Opinii și Editoriale

Problema unificarii fortelor liberale si democratice este acum mai actuala ca oricnd

Regimul comunist, de sorginte sovietica, care mimeaza doar dezvoltarea economica si sociala sau promovarea unei politici pro-europene, este principalul obstacol in calea evolutiei societatii moldovenesti. Voronin a uzurpat puterea in stat, a lichidat separatia reala a puterilor, a reintrodus frica in oameni. Regimul lui Voronin este unul antidemocratic. Voi exemplifica prin doar cateva fapte.

Astfel, catre incheierea celui de-al doilea mandat de guvernare, PCRM si aliatii acestuia au modificat Codul Electoral si au adoptat o noua Lege privind partidele politice. Comunistii si satrapii lor „crestin-democrati” au exclus posibilitatea constituirii blocurilor electorale si au ridicat pragul electoral la 6%. Au fost niste modificari antidemocratice, antieuropene, menite sa asigure victoria PCRM in alegerile parlamentare din aprilie 2009. Recenta scadere a pragului electoral la 5 % nu schimba esential starea de lucruri.

Miscarea Actiunea Europeana a protestat impotriva acestor schimbari ale Codului Electoral, pentru ca populatia din R. Moldova este inca in proces de constituire a ceea ce se numeste „societate civila”, de maturizare politica. Devenise clar de ce in Legea privind partidele politice comunistii au scazut numarul de cetateni ce pot constitui o formatiune politica (de la 5000 la 4000) si, in acelasi timp, in Codul Electoral au ridicat pragul de trecere in Parlament la 6 (diminuat acum la 5) procente. Aceste modificari au condus la dispersarea fortelor politice (dar si a societatii), ceea ce a convenit si convine liderilor PCRM. In plus, Legea privind partidele politice obliga toate formatiunile sa se numeasca „partide politice”, ceea ce pare absurd doar la prima vedere, asta pentru ca Constitutia R. Moldova proclama egalitatea intre „partide politice” si „alte organizatii social-politice”, situatie ce se regaseste si in Codul Electoral. In realitate, insa, Ministerul Justitiei foloseste legea respectiva in lupta impotriva formatiunilor de opozitie, asa cum se intampla chiar cu Miscarea Actiunea Europeana, careia i se refuza inregistrarea modificarilor la statut.

As vrea prin cateva exemple sa demonstrez caracterul antidemocratic al regimului Voronin, luand ca baza prevederile Codului Electoral (CE), care a intrat in vigoare la 8 decembrie 1997. Timp de 12 ani acest Cod a fost modificat de 26 de ori! Datele modificarilor sunt publicate pe prima pagina. Desele modificari ale CE deja demonstreaza instabilitatea vietii politice din R. Moldova, dovedeste ca gruparile politice de la conducere au transformat CE intr-o scula de aparare a propriilor interese. Dovada sunt ultimele modificari: pragul electoral a fost de 4 %, ridicat apoi la 6 %, coborat acum la 5 % etc.

Alegerile parlamentare precedente au demonstrat ca regimul comunist al lui Voronin a comis cele mai grave incalcari la intocmirea listelor electorale. CE stipuleaza ca lista electorala este „lista ce cuprinde toti cetatenii cu drept de vot care domiciliaza pe teritoriul unei sectii de votare”. Dupa ce au fost intocmite, listele se verifica la domiciliul alegatorilor inscrisi in ele, se semneaza de catre primarul localitatii si se aduc la cunostinta publica cel mai tarziu cu 20 de zile inainte de ziua alegerilor” (art. 39). Cu regret, conducerea comunista nu a organizat verificarea listelor si nu a pedepsit persoanele care s-au facut vinovate de intocmirea falsa a listelor, introducand in ele oameni decedati, pentru care cineva a si votat in folosul PCRM. Cu o astfel de stare de lucruri se intra si in actuala campanie electorala. Pacat: acele persoane care au fraudat o data si nu au fost depistate si pedepsite, vor fi tentate sa repete practica trecuta. Poate gresesc: daca la cineva dintre dumneavoastra, stimati cititori, au fost la domiciliu reprezentanti ai primariilor pentru a verifica locatarii, va rog sa ne informati.

La 29 iunie, s-a implinit un an de la desfasurarea celui de-al doilea Congres extraordinar al Miscarii Actiunea Europeana. Delegatii Congresului au pledat pentru constituirea unui pol anticomunist pentru alegerile parlamentare din 2009. Noi am considerat si consideram ca, in ciuda oprelistilor de tot felul, realizate de totalitaristul (in esenta) PCRM, sunt totusi posibilitati de a uni fortele democratice cu pastrarea identitatii lor doctrinare si politice. Solutia unica este Lista comuna, adica constituirea unei liste de parlamentari din reprezentantii partidelor liberale si democratice de opozitie, care ar participa la alegeri sub sigla unuia dintre partide cu respectarea stricta a celorlalte formalitati. Celelalte formatiuni vor trebui sa pledeze pentru partidul care a inglobat Lista comuna (Lista nationala). Asta va duce la unificarea electoratului democratic, pro-european din R. Moldova, precum si a oamenilor indecisi. Asa ceva a fost posibil de realizat (in alegerile parlamentare din 5 aprilie PNL si PNR au mers pe lista MAE, formand Polul proeuropean). Pare straniu, dar problema unificarii fortelor democratice si liberale ramane acum mai actuala ca oricand. Miscarea Actiunea Europeana propune inca o data formarea unei Liste comune, care, deocamdata intarzie sa apara.

Consideram ca trebuie depasit egoismul marunt, trebuie sa ne sacrificam pentru o cauza mult mai importanta – unirea tuturor fortelor politice proeuropene pentru debarcarea comunistilor, dupa care se vor deschide posibilitati mult mai mari in vederea reasezarii tarii noastre pe fagasul democratiei si civilizatiei europene.Miscarea Actiunea Europeana considera ca pentru a solutiona problemele cu care se confrunta societatea noastra este nevoie de schimbarea actualei guvernari, care a demonstrat ca este incapabila sa rezolve problemele existente, unele din ele fiind deosebit de grave. MAE pledeaza pentru inlocuirea actualei conduceri (Voronin, Tkaciuk, Ostapciuc, Stepaniuc, Rosca, Greceannii etc.) cu o alta echipa – competenta, cu tragere de inima pentru poporul nostru, echipa ce va apara interesele noastre nationale.

Ne pronuntam clar impotriva clanurilor mafiote care au jecmanit populatia din R. Moldova, au saracit-o si au trimis-o pe drumuri, in tari straine ca sa poata supravietui. In cadrul emisiunii „Procesul rosu” de la Postul de Radio „Vocea Basarabiei” de multe ori am fost intrebat: prin ce se deosebeste politica sociala a actualei guvernari comuniste de politica promovata de regimul comunist de ocupatie, care a provocat foametea din 1946-1947? Raspunsul este inspaimantator: prin nimic!
Jos regimul comunist!

Anatol Petrencu,
prof. univ., dr. hab., presedinte al MAE

PP
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *