI ȘI PLINI DE VIAȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 IANUARIE 2020. VĂRSĂTORII SUNT ENERGICI ȘI PLINI DE VIAȚĂ

Horoscopul zilei de 22 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:42

Deasupra unei toalete publice din Bălți vor să deschidă un Sushi bar

Deasupra unei toalete publice din Bălți vor să deschidă un Sushi bar

 Un agent economic din Bălți intenționează să deschidă un Sushi bar chiar deasupra veceului public din parcul central. Ideea dată a fost criticată de viceprimarul orașului Nicolai Grigorișin, la ședința de miercuri a serviciilor comunale. Potrivit lui Grigorișin, clădirea unde...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Ianuarie 2020, ora: 06:23

Crima perfectă: uciderea ministrului Barbu Catargiu

Crima perfectă: uciderea ministrului Barbu Catargiu

La 22 ianuarie 1862 s-a format, la Bucureşti, primul guvern unitar al României, sub conducerea lui Barbu Catargiu. Barbu Catargiu a fost, fără îndoială, una dintre cele mai ilustre figure ale politicii româneşti din secolul al XIX-lea.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)