Chișinău

Producem materiale de construcţie din DEȘEURI

Întreprinderea utilizează tehnologii elaborate de o echipă de cercetători ai Academiei de Ştiinţe din Moldova, condusă de acad. Gheorghe Duca.

Un pet de plastic se descompune în natură în 700 de ani. Acumularea recipientelor de plastic în mediul înconjurător a devenit o problemă ecologică acută în R. Moldova, ca în toată lumea, de altfel. Din acest motiv este actuală elaborarea unor tehnologii de reciclare a acestui tip de deşeuri. În sectorul Ciocana din Chişinău a fost inaugurată ieri o uzină-pilot de prelucrare integrală a deşeurilor din plastic şi de producere a unor obiecte noi. La eveniment au participat oficiali de la Guvern, de la Primăria mun. Chişinău, precum şi academicieni. Proiectul este rezultatul unui parteneriat dintre Academia de Ştiinţă din Moldova şi uzina UISPAC, specializată în sortarea deşeurilor din plastic. Ambele părţi au investit câte 1,2 milioane de lei pentru punerea în aplicare a tehnologiei elaborate de o echipă de cercetători moldoveni în frunte cu acad. Gheorghe Duca.

„Anterior, după prelucrarea polietilenei, polipropilenei şi clorurei de vinil rămânea un rebut de 50 la sută. Am elaborat o tehnologie nouă, prin care se prelucrează 100% din deşeurile din masă plastică, pentru a obţine ulterior produse noi”, a explicat Elena Mereuţă, şefa Catedrei de chimie fizică a Universităţii AŞM şi coordonatoarea proiectului. Uzina-pilot poate să recicleze 20 tone de deşeuri în fiecare lună sau până la 250 tone pe an. Materia primă este cumpărată de la populaţie. În urma reciclării sunt produse olane, cărămizi, scânduri pentru podea, matrice şi scoabe. În perspectivă, autorii vor să creeze o uzină mai mare cu o capacitate de 100-200 mii tone anual.

Viceprimarul mun. Chişinău Vlad Coteţ susţine că această uzină nu rezolvă problema deşeurilor din plastic din capitală, dar poate fi un model bun de urmat. „Cred că ar fi bine să fie mai multe linii de prelucrare a deşeurilor din plastic. În municipiu sunt întreprinderi care se ocupă mai mult de colectarea recipientelor de masă plastică pe care le transportă la întreprinderile de pe teritoriul R. Moldova. Vom examina posibilitatea încheierii unui contract între administraţia publică locală şi uzina dată, pentru a o asigura cu materie primă”, a declarat viceprimarul.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *