Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 13 Noiembrie 2018
Abonamente

Editorial 1 Octombrie 2015, ora 07:25    Din editia print

Marime Font

„Procurorul general mi-a spus că toţi sunt corupţi…”

În ţara noastră, există unii funcţionari aleşi, care, oricât de corupţi ar fi, îşi au fotoliile asigurate. Nu-l includ în această categorie pe viceprocurorul de Chişinău Vasile Gherasimenco, chiar dacă prezumţia nevinovăţiei, după cum am mai spus-o, este folosită la noi, în mare parte, doar pentru a păstra reputaţia infractorilor ocrotiţi de guvernare şi de bani.

Voi aminti doar că şi SIS a atenţionat, şi presa a scris despre implicarea acestui procuror în scheme de protejare şi eliberare a mai multor inculpaţi. Dar şi că, potrivit procurorului şef al Chişinăului Ion Diacov, adjunctul său a fost mituit cu două mln. de lei doar pentru clasarea unui dosar. E adevărat că Gherasimenco a primit câteva mustrări, dar în rest  lucrurile au rămas pe vechiul făgaş… Pentru că procurorii generali (actualul şi fostul), când aud despre abaterile comise de către respectivul, în loc să se autosesizeze neîntârziat, îşi astupă urechile, închid ochii şi se fac că plouă.

„El trebuie să lucreze”


Nici adresările repetate ale lui Ion Diacov în această privinţă către cei doi procurori generali, Valeriu Zubco şi Corneliu Gurin, n-au avut alt rezultat, decât apariţia unor zvonuri pe culoarele Procuraturii, precum că cei doi şefi de la Municipală s-ar afla în conflict. Însă zvonurile cu pricina nu trag la cântar, deoarece informaţiile de care uzitează Diacov nu sunt născocite de el, ci au fost constatate inclusiv de către SIS.

Iată, pe scurt, în ce constă istoria povestită de Diacov şi trecută cu vederea de către conducerea Procuraturii Generale (PG). El spune că, în 2010, când a fost avansat în fruntea Procuraturii Chişinău, procurorul general Valeriu Zubco l-a anunţat că îl va avea ca adjunct pe Vasile Gherasimeno. Cunoscând că cel din urmă are o reputaţie dubioasă, Diacov s-a împotrivit, dar Zubco i-ar fi replicat: „El trebuie să lucreze”.

Şeful secţiei ecologice…

Înainte de a fi admis la concursul pentru angajare, Gherasimenco, ca şi toţi concurenţii în acest caz, a fost verificat de SIS. Serviciul a constatat că el a fost implicat în activităţi infracţionale care prezumă o ameninţare pentru sistemul de justiţie al ţării, protejând grupări de crimă organizată, implicate în producere şi trafic de droguri, jafuri, uz de fals, escrocherii, provocarea leziunilor corporale, contrabandă ş.a. Prin abuz de serviciu, el ar fi intentat şi ar fi clasat ilegal un şir de dosare. Totodată, SIS informa şi despre faptul că Gherasimenco are afaceri şi deţine mai multe imobile şi maşini, înregistrate pe numele unor persoane terţe, pe care nu le menţionează în declaraţiile de avere.

Toate concluziile SIS au fost ignorate în totalitate de către Zubco care, cu grave abateri de la lege, l-a angajat pe Gherasimenco ca viceprocuror al Capitalei, responsabil de Secţia judiciară şi investigaţii generale, în timp ce această funcţie era deţinută la acel moment de către procurorul V. Apostu. Uluit de cele întâmplate, Apostu s-a adresat în judecată, însă Zubco l-a rugat să-şi retragă cererea din instanţă, promiţându-i în schimb o funcţie inexistentă - de şef al secţiei ecologie… Apostu i-a dat crezare lui Zubco, dar în scurt timp a fost în general măturat din Procuratură.

Laureat al insignei „Pentru serviciu impecabil”

Diacov susţine că, în afară de câţiva procurori care îi sunt devotaţi, ceilalţi subalterni ai lui Gherasimenco au o frică patologică faţă de el. De exemplu, respectivul ar fi supus-o unor presiuni fără precedent pe o femeie procuror, care şi-ar fi ieşit apoi din minţi… Atunci Diacov ar fi solicitat procurorului general să-l elibereze din funcţie pe Gherasimenco, dar nu a urmat nimic. Dimpotrivă, în 2012, în timp ce Diacov se afla în concediu, Gherasimenco ar fi obţinut cu de la sine putere insigna „Pentru serviciu impecabil”. Iar în timpul concediului lui Diacov din 2013, trei dosare penale în privinţa capilor unor grupări criminale specializate în traficul de droguri ar fi fost distruse prin implicarea adjunctului său .

Din declaraţiile lui Ion Diacov şi din informaţiile de la SIS rezultă că, de regulă, procurorii care lucrează cu Gherasimenco obţin în prima instanţă o decizie favorabilă inculpaţilor, care, de obicei, sunt condamnaţi la închisoare cu suspendare. Apoi, din varii motive, acuzatorii de stat omit termenul de depunere a cererii de apel sau tergiversează această procedură până în ultima zi. Iar înainte de ultima zi, aceştia pleacă în concedii medicale sau de odihnă, fiind înlocuiţi de către alţii care, necunoscând dosarele, nu-şi pot argumenta cererile de apel. Sau, în alte dosare însăşi depunerea cererii la Curtea de Apel este condiţionată în schimbul banilor. Existată şi cazuri în care Gherasimenco le-a solicitat unor procurori să claseze unele cauze penale sau să returneze inculpaţilor corpurile delicte. Cei care nu i-au dat ascultare au fost înlocuiţi cu alţii, care au executat imediat comenzile şefului.

Văzând că nici procurorul general Corneliu Gurin nu-l ia în serios, Ion Diacov s-a adresat recent preşedintelui Timofti, cu rugămintea de a stopa dezmăţul din Procuratură. Nu ştim ce va urma, dar cel mai probabil şi şeful statului îl va face pe mortul în popuşoi, ca să nu-i deranjeze pe cei care, după partajarea funcţiilor, au obţinut controlul asupra Procuraturii. De altfel, Timofti ar risca să piardă orice şansă pentru un al doilea mandat şi să dispară de pe scena politică.

„Situaţia este sub control”

Ceea ce am povestit mai sus nu este o noutate. Despre această stare de lucruri ştie toată ţara. Să nu se înţeleagă că îi acord prea mare atenţie lui Gherasimenco, pentru că nu mă interesează acest om. L-am dat doar ca exemplu de procuror care poate face orice-i trăsneşte prin cap fără a fi pedepsit. Din ăştia avem, din păcate, mai mulţi… Iar pentru a-i păstra pe respectivii basma curată, conducerea Procuraturii se spăla pe mâini şi mimează lupta contra corupţiei prin intentarea de dosare în privinţa unor neînsemnaţi procuroraşi de prin raioane. În cele din urmă , Gurin declară în faţa presei că „situaţia este sub control”, în timp ce Diacov îşi aminteşte că, purtând cu acesta o discuţie despre Gherasimenco, procurorul general i-ar fi reproşat: „Toţi sunt corupţi!”.

Cât priveşte cauzele acestei situaţii, Diacov afirmă că Procuratura RM este discreditată intenționat de către unii politicieni influenţi, care îşi doresc un procuror de buzunar. De aceea, atât Zubco, cât şi Gurin ar fi făcut abstracţie de lege, care îi obliga să formeze un Colegiu al Procuraturii. Iar propunerea de a aduce în ţara noastră un procuror străin a fost făcută, în opinia procurorului de Chişinău, cu scopul de a-l atrage în sistem pe Virginijus Sabutis, care timp de cinci ani a deținut funcția de consilier al procurorului general în cadrul Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice pentru RM. Diacov afirmă că Sabutis cunoaşte toată mizeria din instituţie, inclusiv cauzele din care au fost mușamalizare dosarele „7 aprilie”, „Pădurea Domnească” şi „Furtul de la BEM”, dar cu toate astea nu a întreprins nimic în acest sens.

Foarte ciudată pare a fi şi poziţia unor jurnalişti şi bloggeri în legătură cu declaraţiile lui Ion Diacov. Şi care, în loc să-l susţină, îl fac cu ou şi cu oţet. Nu zic că Diacov este cheie de biserică, dar dacă lovim şi în cel bătut cu pietre, şi în cel care aruncă piatra, atunci semănăm cu nişte nebuni. Şi nu ne mai ajută nici onorariile care ni se plătesc pentru asta, nici vaietele noastre jalnice despre clasarea dosarelor în care sunt vizaţi reprezentanţii elitei politice, economice sau interlope. Nu ne ajută nici ţipetele noastre la proteste, oricât de zgomotoase ar fi. Istoria arată că revoluţiile nu sunt făcute de pitici, nici spre bucuria lor, ci de forțe influente care au interesul să schimbe regimurile într-un stat. Piticii sunt doar marionetele, cărora după revoluţie li se dă câte un șut în fund și sunt trimiși prin satele cui îi are. Pentru a supravieţui în această lume, înainte de a scoate o vorbă, trebuie să învăţăm măcar alfabetul gândirii…


Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:57

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 20:44

Mai multe instituții media din Moldova au promovat un fals despre introducerea vizelor, fapt care a obligat treprezentanții Parlamentului European să reacționeze și să dezmintă acest fals.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 18:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:00

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în drum spre Strasbourg pentru a participa la anunțarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul său, a declarat pe 13 noiembrie că nu i s-a permis să plece din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:50

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:48

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 08:28

Fuga capitalului din Rusia A CRESCUT de trei ori în acest an

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ieșirile de capital din Rusia au ajuns la 42,2 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Noiembrie 2018, ora: 08:01

La 13 noiembrie 1594, creditorii turci din Bucureşti au fost ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Mihai Viteazu, fost stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul şi ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău, a devenit voievod al Ţării Româneşti în septembrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:55

flash Descoperire ÎNFIORĂTOARE la Nisporeni. Cadavrul unui bărbat, găsit într-un şanţ de pe marginea drumului

Descoperire înspăimântătoare în oraşul Nisporeni. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un şanţ de pe marginea drumului, ieri, în jurul orei 20.00, de către un trecător. Speriat, acesta a sunat la serviciul unic 112. Imediat, la locul incidentului s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:50

Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:43

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian loveşte România şi ne pregătim de o vreme ca de început de iarnă. Temperaturile vor scădea până la pragul îngheţului, chiar şi în timpul zilei. Pe creste va fi viscol, iar în sudul ţării ar putea apărea primii fulgi de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2018, ora: 04:42

HOROSCOP 13 NOIEMBRIE. Cad în sfârșit bani din cer pentru nativii unei zodii!

Horoscop zilnic 13 noiembrie. Află ce ți-au hărăzit astrele pentru ziua de marți.

( ) Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 13 Noiembrie 2018, ora: 00:50

Statul acesta, creat prin anii ’90 ai secolului trecut, este ca o fată mare, care ba vrea să se mărite, ba nu vrea, ba-i îndrăzneață, ba-i prea timidă. Și așa, ani de ani, nu se mai mărită și… nici nu știi cum poate rămâne fată bătrână. Apoi, vai de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)