Actualitate

Produse vegetale pe care Moldova le poate oferi pieţelor externe

Directorul ANSA a subliniat, într-o conferinţă de presă, că industria farmaceutică se dezvoltă şi cererea de plante medicinale este foarte mare pe pieţele externe, iar acest domeniu este unul pe care agricultorii moldoveni ar putea să-l asimileze uşor. La fel şi parfumeria este un domeniu care are nevoie de multă materie primă. Gheorghe Gaberi a adăugat că în ultimii ani în Moldova s-au înfiinţat foarte multe plantaţii de culturi etero-oleaginoase, precum levănţica. În opinia sa, aceste culturi aduc venituri foarte bune producătorilor, mai ales că pot fi întreţinute şi în condiţii de lipsă a sistemelor de irigaţie.

Directorul ANSA menţionează că ar fi oportun să se investească şi în producerea fructelor. Merele sunt produse în cantităţi mari şi în alte ţări, precum Polonia, iar Moldova încă nu face faţă concurenţei, mai ales că aici cresc soiuri care sunt solicitate din ce în ce mai puţin. Agricultorii moldoveni s-ar putea axa pe creşterea merelor timpurii, unde există nişe libere.

Totuşi, Gheorghe Gaberi e de părere că producătorii moldoveni ar trebui să propună mai multe fructe sâmburoase precum cireşele, care sunt foarte căutate pe pieţele asiatice – în China, Japonia şi Hong-Kong, unde preţul lor este mare. La fel de solicitate sunt şi piersicile plate (turtite), cererea pentru aceste fructe este în creştere şi pe piaţa internă, iar preţul lor este mai mare, ceea ce ar asigura venituri mai bune producătorilor.

Gheorghe Gaberi a mai spus că recent în Moldova a fost în vizită un agent economic din Spania care a venit cu oferta ca agricultorii moldoveni să crească batate (cartofi dulci). O altă cerinţă a spaniolilor este şi un anumit soi de vinete care acum se produc doar în China şi care costă destul de mult. Directorul ANSA recomandă agricultorilor să studieze cererea pe pieţele externe şi să găsească nişa unde concurenţa este mai mică.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *