Astăzi 20 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la 19 Februarie 2020
Abonamente

Afaceri 11 August 2014, ora 07:40    Din editia print

Producătorii din Moldova învață să facă afaceri EURO și ECO

Marime Font

O veche zicală spune că trebuie să-ți cumperi iarna căruță și vara sanie. 

Astfel, chiar dacă meteorologii anunță vreme toridă pentru următoarea perioadă, nu trebuie să uităm de iarna care ne va bate la poartă în câteva luni și să ne pregătim riguros. Și pentru că n-ar strica să luăm măsuri suplimentare, în caz că Federația Rusă „depistează” ceva în gazul propriu și interzice exportul, vă prezentăm mai jos câteva informații pe care trebuie să le știți atunci când procurați biocombustibil moldovenesc: fie brichete ori pelete.

De anul trecut grădinița din Calfa, Anenii Noi, a dat în exploatare noul sistem de încălzire a edificiului, pe bază de biomasă. „Am demarat acest proiect, fiindcă în permanență depindeam de gazele naturale rusești, atât economic, cât și politic de aceea era cazul să găsim o alternativă pentru încălzire”, remarcă Ludmila Ceaglic, primarul localității.

Loading...


Dacă anterior erau semnalate temperaturi mai joase, iar copiii răceau din cauza frigului, iarna trecută temperaturile au fost optime, iar costurile pentru încălzire s-au micșorat. 

„S-a micșorat numărul de boli în grădiniță. Am reușit să facem o economie de 20% de buget. Dar cifra va crește, pentru că anul trecut, am fost nevoiți să cumpărăm biomasa la un preț mare - 2500 de lei. Pe când acum putem găsi și cu 1500 lei tona. Atunci am folosit combustibilul care ni-l propuneau puținii producători, anul acesta lista producătorilor a crescut și vrem să ne aprovizionăm cu combustibil de pe acum. În august vom organiza un tender pentru achiziționarea biomasei”, a declarat Ludmila Ceaglig pentru TIMPUL.

Primarul spune că anterior se temea „să nu fie deconectat gazul. În plus în ultima perioadă lasă de dorit calitatea lui”, conchide aceasta.
Astfel, pentru că anterior au fost semnalate cazuri în care biomasa achiziționată a fost de o calitate îndoielnică, la sfârșitul anului trecut, printr-o hotărâre de guvern, a fost adoptat Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid care descrie clar parametrii de calitate a produselor ce pot fi numite brichete ori pelete. Prin urmare, dacă planificați achiziționarea unei mase de biocombustibil trebuie să știți că informaţia privind calitatea biocombustibilului solid se prezintă prin text sau marcare pe ambalajul sau etichetele produsului şi trebuie să conţină: țara de origine, adică „Fabricat în Moldova”; informaţiile privind parametrii tehnici; instrucţiunea de utilizare a biocombustibilului solid; condiţiile de păstrare. În cazul în care ambalajul produsului nu permite aplicarea unei etichete (de exemplu, saci, în vrac), informaţia respectivă este imprimată pe suport de hârtie şi se prezintă împreună cu documentaţia de însoţire.

De asemenea, aveți dreptul să solicitați confirmarea parametrilor indicaţi pe etichetă şi/sau documentele ce însoţesc biocombustibilul solid prin raportul de încercări emis de un laborator acreditat în Republica Moldova sau în străinătate.

Dacă începând cu 2013 producătorii sunt obligați să indice pe etichete parametrii mecanici cum sunt umiditatea, densitatea, cantitatea de cenușă, atunci din 2015 va intra în vigoare regulamentul în întregime, adică se vor face și teste chimice pentru determinarea componenței gazelor de ardere. Deocamdată acest lucru nu se face pentru că, în Moldova încă nu există nici un laborator acreditat pentru aceasta, iar cele existente în republică nu au tehnica necesară pentru a face asemenea încercări. „Acesta o să existe din 2015. Proiectul „Energie și Biomasă” o să cofinanțeze un astfel de laborator, o să fie organizată o competiție națională pentru identificarea unei instituții care va avea acest lucru”, afirmă Nicolae Zaharia, specialist în domeniul dezvoltării afacerilor în cadrul proiectului „Energie și Biomasă”.

Potrivit lui, deși certificatul de calitate nu este încă obligatoriu, respectarea regulamentului este. „Prezentarea certificatului se face la solicitare. Dacă eu sunt consumator și vreau să știu exact care sunt parametrii mecanici ai combustibilului, atunci pot să cer acest fapt și producătorii sunt obligați să-mi prezinte aceste informații. Dar s-ar putea ca lui să nu i se solicite acest certificat și el nu este obligat să-l aibă permanent la el”, a menționat expertul. „Toți cei care produc combustibil din biomasă și vor să-l numească brichet sau pelet trebuie să corespundă parametrilor din regulament. În lipsa unui certificat de calitate, producătorul poate face o declarație pe propria răspundere că într-adevăr combustibilul corespunde acelor parametri. Și această declarație pe propria răspundere este deja un document oficial prin care producătorul își asumă responsabilitatea. Iar în cazul în care produsul nu corespunde parametrilor de calitate, producătorul poate fi sancționat. Acesta este mecanismul. De altfel ar trebui să punem pe picioare o armată de oameni care să meargă și să verifice calitatea la toți producătorii și nu este bine pentru dezvoltarea pieței. Înțeleg foarte bine că o să avem și antreprenori care o să recurgă la șiretlicuri, dar piața de biomasă este în proces de maturizare. Sigur o să se facă și verificări la locul producerii, o să existe laboratorul care o să poată livra informații veridice și fiecare consumator în parte este în măsură să conteste și să verifice dacă combustibilul corespunde calității anunțate”, a subliniat Nicolae Zaharia.

Dacă însă aveți de a face cu un producător necinstit, iar biomasa livrată este de o calitate inferioară, puteți depune o plângere la Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC).

Solicitat de TIMPUL, Sergiu Hapco, șeful Direcției control metrologic și produse petroliere din cadrul APC, a spus că până în prezent n-a fost făcută nici o reclamație în privința calității sau nerespectării parametrilor tehnici de către producătorii de biocombustibil.

„Când s-a efectuat regulamentul cu privire la biocombustibilul solid verbal a fost făcută o înțelegere că producătorii care vor începe să producă conform regulamentului să aibă răgaz măcar un an de zile, să nu-l stresăm cu controale. Regulamentul a fost aprobat la 27 decembrie 2013 și în trimestrul patru al anului curent se împlinește un an de când e în vigoare și noi deja am planificat o serie de verificări la agenții economici - producători de biocombustibili, și o să-i supraveghem în privința calității și executării regulamentului”, explică Sergiu Hapco.

Dacă în urma controlului se vor depista derogări de la parametrii de calitate ai combustibilului, atunci producătorii vor fi sancționați conform codului contravențional.

Gheorghe Strelciuc, producător de brichete și pelete din deșeuri de lemn și paie, din Pohoarna, Șoldănești
Desigur, am făcut teste pentru a verifica calitatea biomasei. Avem certificate de calitate pe care le prezentăm celor cu care colaborăm. Activez în domeniu deja de trei ani, timp în care facem încercări la laboratorul de pe lângă Academia de Științe. Testele ne arată puterea calorică a brichetelor și peletelor, și câtă cenușă rămâne. Este nevoie să fie făcute aceste încercări și obținerea certificatelor de calitate pentru a ști ce combustibil trebuie să procuri pentru cazan. Fără certificatul de calitate e ca și cum n-ai ști ce tip de benzină sau motorină să pui în mașină. Respectiv și cazanele, când îi pui pelet/brichet trebuie să știi puterea calorică. O asemenea testare costă circa 2 mii de lei la o cantitate de 100 de tone. Eu export producția, fac contractul cu firma și acolo scrie expres ce certificate trebuie să prezint. Eu export biomasa în Germania și Polonia.

Cum să alegi corect biocombustibilul:
Cum alegeți brichetele și peletele bun de cel rău?

Peletele:
Puneți o cantitate mică de pelete într-un pahar cu apă. Peletele bun își păstrează forma pentru o perioadă mai lungă. Dacă peletele se dizolvă imediat în apă atunci calitatea acestuia este suspectă.
Peletele din biomasă vegetală nu are miros strident.
Peletele calitativ este neted și dur la atingere. Peletele care se fărâmițează la atingere are umiditate mare și va avea eficiență redusă la ardere.
Peletele calitativ lasă maximum 4% de cenușă la ardere.

Brichetele:
Aruncați brichetele jos. Dacă se face bucăți, atunci are densitate mică și va trebui să puneți o cantitate mare pentru a avea temperatura dorită.
Puneți brichetele în apă. Brichetele cu densitatea mică vor pluti la suprafață. Un brichete mai puțin dens conține o cantitate mai mică de energie, arde mai repede, și degajă mai puțină căldură. Lăsați brichetele pentru câteva minute în apă. Un brichete bun se va dizolva mai greu.
Brichetele calitativ lasă maximum 6% de cenușă după ardere.

Fiți atenți:
Culoarea combustibilului nu determină calitatea acestuia.
Este important să cumpărați biocombustibil adecvat parametrilor tehnici ai cazanului.
Dacă evacuarea cenușii se face mai des decât o dată la patru zile calitatea combustibilului poate fi motiv de îngrijorare.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 20:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:53

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Final pe cât de înfiorător, pe atât de nedrept pentru o tânăra româncă, stabilită în Spania, mama a doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:02

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 19 Februarie 2020, ora: 15:58

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:21

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

 Într-o instanţă din San Francisco a început marţi un proces în care IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) solicită Facebook plata unor restanţe de nouă miliarde de dolari, transmite AFP. În faţa judecătorului urmează să compară mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:16

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a identificat trei moldoveni pe vasul de croazieră „Princess Diamond”, blocat în portul Yokohama, din Japonia, din cauza infecției cu coronavirus. Este vorba despre trei cetățeni moldoveni, doi bărbați și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:08

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Washington a devenit recent primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul şi a fost testată într-un proiect pilot. Compostul este cunoscut ca îngrăşământ agricol...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:01

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Andreas Menelaou, directorul „Komaksavia Airport Invest LTD”, deținătoare a „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că firma pe care o conduce ia în calcul, drept variantă de rezervă, acționarea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:00

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un bucureştean pare să fi găsit elixirul tinereţii, ajungând al treilea cel mai în vârstă bărbat de pe Pământ, recunoscut de Guiness Book of Records. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni şi a fost inginer agronom. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:52

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Tragedie fatală la locul de muncă. Un bărbat de 38 de ani a murit după ce a căzut de pe un bloc în construcție, situat în sectorul Botanica al capitalei. Nenorocirea s-a produs în dimineața de 19 februarie, la ora 09.30, pe un șantier de pe strada Nicolae Titulescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:45

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului. Apa are legatura cu starea emotionala a celui care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:39

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

 Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână! ( rețetă) Infectiile tractului urinar pot reprezenta o discutie destul de ciudata, insa e important ca aceasta problema de sanatate sa nu fie neglijata,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:32

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Uleiul de ricin are proprietati medicinale importante, continand foarte multa vitamina E. Iata insa cum il poti folosi in casa. 1. Lubrifiaza foarfeca ta preferata Pentru ca poate fi ingerat, este mult mai eficient pe metal, comparativ cu alti lubrifianti pe care nu ar trebui sa ii atingi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:21

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

 Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie, miercuri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Yonhap. Aflat la putere între 2008 şi 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Februarie 2020, ora: 12:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:14

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață” Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)