Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Afaceri 25 Februarie 2016, ora 16:35

Producătorii de cartofi din nordul ţării încearcă să atragă un investitor leton

Marime Font

Agricultorii din raionul Briceni pun bazele unei asociaţii pentru atragerea unui investitor din Letonia, care intenţionează să deschidă o fabrică de prelucrare a cartofului la Corjeuţi. 

20 de producători de cartofi din raionul Briceni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale s-au întrunit în cadrul unei şedinţe în satul Corjeuţi pentru a analiza posibilitatea fondării unei asociaţii a producătorilor de cartof în Regiunea de Dezvoltare Nord. Întâlnirea cu producătorii de cartofi a avut loc la inţiativa Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), cu sprijinul Asociaţiei obşteşti „Pro Cooperare Regională”.

„Este necesar să identificăm cea mai optimă soluţie pentru crearea unei asociaţii în care să se regăsească în special producătorii de cartofi din raionul Briceni. Acesta este primul pas către următorul obiectiv — deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofilor, care le va oferi agricultorilor locali noi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug, citat într-un comunicat de presă al Agenţiei.În cadrul şedinţei de la Corjeuţi a fost ales un grup de iniţiativă al cărui obiectiv este să creeze o asociaţie regională a producătorilor de cartofi. După eventuala înregistrare a asociaţiei, membrii acesteia urmează să efectueze o vizită de studiu în Letonia.

Ideea deschiderii unei frabrici de prelucrare a cartofului la Corjeuţi a fost tema unei mese rotunde organizată în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediţia a III-a, eveniment la care au participat agricultori din Corjeuţi şi partenerii lor din regiunea Aloja, Letonia. Atunci, reprezentanţii întreprinderii letone de prelucrare a cartofilor „Aloja Starkelsen” vorbeau despre necesitatea creării unei asociaţii unde să se regăsească producătorii de cartofi care vor să coopereze în cadrul proiectului moldo-leton de creare şi funcţionare a unei fabrici.

Fondarea unei asociaţii a producătorilor de cartofi, precum şi semănarea experimentală a unor soiuri de cartof pentru producerea amidonului sunt, potrivit specialiştilor letoni, primii paşi către realizarea celui mai important obiectiv - construcţia şi funcţionarea fabricii propriu-zise.

Sursa: IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul