Timpul Liber

Procuratura Generală vrea calculatoare în camerele din închisoare

Deţinuţii aflaţi în custodia statului nu au voie să deţină un calculator în celulă, dar îl pot folosi într-o sală de calculatoare special amenajată, prevede dispoziţia DIP. Vitalie Bordea, şeful secţiei Control al respectării legilor la executarea pedepselor din cadrul Procuraturii Generale, spune, însă, că fiecare deţinut are dreptul la un calculator în celula în care locuieşte, dar fără acces la internet. „Noi am atacat în instanţă actul departamental, astfel dorind să apărăm condamnaţii aflaţi în custodia statului. Considerăm necesar ca fiecare deţinut să beneficieze de un calculator la care să poată scrie lucrări ştiinţifice, scrisori sau pentru alte necesităţi”, menţionează Bordea, precizând că, deşi DIP pledează pentru crearea unei săli pentru calculatoare, nici pe aceasta nu o poate amenaja din lipsă de bani.

Pe de altă parte, Ana Racu, şefa Direcţiei relaţii cu publicul a DIP, spune că legea nu specifică unde anume trebuie să fie amplasate calculatoarele. „Am hotărât să interzicem notebook-urile în camerele deţinuţilor, deoarece Legea Codului de Executare al R. Moldova prevede o listă expres a lucrurilor permise, printre care acest obiect nu figurează, iar amplasarea lui ar putea însemna încălcarea legislaţiei. Legea permite utilizarea calculatoarelor, dar nu este spus clar unde şi acest lucru urmează să fie clarificat de către Curtea Supremă de Justiţie”, a adăugat sursa citată.

Şedinţa de săptămâna trecută a CSJ a fost anulată pe motiv că nu a fost prezentă partea învinuită, următoarea şedinţă urmând să aibă loc în luna martie.
În prezent, nouă din cele 16 penitenciare sunt dotate cu o sală de calculatoare, iar la penitenciarele din Lipcani şi Rusca se desfăşoară cursuri de studiere a calculatorului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *