Politică

Procurorii cer trimiterea lui Usatîi după gratii

”Astfel, considerând necesară cercetarea in continuare a infracțiunii si manifestând dezacordul cu motivele invocate de magistrați, astăzi, procurorii au depus o contestație în instanța ierarhic superioară, insistând pe cercetarea persoanei învinuite în stare de arest preventiv”, menționează serviciul de presă al Procuraturii Generale. 

După expunerea Curții de Apel asupra contestației, vor fi decise măsurile ulterioare pe caz, susțin procurorii.

Reamintim că, primarul municipiului Bălţi a fost eliberat duminică, în urma unei hotărâri a justiţiei moldovene. Usatîi a fost întâmpinat cu ovaţii de către simpatizanţi ai Partidului Nostru, care au manifestat pe toaotă durata procesului.

El este cercetat în continuare, în stare de libertate.

Procurorii au cerut plasarea acestuia în arest pentru o perioadă de 30 de zile, iar avocaţii au solicitat eliberarea "necondiţionată".

Usatîi a declarat că, atunci când a plecat din ţară, "cei care controlează justiţia" au crezut că nu va mai reveni.

Mai mult decât atât, liderul partidului prorus a recunoscut că nu ştie de ce a fost eliberat. "Fie, începând de astăzi (duminică), în (Republica) Moldova a început să funcţioneze justiţia, ceea ce nu cred, fie telefonul lui Plahotniuc s-a descărcat şi nu-şi găseşte încărcătorul", a spus Usatîi.

Primarul municipiului Bălţi şi suţinătorii săi se îndreptau către "Orăşelul Moldova", o tabără de corturi instalate în faţa parlamentului.

Usatîi a fost reţinut timp de 72 de ore, vineri, pe aeroportul din Chişinău, la întoarcerea din Rusia, sub acuzaţia de încălcare a vieţii private, după ce a publicat interceptări telefonice între fostul premier Vlad Filat şi primarul din Orhei Ilan Shor.

Liderul formaţiunii proruse Partidul Nostru plecase marţi în Rusia, după ce Procuratura Generală anunţase iniţierea cercetării penale în cazul său. Usatîi a publicat online înregistrări ale unor convorbiri telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru corupţie, şi omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuţiile pentru a arăta că aceştia sunt complici.

Procuratura Generală s-a autosesizat şi a început urmărirea penală în cazul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor şi Vlad Filat, dar şi a afirmaţiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari şi politicieni. Cercetarea penală este efectuată de Secţia pentru criminalitate organizată din cadrul Procuraturii Generale, sub aspectul comiterii infracţiunii de încălcare a dreptului la secretul corespondenţei.

Usatîi a declarat, într-o emisiune, pe postul moldovean de televiziune Realitatea TV, că are înregistrări şi cu discuţii ale liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleţ, ale fostului premier Iurie Leancă şi ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.

Potrivit lui Usatîi, aceste convorbiri telefonice nu au fost interceptate de Serviciul moldovean de Securitate (SIS), ci de o aplicaţie-spion pentru telefoane mobile.

"Pe telefon vine un mesaj în care apare o aplicatie şi cere să fie instalată. Odată instalată, această aplicaţie poate citi toată informaţia din telefon", a explicat el. "Am demonstrat pe parcursul anului trecut că Usatîi este un virus care intră acolo unde îi trebuie. Am declarat anul trecut că Filat o sa fie supravegheat şi va ajunge la puşcărie. Şi am fost nevoit să-mi îndeplinesc promisiunea în faţa cetăţenilor şi am fost nevoit chiar şi pentru securitatea mea. Am făcut acest lucru pentru a demonstra că Shor şi Filat sunt complici", a declarat Usatîi în cadrul emisiunii "Pahomi".

Politicianul a mai dezvăluit că Filat ar fi încercat să-l convingă pe Shor să-şi asume toată vina pentru furtul banilor din sistemul bancar al Republicii Moldova şi să părăsească ţara, fugind în Israel. Ulterior, Filat ar fi fost ales în funcţia de preşedinte al ţării, iar după câteva luni de mandat l-ar fi chemat pe Shor înapoi în Republica Moldova.

Filat este în arest preventiv pentru luare de mită şi fraude.

Usatîi este unul dintre organizatorii mitingurilor proruse de la Chişinău. Formaţiunile proruse Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, şi Partidul Nostru, condus de Usatîi, cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ, a preşedintelui Nicolae Timofti şi alegeri parlamentare anticipate.

sursa: timpul.md/mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *