Astăzi 20 August 2019, Marţi - Ultima actualizare la 23 August 2019
Abonamente

Afaceri 11 August 2014, ora 07:40    Din editia print

Producătorii din Moldova învață să facă afaceri EURO și ECO

Marime Font

O veche zicală spune că trebuie să-ți cumperi iarna căruță și vara sanie. 

Astfel, chiar dacă meteorologii anunță vreme toridă pentru următoarea perioadă, nu trebuie să uităm de iarna care ne va bate la poartă în câteva luni și să ne pregătim riguros. Și pentru că n-ar strica să luăm măsuri suplimentare, în caz că Federația Rusă „depistează” ceva în gazul propriu și interzice exportul, vă prezentăm mai jos câteva informații pe care trebuie să le știți atunci când procurați biocombustibil moldovenesc: fie brichete ori pelete.

De anul trecut grădinița din Calfa, Anenii Noi, a dat în exploatare noul sistem de încălzire a edificiului, pe bază de biomasă. „Am demarat acest proiect, fiindcă în permanență depindeam de gazele naturale rusești, atât economic, cât și politic de aceea era cazul să găsim o alternativă pentru încălzire”, remarcă Ludmila Ceaglic, primarul localității.


Dacă anterior erau semnalate temperaturi mai joase, iar copiii răceau din cauza frigului, iarna trecută temperaturile au fost optime, iar costurile pentru încălzire s-au micșorat. 

„S-a micșorat numărul de boli în grădiniță. Am reușit să facem o economie de 20% de buget. Dar cifra va crește, pentru că anul trecut, am fost nevoiți să cumpărăm biomasa la un preț mare - 2500 de lei. Pe când acum putem găsi și cu 1500 lei tona. Atunci am folosit combustibilul care ni-l propuneau puținii producători, anul acesta lista producătorilor a crescut și vrem să ne aprovizionăm cu combustibil de pe acum. În august vom organiza un tender pentru achiziționarea biomasei”, a declarat Ludmila Ceaglig pentru TIMPUL.

Primarul spune că anterior se temea „să nu fie deconectat gazul. În plus în ultima perioadă lasă de dorit calitatea lui”, conchide aceasta.
Astfel, pentru că anterior au fost semnalate cazuri în care biomasa achiziționată a fost de o calitate îndoielnică, la sfârșitul anului trecut, printr-o hotărâre de guvern, a fost adoptat Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid care descrie clar parametrii de calitate a produselor ce pot fi numite brichete ori pelete. Prin urmare, dacă planificați achiziționarea unei mase de biocombustibil trebuie să știți că informaţia privind calitatea biocombustibilului solid se prezintă prin text sau marcare pe ambalajul sau etichetele produsului şi trebuie să conţină: țara de origine, adică „Fabricat în Moldova”; informaţiile privind parametrii tehnici; instrucţiunea de utilizare a biocombustibilului solid; condiţiile de păstrare. În cazul în care ambalajul produsului nu permite aplicarea unei etichete (de exemplu, saci, în vrac), informaţia respectivă este imprimată pe suport de hârtie şi se prezintă împreună cu documentaţia de însoţire.

De asemenea, aveți dreptul să solicitați confirmarea parametrilor indicaţi pe etichetă şi/sau documentele ce însoţesc biocombustibilul solid prin raportul de încercări emis de un laborator acreditat în Republica Moldova sau în străinătate.

Dacă începând cu 2013 producătorii sunt obligați să indice pe etichete parametrii mecanici cum sunt umiditatea, densitatea, cantitatea de cenușă, atunci din 2015 va intra în vigoare regulamentul în întregime, adică se vor face și teste chimice pentru determinarea componenței gazelor de ardere. Deocamdată acest lucru nu se face pentru că, în Moldova încă nu există nici un laborator acreditat pentru aceasta, iar cele existente în republică nu au tehnica necesară pentru a face asemenea încercări. „Acesta o să existe din 2015. Proiectul „Energie și Biomasă” o să cofinanțeze un astfel de laborator, o să fie organizată o competiție națională pentru identificarea unei instituții care va avea acest lucru”, afirmă Nicolae Zaharia, specialist în domeniul dezvoltării afacerilor în cadrul proiectului „Energie și Biomasă”.

Potrivit lui, deși certificatul de calitate nu este încă obligatoriu, respectarea regulamentului este. „Prezentarea certificatului se face la solicitare. Dacă eu sunt consumator și vreau să știu exact care sunt parametrii mecanici ai combustibilului, atunci pot să cer acest fapt și producătorii sunt obligați să-mi prezinte aceste informații. Dar s-ar putea ca lui să nu i se solicite acest certificat și el nu este obligat să-l aibă permanent la el”, a menționat expertul. „Toți cei care produc combustibil din biomasă și vor să-l numească brichet sau pelet trebuie să corespundă parametrilor din regulament. În lipsa unui certificat de calitate, producătorul poate face o declarație pe propria răspundere că într-adevăr combustibilul corespunde acelor parametri. Și această declarație pe propria răspundere este deja un document oficial prin care producătorul își asumă responsabilitatea. Iar în cazul în care produsul nu corespunde parametrilor de calitate, producătorul poate fi sancționat. Acesta este mecanismul. De altfel ar trebui să punem pe picioare o armată de oameni care să meargă și să verifice calitatea la toți producătorii și nu este bine pentru dezvoltarea pieței. Înțeleg foarte bine că o să avem și antreprenori care o să recurgă la șiretlicuri, dar piața de biomasă este în proces de maturizare. Sigur o să se facă și verificări la locul producerii, o să existe laboratorul care o să poată livra informații veridice și fiecare consumator în parte este în măsură să conteste și să verifice dacă combustibilul corespunde calității anunțate”, a subliniat Nicolae Zaharia.

Dacă însă aveți de a face cu un producător necinstit, iar biomasa livrată este de o calitate inferioară, puteți depune o plângere la Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC).

Solicitat de TIMPUL, Sergiu Hapco, șeful Direcției control metrologic și produse petroliere din cadrul APC, a spus că până în prezent n-a fost făcută nici o reclamație în privința calității sau nerespectării parametrilor tehnici de către producătorii de biocombustibil.

„Când s-a efectuat regulamentul cu privire la biocombustibilul solid verbal a fost făcută o înțelegere că producătorii care vor începe să producă conform regulamentului să aibă răgaz măcar un an de zile, să nu-l stresăm cu controale. Regulamentul a fost aprobat la 27 decembrie 2013 și în trimestrul patru al anului curent se împlinește un an de când e în vigoare și noi deja am planificat o serie de verificări la agenții economici - producători de biocombustibili, și o să-i supraveghem în privința calității și executării regulamentului”, explică Sergiu Hapco.

Dacă în urma controlului se vor depista derogări de la parametrii de calitate ai combustibilului, atunci producătorii vor fi sancționați conform codului contravențional.

Gheorghe Strelciuc, producător de brichete și pelete din deșeuri de lemn și paie, din Pohoarna, Șoldănești
Desigur, am făcut teste pentru a verifica calitatea biomasei. Avem certificate de calitate pe care le prezentăm celor cu care colaborăm. Activez în domeniu deja de trei ani, timp în care facem încercări la laboratorul de pe lângă Academia de Științe. Testele ne arată puterea calorică a brichetelor și peletelor, și câtă cenușă rămâne. Este nevoie să fie făcute aceste încercări și obținerea certificatelor de calitate pentru a ști ce combustibil trebuie să procuri pentru cazan. Fără certificatul de calitate e ca și cum n-ai ști ce tip de benzină sau motorină să pui în mașină. Respectiv și cazanele, când îi pui pelet/brichet trebuie să știi puterea calorică. O asemenea testare costă circa 2 mii de lei la o cantitate de 100 de tone. Eu export producția, fac contractul cu firma și acolo scrie expres ce certificate trebuie să prezint. Eu export biomasa în Germania și Polonia.

Cum să alegi corect biocombustibilul:
Cum alegeți brichetele și peletele bun de cel rău?

Peletele:
Puneți o cantitate mică de pelete într-un pahar cu apă. Peletele bun își păstrează forma pentru o perioadă mai lungă. Dacă peletele se dizolvă imediat în apă atunci calitatea acestuia este suspectă.
Peletele din biomasă vegetală nu are miros strident.
Peletele calitativ este neted și dur la atingere. Peletele care se fărâmițează la atingere are umiditate mare și va avea eficiență redusă la ardere.
Peletele calitativ lasă maximum 4% de cenușă la ardere.

Brichetele:
Aruncați brichetele jos. Dacă se face bucăți, atunci are densitate mică și va trebui să puneți o cantitate mare pentru a avea temperatura dorită.
Puneți brichetele în apă. Brichetele cu densitatea mică vor pluti la suprafață. Un brichete mai puțin dens conține o cantitate mai mică de energie, arde mai repede, și degajă mai puțină căldură. Lăsați brichetele pentru câteva minute în apă. Un brichete bun se va dizolva mai greu.
Brichetele calitativ lasă maximum 6% de cenușă după ardere.

Fiți atenți:
Culoarea combustibilului nu determină calitatea acestuia.
Este important să cumpărați biocombustibil adecvat parametrilor tehnici ai cazanului.
Dacă evacuarea cenușii se face mai des decât o dată la patru zile calitatea combustibilului poate fi motiv de îngrijorare.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 23 August 2019, ora: 09:00

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

 Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență în toată splendoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 20:24

 A mai rămas primăria municipiului Chişinău. Ultima redută râvnită şi visată de socialişti. Dacă nu au reușit niciodată să „ocupe” edificiul în rezultatul bătăliilor politice în alegeri, astăzi, profitând de lipsa de viziune, a blocului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:43

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:39

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 18:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:31

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:10

opinie „Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

„Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

Vicepreşedinta Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, consideră că Maia Sandu „a vândut ţara lui Dodon” în schimbul funcţiei de prim-ministru, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată preşedintele Republicii Moldova, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:54

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

O bombă a explodat, luni, în zona frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, anunţă autorităţile, precizând că au fost vizaţi agenţi de poliţie, dar nu s-au înregistrat victime, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:16

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

 Acesta a spus că își respectă deja atribuțiile care i le impune noul statut și că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:25

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Igor Dodon, în legătură cu alegerea președintelui Curții Constituționale (CC), declară că, „cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:20

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Judecătorii Liuba Şova şi Nicolae Roşca nu ar fi votat pentru ca Vladimir Țurcan să devină noul președinte al Curții Constituționale. Despre acest lucru ne-au comunicat surse din cadrul CC, informează unimedia.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:12

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputatul din fracțiunea ACUM Platforma DA Iurie Reniță numește „rușine” alegerea lui Vladmir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale (CCM). Comentând subiectul, parlamentarul din Blocul ACUM spune că este dezamăgit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:07

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Schimbarea guvernării pare să readucă în activitate mai multe persoane certate anterior cu legea. Este și cazul fostului director al companiei imobiliare „Pro-Imobil”, Vlad Musteață, cu dosar penal în Republica Moldova, reținut în Italia și care, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:05

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

 Deputatul Blocului ACUM Octavian Ţîcu, entitate politică ce se află într-o alianţă de guvernare cu Socialiştii lui Igor Dodon, a anunţat că reconfirmă cele declarate anterior, şi anume că „orice colaborare cu PSRM devine în fiecare zi tot mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:53

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

Noul șef al Curții Constituționale din Moldova este Vladimir Țurcan, ales prin votul secret al membrilor. Țurcan, fost activist de partid cu funcții în timpul URSS, este un aliat politic al președintelui Igor Dodon și are un discurs profund anti-românesc și anti-NATO, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:38

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Mânâncă tot din farfurie este un îndemn pe care mulţi l-am auzit de-a lungul vieţii, în special în perioada copilăriei. Un restaurant din Cehia a început însă să-i amendeze pe clienţii care lasă mâncare în farfurie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:05

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Valul de caniculă din aceste zile care a pus stăpânire pe ţara noastră creşte numărul celor care solicită ajutor medical de specialitate. Fie că este vorba despre lipotimie, ritm cardiac accelerat sau insolaţie, temperaturile extreme sunt greu de suportat chiar şi de cei mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:57

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Compania Avia-Invest, care a obținut concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, a fost vândută NR Investments Ltd, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:51

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Judecătorii constituţionali îşi vor alege luni, 19 august, preşedintele prin vot secret, pentru un termen de trei ani, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:36

Arhivele nu ard Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

„Boierii Moldovei sărăcite” // Angajat la stat, şi deputatul socialist Vladimir Ţurcan a reușit să adune o avere impresionantă - aceasta scria actuala presă pro-guvernamentală despre cel pe care Alianța PSRM-PPDA-PAS l-au numit în funcția de Președinte al Curții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)