Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:34
Abonamente

Economie 10 Noiembrie 2017, ora 13:11

Produsele alimentare s-au scumpit considerabil. Care este rata inflației pentru ultima lună

Marime Font

 
 
 

Inflația anuală a urcat în octombrie la 7,9 la sută, de la 7,3 la sută în septembrie, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), informează MOLDPRES.

Indicele prețurilor de consum a crescut, ca urmare a scumpirii cu 10,6 la sută a produselor alimentare față de octombrie 2016, a mărfurilor alimentare cu 4 la sută, iar prețurile la serviciile prestate populației s-au majorat cu 8,7 la sută.

Datele BNS arată că, în luna octombrie, prețurile au urcat cu 1,5 la sută față de luna septembrie, când inflația a crescut cu 0,9 la sută, după deflația din lunile de vară. Mărfurile alimentare s-au scumpit, luna trecută, cu 3,6 la sută, cele nealimentare cu 0,3 la sută, în timp ce tarifele pentru serviciile prestate populației au crescut cu 0,1 la sută.Banca Națională a Moldovei (BNM) a menținut recent prognoza inflației pentru acest an la nivel de 6,5 la sută. ”Rata anuală a inflației, începând cu trimestrul patru 2017, se va diminua rapid și va reveni începând cu trimestrul întâi 2018, în cadrul intervalului pentru două trimestre consecutive. Din trimestrul trei 2018, pentru trei trimestre consecutive, rata anuală a inflației se va plasa sub limita inferioară a intervalului, după care, din trimestrul doi 2019 va reveni în interval și se va plasa la sfârșitul orizontului de prognoză în proximitatea țintei inflației”, se menționează în Raportul inflației nr. 4.

Potrivit BNM, valoarea maximă de 7,3 la sută se va înregistra în trimestrul patru 2017, iar valoarea minimă de 2,6 la sută se va înregistra în trimestrul patru 2018.

Ministerul Economiei și Infrastructurii se așteaptă la o rată a inflației pe sfârșit de an de 6,5 la sută. Bugetul de stat pentru anul 2017 a fost construit pe o rată a inflației de 4,4 la sută.

„Inflația, care a atins un nivel maxim de peste 13 la sută în 2015, a înregistrat o descreștere rapidă, însă a depășit nivelul țintă pentru septembrie 2017, atingând 7,6 la sută, în mare măsură din cauza șocurilor ce țin de ofertă”, se arată în nota misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) care și-a încheiat misiunea de două săptămâni în țara noastră la 7 noiembrie. Experții FMI au ajuns la un acord cu autoritățile privind evaluarea a doua a Programului cu Republica Moldova. În urma finalizării evaluării Programului și adoptării unei decizii de către Consiliul de directori executivi ai Fondului, Republica Moldova va avea acces la cea de-a treia tranșă de 22 milioane dolari SUA. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md