Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Afaceri 11 August 2014, ora 07:40    Din editia print

Producătorii din Moldova învață să facă afaceri EURO și ECO

Marime Font

O veche zicală spune că trebuie să-ți cumperi iarna căruță și vara sanie. 

Astfel, chiar dacă meteorologii anunță vreme toridă pentru următoarea perioadă, nu trebuie să uităm de iarna care ne va bate la poartă în câteva luni și să ne pregătim riguros. Și pentru că n-ar strica să luăm măsuri suplimentare, în caz că Federația Rusă „depistează” ceva în gazul propriu și interzice exportul, vă prezentăm mai jos câteva informații pe care trebuie să le știți atunci când procurați biocombustibil moldovenesc: fie brichete ori pelete.

De anul trecut grădinița din Calfa, Anenii Noi, a dat în exploatare noul sistem de încălzire a edificiului, pe bază de biomasă. „Am demarat acest proiect, fiindcă în permanență depindeam de gazele naturale rusești, atât economic, cât și politic de aceea era cazul să găsim o alternativă pentru încălzire”, remarcă Ludmila Ceaglic, primarul localității.


Dacă anterior erau semnalate temperaturi mai joase, iar copiii răceau din cauza frigului, iarna trecută temperaturile au fost optime, iar costurile pentru încălzire s-au micșorat. 

„S-a micșorat numărul de boli în grădiniță. Am reușit să facem o economie de 20% de buget. Dar cifra va crește, pentru că anul trecut, am fost nevoiți să cumpărăm biomasa la un preț mare - 2500 de lei. Pe când acum putem găsi și cu 1500 lei tona. Atunci am folosit combustibilul care ni-l propuneau puținii producători, anul acesta lista producătorilor a crescut și vrem să ne aprovizionăm cu combustibil de pe acum. În august vom organiza un tender pentru achiziționarea biomasei”, a declarat Ludmila Ceaglig pentru TIMPUL.

Primarul spune că anterior se temea „să nu fie deconectat gazul. În plus în ultima perioadă lasă de dorit calitatea lui”, conchide aceasta.
Astfel, pentru că anterior au fost semnalate cazuri în care biomasa achiziționată a fost de o calitate îndoielnică, la sfârșitul anului trecut, printr-o hotărâre de guvern, a fost adoptat Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid care descrie clar parametrii de calitate a produselor ce pot fi numite brichete ori pelete. Prin urmare, dacă planificați achiziționarea unei mase de biocombustibil trebuie să știți că informaţia privind calitatea biocombustibilului solid se prezintă prin text sau marcare pe ambalajul sau etichetele produsului şi trebuie să conţină: țara de origine, adică „Fabricat în Moldova”; informaţiile privind parametrii tehnici; instrucţiunea de utilizare a biocombustibilului solid; condiţiile de păstrare. În cazul în care ambalajul produsului nu permite aplicarea unei etichete (de exemplu, saci, în vrac), informaţia respectivă este imprimată pe suport de hârtie şi se prezintă împreună cu documentaţia de însoţire.

De asemenea, aveți dreptul să solicitați confirmarea parametrilor indicaţi pe etichetă şi/sau documentele ce însoţesc biocombustibilul solid prin raportul de încercări emis de un laborator acreditat în Republica Moldova sau în străinătate.

Dacă începând cu 2013 producătorii sunt obligați să indice pe etichete parametrii mecanici cum sunt umiditatea, densitatea, cantitatea de cenușă, atunci din 2015 va intra în vigoare regulamentul în întregime, adică se vor face și teste chimice pentru determinarea componenței gazelor de ardere. Deocamdată acest lucru nu se face pentru că, în Moldova încă nu există nici un laborator acreditat pentru aceasta, iar cele existente în republică nu au tehnica necesară pentru a face asemenea încercări. „Acesta o să existe din 2015. Proiectul „Energie și Biomasă” o să cofinanțeze un astfel de laborator, o să fie organizată o competiție națională pentru identificarea unei instituții care va avea acest lucru”, afirmă Nicolae Zaharia, specialist în domeniul dezvoltării afacerilor în cadrul proiectului „Energie și Biomasă”.

Potrivit lui, deși certificatul de calitate nu este încă obligatoriu, respectarea regulamentului este. „Prezentarea certificatului se face la solicitare. Dacă eu sunt consumator și vreau să știu exact care sunt parametrii mecanici ai combustibilului, atunci pot să cer acest fapt și producătorii sunt obligați să-mi prezinte aceste informații. Dar s-ar putea ca lui să nu i se solicite acest certificat și el nu este obligat să-l aibă permanent la el”, a menționat expertul. „Toți cei care produc combustibil din biomasă și vor să-l numească brichet sau pelet trebuie să corespundă parametrilor din regulament. În lipsa unui certificat de calitate, producătorul poate face o declarație pe propria răspundere că într-adevăr combustibilul corespunde acelor parametri. Și această declarație pe propria răspundere este deja un document oficial prin care producătorul își asumă responsabilitatea. Iar în cazul în care produsul nu corespunde parametrilor de calitate, producătorul poate fi sancționat. Acesta este mecanismul. De altfel ar trebui să punem pe picioare o armată de oameni care să meargă și să verifice calitatea la toți producătorii și nu este bine pentru dezvoltarea pieței. Înțeleg foarte bine că o să avem și antreprenori care o să recurgă la șiretlicuri, dar piața de biomasă este în proces de maturizare. Sigur o să se facă și verificări la locul producerii, o să existe laboratorul care o să poată livra informații veridice și fiecare consumator în parte este în măsură să conteste și să verifice dacă combustibilul corespunde calității anunțate”, a subliniat Nicolae Zaharia.

Dacă însă aveți de a face cu un producător necinstit, iar biomasa livrată este de o calitate inferioară, puteți depune o plângere la Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC).

Solicitat de TIMPUL, Sergiu Hapco, șeful Direcției control metrologic și produse petroliere din cadrul APC, a spus că până în prezent n-a fost făcută nici o reclamație în privința calității sau nerespectării parametrilor tehnici de către producătorii de biocombustibil.

„Când s-a efectuat regulamentul cu privire la biocombustibilul solid verbal a fost făcută o înțelegere că producătorii care vor începe să producă conform regulamentului să aibă răgaz măcar un an de zile, să nu-l stresăm cu controale. Regulamentul a fost aprobat la 27 decembrie 2013 și în trimestrul patru al anului curent se împlinește un an de când e în vigoare și noi deja am planificat o serie de verificări la agenții economici - producători de biocombustibili, și o să-i supraveghem în privința calității și executării regulamentului”, explică Sergiu Hapco.

Dacă în urma controlului se vor depista derogări de la parametrii de calitate ai combustibilului, atunci producătorii vor fi sancționați conform codului contravențional.

Gheorghe Strelciuc, producător de brichete și pelete din deșeuri de lemn și paie, din Pohoarna, Șoldănești
Desigur, am făcut teste pentru a verifica calitatea biomasei. Avem certificate de calitate pe care le prezentăm celor cu care colaborăm. Activez în domeniu deja de trei ani, timp în care facem încercări la laboratorul de pe lângă Academia de Științe. Testele ne arată puterea calorică a brichetelor și peletelor, și câtă cenușă rămâne. Este nevoie să fie făcute aceste încercări și obținerea certificatelor de calitate pentru a ști ce combustibil trebuie să procuri pentru cazan. Fără certificatul de calitate e ca și cum n-ai ști ce tip de benzină sau motorină să pui în mașină. Respectiv și cazanele, când îi pui pelet/brichet trebuie să știi puterea calorică. O asemenea testare costă circa 2 mii de lei la o cantitate de 100 de tone. Eu export producția, fac contractul cu firma și acolo scrie expres ce certificate trebuie să prezint. Eu export biomasa în Germania și Polonia.

Cum să alegi corect biocombustibilul:
Cum alegeți brichetele și peletele bun de cel rău?

Peletele:
Puneți o cantitate mică de pelete într-un pahar cu apă. Peletele bun își păstrează forma pentru o perioadă mai lungă. Dacă peletele se dizolvă imediat în apă atunci calitatea acestuia este suspectă.
Peletele din biomasă vegetală nu are miros strident.
Peletele calitativ este neted și dur la atingere. Peletele care se fărâmițează la atingere are umiditate mare și va avea eficiență redusă la ardere.
Peletele calitativ lasă maximum 4% de cenușă la ardere.

Brichetele:
Aruncați brichetele jos. Dacă se face bucăți, atunci are densitate mică și va trebui să puneți o cantitate mare pentru a avea temperatura dorită.
Puneți brichetele în apă. Brichetele cu densitatea mică vor pluti la suprafață. Un brichete mai puțin dens conține o cantitate mai mică de energie, arde mai repede, și degajă mai puțină căldură. Lăsați brichetele pentru câteva minute în apă. Un brichete bun se va dizolva mai greu.
Brichetele calitativ lasă maximum 6% de cenușă după ardere.

Fiți atenți:
Culoarea combustibilului nu determină calitatea acestuia.
Este important să cumpărați biocombustibil adecvat parametrilor tehnici ai cazanului.
Dacă evacuarea cenușii se face mai des decât o dată la patru zile calitatea combustibilului poate fi motiv de îngrijorare.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)