Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 22:22
Abonamente

Editorial 1 Octombrie 2015, ora 07:25    Din editia print

Marime Font

„Procurorul general mi-a spus că toţi sunt corupţi…”

În ţara noastră, există unii funcţionari aleşi, care, oricât de corupţi ar fi, îşi au fotoliile asigurate. Nu-l includ în această categorie pe viceprocurorul de Chişinău Vasile Gherasimenco, chiar dacă prezumţia nevinovăţiei, după cum am mai spus-o, este folosită la noi, în mare parte, doar pentru a păstra reputaţia infractorilor ocrotiţi de guvernare şi de bani.

Voi aminti doar că şi SIS a atenţionat, şi presa a scris despre implicarea acestui procuror în scheme de protejare şi eliberare a mai multor inculpaţi. Dar şi că, potrivit procurorului şef al Chişinăului Ion Diacov, adjunctul său a fost mituit cu două mln. de lei doar pentru clasarea unui dosar. E adevărat că Gherasimenco a primit câteva mustrări, dar în rest  lucrurile au rămas pe vechiul făgaş… Pentru că procurorii generali (actualul şi fostul), când aud despre abaterile comise de către respectivul, în loc să se autosesizeze neîntârziat, îşi astupă urechile, închid ochii şi se fac că plouă.

„El trebuie să lucreze”


Nici adresările repetate ale lui Ion Diacov în această privinţă către cei doi procurori generali, Valeriu Zubco şi Corneliu Gurin, n-au avut alt rezultat, decât apariţia unor zvonuri pe culoarele Procuraturii, precum că cei doi şefi de la Municipală s-ar afla în conflict. Însă zvonurile cu pricina nu trag la cântar, deoarece informaţiile de care uzitează Diacov nu sunt născocite de el, ci au fost constatate inclusiv de către SIS.

Iată, pe scurt, în ce constă istoria povestită de Diacov şi trecută cu vederea de către conducerea Procuraturii Generale (PG). El spune că, în 2010, când a fost avansat în fruntea Procuraturii Chişinău, procurorul general Valeriu Zubco l-a anunţat că îl va avea ca adjunct pe Vasile Gherasimeno. Cunoscând că cel din urmă are o reputaţie dubioasă, Diacov s-a împotrivit, dar Zubco i-ar fi replicat: „El trebuie să lucreze”.

Şeful secţiei ecologice…

Înainte de a fi admis la concursul pentru angajare, Gherasimenco, ca şi toţi concurenţii în acest caz, a fost verificat de SIS. Serviciul a constatat că el a fost implicat în activităţi infracţionale care prezumă o ameninţare pentru sistemul de justiţie al ţării, protejând grupări de crimă organizată, implicate în producere şi trafic de droguri, jafuri, uz de fals, escrocherii, provocarea leziunilor corporale, contrabandă ş.a. Prin abuz de serviciu, el ar fi intentat şi ar fi clasat ilegal un şir de dosare. Totodată, SIS informa şi despre faptul că Gherasimenco are afaceri şi deţine mai multe imobile şi maşini, înregistrate pe numele unor persoane terţe, pe care nu le menţionează în declaraţiile de avere.

Toate concluziile SIS au fost ignorate în totalitate de către Zubco care, cu grave abateri de la lege, l-a angajat pe Gherasimenco ca viceprocuror al Capitalei, responsabil de Secţia judiciară şi investigaţii generale, în timp ce această funcţie era deţinută la acel moment de către procurorul V. Apostu. Uluit de cele întâmplate, Apostu s-a adresat în judecată, însă Zubco l-a rugat să-şi retragă cererea din instanţă, promiţându-i în schimb o funcţie inexistentă - de şef al secţiei ecologie… Apostu i-a dat crezare lui Zubco, dar în scurt timp a fost în general măturat din Procuratură.

Laureat al insignei „Pentru serviciu impecabil”

Diacov susţine că, în afară de câţiva procurori care îi sunt devotaţi, ceilalţi subalterni ai lui Gherasimenco au o frică patologică faţă de el. De exemplu, respectivul ar fi supus-o unor presiuni fără precedent pe o femeie procuror, care şi-ar fi ieşit apoi din minţi… Atunci Diacov ar fi solicitat procurorului general să-l elibereze din funcţie pe Gherasimenco, dar nu a urmat nimic. Dimpotrivă, în 2012, în timp ce Diacov se afla în concediu, Gherasimenco ar fi obţinut cu de la sine putere insigna „Pentru serviciu impecabil”. Iar în timpul concediului lui Diacov din 2013, trei dosare penale în privinţa capilor unor grupări criminale specializate în traficul de droguri ar fi fost distruse prin implicarea adjunctului său .

Din declaraţiile lui Ion Diacov şi din informaţiile de la SIS rezultă că, de regulă, procurorii care lucrează cu Gherasimenco obţin în prima instanţă o decizie favorabilă inculpaţilor, care, de obicei, sunt condamnaţi la închisoare cu suspendare. Apoi, din varii motive, acuzatorii de stat omit termenul de depunere a cererii de apel sau tergiversează această procedură până în ultima zi. Iar înainte de ultima zi, aceştia pleacă în concedii medicale sau de odihnă, fiind înlocuiţi de către alţii care, necunoscând dosarele, nu-şi pot argumenta cererile de apel. Sau, în alte dosare însăşi depunerea cererii la Curtea de Apel este condiţionată în schimbul banilor. Existată şi cazuri în care Gherasimenco le-a solicitat unor procurori să claseze unele cauze penale sau să returneze inculpaţilor corpurile delicte. Cei care nu i-au dat ascultare au fost înlocuiţi cu alţii, care au executat imediat comenzile şefului.

Văzând că nici procurorul general Corneliu Gurin nu-l ia în serios, Ion Diacov s-a adresat recent preşedintelui Timofti, cu rugămintea de a stopa dezmăţul din Procuratură. Nu ştim ce va urma, dar cel mai probabil şi şeful statului îl va face pe mortul în popuşoi, ca să nu-i deranjeze pe cei care, după partajarea funcţiilor, au obţinut controlul asupra Procuraturii. De altfel, Timofti ar risca să piardă orice şansă pentru un al doilea mandat şi să dispară de pe scena politică.

„Situaţia este sub control”

Ceea ce am povestit mai sus nu este o noutate. Despre această stare de lucruri ştie toată ţara. Să nu se înţeleagă că îi acord prea mare atenţie lui Gherasimenco, pentru că nu mă interesează acest om. L-am dat doar ca exemplu de procuror care poate face orice-i trăsneşte prin cap fără a fi pedepsit. Din ăştia avem, din păcate, mai mulţi… Iar pentru a-i păstra pe respectivii basma curată, conducerea Procuraturii se spăla pe mâini şi mimează lupta contra corupţiei prin intentarea de dosare în privinţa unor neînsemnaţi procuroraşi de prin raioane. În cele din urmă , Gurin declară în faţa presei că „situaţia este sub control”, în timp ce Diacov îşi aminteşte că, purtând cu acesta o discuţie despre Gherasimenco, procurorul general i-ar fi reproşat: „Toţi sunt corupţi!”.

Cât priveşte cauzele acestei situaţii, Diacov afirmă că Procuratura RM este discreditată intenționat de către unii politicieni influenţi, care îşi doresc un procuror de buzunar. De aceea, atât Zubco, cât şi Gurin ar fi făcut abstracţie de lege, care îi obliga să formeze un Colegiu al Procuraturii. Iar propunerea de a aduce în ţara noastră un procuror străin a fost făcută, în opinia procurorului de Chişinău, cu scopul de a-l atrage în sistem pe Virginijus Sabutis, care timp de cinci ani a deținut funcția de consilier al procurorului general în cadrul Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice pentru RM. Diacov afirmă că Sabutis cunoaşte toată mizeria din instituţie, inclusiv cauzele din care au fost mușamalizare dosarele „7 aprilie”, „Pădurea Domnească” şi „Furtul de la BEM”, dar cu toate astea nu a întreprins nimic în acest sens.

Foarte ciudată pare a fi şi poziţia unor jurnalişti şi bloggeri în legătură cu declaraţiile lui Ion Diacov. Şi care, în loc să-l susţină, îl fac cu ou şi cu oţet. Nu zic că Diacov este cheie de biserică, dar dacă lovim şi în cel bătut cu pietre, şi în cel care aruncă piatra, atunci semănăm cu nişte nebuni. Şi nu ne mai ajută nici onorariile care ni se plătesc pentru asta, nici vaietele noastre jalnice despre clasarea dosarelor în care sunt vizaţi reprezentanţii elitei politice, economice sau interlope. Nu ne ajută nici ţipetele noastre la proteste, oricât de zgomotoase ar fi. Istoria arată că revoluţiile nu sunt făcute de pitici, nici spre bucuria lor, ci de forțe influente care au interesul să schimbe regimurile într-un stat. Piticii sunt doar marionetele, cărora după revoluţie li se dă câte un șut în fund și sunt trimiși prin satele cui îi are. Pentru a supravieţui în această lume, înainte de a scoate o vorbă, trebuie să învăţăm măcar alfabetul gândirii…


Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)