Ultima oră

Problemele Moldovei se datorează nu lipsei de bani pentru realizarea şi implementarea proiectelor, ci de folosirea şi gestionarea incorectă a fluxurilor financiare

Ea a spus că în urma adoptării noii variante a Legii privind finanţele publice locale, organele centrale au acordat localităţilor autonomie financiară fără precedent.

„Conform rapoartelor Curţii de Conturi, printre abaterile depistate de 8 mlrd. de lei o treime revine administraţiilor locale. Este vorba nu despre pierderi, ci despre gestionare incorectă. Astfel, au fost depistate cazuri când resursele destinate reparaţiei drumurilor se acordau şcolilor. Nu spunem că este incorect, doar menţionăm că resursele s-au folosit nu conform principiului eficienţei”, consideră Savva.

Potrivit spuselor sale, asemenea operaţiuni aduc pierderi reale bugetului de stat, de cel puţin 10%.

„Cele mai mari pierderi sunt în domeniul achiziţiilor publice, unde gestionarea incorectă a banilor este de circa 1 mlrd. de lei. Este vorba despre procesul de organizare, monitorizare şi desfăşurare a achiziţiilor publice. În acest caz 20% sau circa 200 mil. de lei sunt pierderi directe. De asemenea, pierderi mari suportă direcţia patrimoniu public (650 mil. lei) cu pierderi directe de 65 mil. lei; pierderile veniturilor din cauza datoriilor contribuabililor – 120 mil. lei”, a spus experta.

Savva a menţionat că originea acestor rezultate stă în lipsa voinţei politice a autorităţilor locale şi centrale, lipsa personalului competent şi a mecanismelor de control intern.

„În Moldova nimeni nu face audit la nivel local. Ministerul Finanţelor, cel al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei sunt pasive. La nivel de politicieni vedem cum cu acest subiect se jonglează de la unul la altul, cu declaraţii populiste despre lipsa banilor. Bani în ţară sunt, doar că trebuie gestionaţi corect”, a spus ea.
 
Infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *