Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Actualitate 20 August 2018, ora 13:22

Proces defectuos de achiziții la Primărie cu divizarea contractelor în sume mici, pentru a evita licitațiile publice

Marime Font

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a denunțat procesul defectuos de achiziții publice în cadrul Direcției generale de educație, cultură, tineret și sport. El a prezentat un raport al unui grup de lucru ce a monitorizat aceste proceduri, în care se arată că ar fi fost făcute achiziții ineficiente, inclusiv au fost făcută divizarea contractelor în sume mici, pentru a evita licitațiile publice.

Astfel, pentru 2017, Direcția educație a planificat 22 de contracte de valoare mică pentru efectuarea achizițiilor publice în sumă 1 milion 769 mii lei, dar au fost încheiate 278 de contracte, în valoare de 49 de milioane de lei, a subliniat Ruslan Codreanu.

„În aceeași zi, cu agentul economic se semnează trei contracte pe aceeași lucrare, doar că se divizează sumele. Valoarea cea mai mică ca să nu faci achizițiile și să nu publici achizițiile în Buletinul achizițiilor publice este de 120 de mii de lei. S-a mers pe contracte de 119,9 mii lei, 119,4 mii lei, 119,8 mii lei. Ceea ce înseamnă că direct banii publici se dau unui agent economic, prin negocieri directe.”Grupul de lucru a efectuat vizite în 28 de instituții preșcolare, unde s-a constat că hotele achiziționate nu funcționează, utilajele pentru bucătărie nu corespund necesităților, iar terenurile de joacă sunt cu defecțiuni.

Solicitat de Radio Chișinău, serviciul de presă a al Direcției educație a declarat că va reveni pe parcursul acestei săptămâni cu un comunicat de presă și o notă informativă referitoare la achizițiile efectuate în cadrul fiecărei instituții preșcolare, efectuate din momentul numirii în funcție a actualei șefe a direcției, Rodica Guțu. Ea a fost numită în funcție la începutul lunii iunie 2018. Referitor la achizițiile din 2017, șefa serviciului de presă a Direcției educație, Elena Vorotneac, a subliniat că Rodica Guțu nu ar purta responsabilitatea pentru procedurile organizate de către predecesorii săi.

Ruslan Codreanu a mai atras atenția că mai multe grădinițe din capitală ar putea să-și prelungească perioadele de vacanță cu 2-3 săptămâni, din cauza întârzierilor în procesul de reparații. Potrivit lui, în acest scop au fost alocați 25 de milioane de lei, încă în luna mai. Primarul interimar a cerut convocarea unei comisii de disciplină, pentru a stabili cine este responsabil și a constata cauzele întârzierii.

Sursa: Radiochisinau.md 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md