Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:22
Abonamente

Afaceri 19 Februarie 2015, ora 11:56    Din editia print

Produce perne pentru femei însărcinate

Marime Font

Dezvoltarea economiei în condiţiile actuale se bazează pe corelaţia nevoie–surse–producţie. Aceasta caracterizează în modul cel mai complex esenţa dezvoltării antreprenorialului în Republica Moldova.  

În situația de a crea un produs pentru familia sa a fost și Dumitru Bordea. El a dezvoltat o mică afacere dedicată produselor pentru femeile însărcinate și copii, care acum se bucură de succes la piața locală.

Dumitru Bordea și-a creat afacerea din propria necesitate de a crea un produs pentru familie. În anul 2013, pentru că soția sa era însărcinată, tânărul era în căutarea unei perne pentru gravide. În Republica Moldova, produsele pentru viitoarele mămici nu erau atât de populare și nu ofereau un asortiment larg la alegere. În încercarea de a găsi acest produs, tânăra familie a recurs la câteva cumpărături, care s-a dovedit a fi fără succes. În acest fel, Dumitru a hotărât să coase o pernă pentru femei însărcinate pentru soția sa.

Loading...


Timp de trei luni de zile, Dumitru a căutat informație despre cum trebuie să arate o asemenea pernă, ținând cont de cele mai detalii, de formă și de umplutură. Cu ajutorul unei croitorese, Dumitru a confecționat 3 modele de perne pentru gravide, iar soția sa a ales modelul cel mai potrivit.

„Încercarea vină nu are”

În scurt timp, Dumitru a primit o invitație să participe la o expoziție dedicată mărfurilor şi servicii pentru copii şi viitoarele mame. La acea etapa nu se gândea că ideea sa s-ar putea dezvolta într-o afaceri de succes. „Nu știam ce anume îmi va oferi această expoziție, dar m-am bucurat că am ocazia să îmi prezint ideea unui public mai larg”, spune Dumitru.

Pentru târg, au fost pregătite 8 modele de perne. Dumitru a luat un pat pentru a demonstra pe loc oamenilor cum se folosește o perna pentru gravide. „Cel mai amuzant lucru de la acea expoziție a fost faptul că un bărbat demonstrează o perne pentru gravide”, își amintește Dumitru cu haz. Aici la târg, prin intermediul unui chestionar, tânărul a realizat un sondaj printre rândurile femeilor însărcinate, să afle dacă piața noastră ar avea nevoie de asemenea produse, pentru ca mai apoi aceste persoane să devină viitorii clienți.

Afacere cu bani puțini

Când au apărut comenzile, Dumitru o hotărât să lanseze afacere propriu-zisă. De la confecționarea primei perne pentru gravide a trecut deja 8 luni. Tânărul antreprenor a cumpărat utilajul necesar: o mașină de cusut, un surfilator, un fier de călcat special și o masă de călcat. Pentru toate acestea a investit 20 mii lei, bani proprii. „Cu primii 20 de clienți am experimentat, pentru a crea o perna perfecta în cele mai mici detalii”, spune Dumitru.

La început în atelier lucra o persoană care cosea, iar restul activităților erau făcute chiar de el. Ulterior, echipa s-a mărit. Era nevoie de câte un om pentru fiecare proces aparte: pentru cusut, pentru pregătirea formelor, croielilor, pentru umplerea pernelor cu umplutura hipo-alergenică și pentru livrare. În afacerea lui Dumitru și-a găsit locul și o persoană cu dizabilități. Fiind în căutarea angajaților, prin intermediul unei asociații pentru persoane cu dizabilități a angajat o colegă. Diana Pînzaru lucrează de un an la proiect, anume ea se ocupă de umplerea pernelor. Munca îi permite să lucreze și în picioare și pe șezut, exact condițiile de care Diana are nevoie. Tânăra povestește că din cauza dizabilității sale era greu să îți găsească un job care să îi permită să se simtă confortabil.

Compania produce 7 tipuri de pernă

După aproape 16 luni de la lansarea afacerii, Dumitru are 7 oameni în echipă,cu care lucrează împreună la producerea și promovarea produselor. În prezent, brandul se prezintă cu 7 tipuri de pernă. Acestea, la fel, au fost confecționate din necesitatea proprie sau la comanda clienților. Pe lângă perna pentru gravide, întreprinderea produce pernă pentru alăptat, pernă pentru nou născut, perna pentru călătorii și perna obișnuită pentru somn pentru maturi și copii. Lenjeriile și bordurile pentru paturile nou născuților, confecționate de întreprindere sunt produse care la fel sunt întrebate de clienți.

Clienții din întreaga țară cunosc produsele companiei. Marcel Izbișciuc, directorul de vânzări, spune că pernele au fost livrate la Cimișlia, Cahul, Bălți și chiar Briceni. „Avem clienți și în România, Belgia și Finlanda. Cumpărătorii noștri sunt moldoveni stabiliți peste hotarele țării, care nu găsesc pe piața lor produse care le-ar satisface așteptările”, a enunțat Marcel.

„Noi nu avem o concurență loială”

Dumitru își propune, de asemenea, să-și prezinte produsul și consumatorilor din alte țări. Acum compania se pregătește de o lansare a produsului pe piața din România. Ca pe orice piață, există concurența de care Dumitru nu se teme. „O concurență loială motivează să dezvolți produsul tău la cel mai bun nivel și să oferi clientului tot ce este mai bun. Oricum, clientul este acel care are de ales între produse”, spune hotărât tânărul antreprenor. El recunoaște că pe piața noastră concurența nu este deloc loială, lupta pentru client nu se face la nivel de produs final, de comunicare, dar prin scheme de intimidare a concurentului. Aceste reguli ale junglei Dumitru le-a simțit pe pielea lui în încercarea de a dezvolta și alte afaceri până acum.

Brandul „Perna mea” este al treilea proiect la care muncește. Dragostea și afecțiunea pentru familie i-a oferit ocazia să confecționeze produsele pe care le folosește chiar el acasă, dar și să creeze și o afacere de succes. În acest fel, ne putem aștepta și la alte produse care ar putea apărea pentru mămici și copii, produse confecționate după ideile lui Dumitru.

În prezent, tânărul antreprenor gestionează afacerea împreună cu noul său partener de afaceri, Janna Grosu, care vine mereu cu idei noi de produse. Una dintre ele fiind bordurile pentru pătucuri la copii și lenjeria pentru nou-născuți. Împreună ei creează strategii de marketing, mizând pe o comunicare călduroasă cu clienții săi. Anul trecut, au fost produse 208 de perne pentru gravide. Compania primește, în mediu patru comenzi pe zi. Nu în ultimul rând, Dumitru este social responsabil și ajută familiile nevoiașe și casele pentru copii, donând perne pentru somn.

Biroul Naţional de Statistică relatează că, în anul 2013, numărul întreprinderilor mici şi mijlocii a constituit 50,9 mii, cu 3% mai mult faţă de anul 2012.  

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 16:57

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)