Actualitate

Produsele de origine animală pot fi înlocuite cu cele mai bune surse de proteine vegetale. Care sunt cele 6 alimente

Ca parte a unei alimentații sănătoase, produsele vegetale care imită carnea și lactatele e bine să fie consumate nu doar cu moderație, ci și alături de alimente cât mai naturale, care contribuie la menținerea sănătății.

De exemplu, dacă se preferă un burger vegetal, acesta se va consuma la fel ca burgerul din carne alături de legume crude (salată verde, roșii) și murate (rondele de castraveți), de preferință într-o chiflă integrală. Maioneza vegetală poate fi amestecată cu ceapă verde sau usturoi pisat, iar ketchup-ul poate fi înlocuit cu un sos mai dens de roșii, fără zahăr.

Însă, deși produsele pe bază de proteine vegetale care imită carnea sau lactatele pot fi consumate cu moderație ca parte a unei alimentații echilibrate, este important ca sursele principale de proteine vegetale să fie alimentele integrale: fasolea, lintea, mazărea, năutul, soia, nucile, alunele, migdalele etc. Și în legumele verzi există proteine, dar în cantități mai mici.

Fasolea

O jumătate de cană din orice varietate de fasole conține 6 până la 9 grame de proteine – plus 6 până la 8 grame de fibre care conferă senzația de sațietate. Fasolea poate ajuta, de asemenea, la scăderea colesterolului și la creșterea bacteriilor intestinale sănătoase.

Lintea

Fie că e vorba de linte verde, roșie sau maronie, adăugând o jumătate de cană de linte gătită la supe, curry-uri, tacos-uri sau salate adaugă aproximativ 12 grame de proteine la masa respectivă. Cel mai repede se fierbe lintea roșie (într-un vas cu apă care fierbe adaugi lintea uscată, fără a adăuga sare, și după 15 minute este fiartă. Se poate săra ulterior.).

Edamame

Aceste boabe de soia ușor fierte sau preparate la abur reprezintă o gustare sau un aperitiv excelent. O cană de edamame conține 18 grame de proteine și, având în vedere că soia integrală este o proteină completă, înseamnă că furnizează toți aminoacizii de care are nevoie corpul, dar pe care nu îi poate produce singur.

Diverse nuci

Deși este din punct de vedere tehnic o leguminoasă, arahida conține cele mai multe proteine dintre toate nucile consumate în mod obișnuit (9 grame per porție de un sfert de cană). Migdalele și fisticul conțin 7, respectiv 6 grame la sfertul de cană. Orice tip de nuci poate fi consumat ori la micul dejun, peste ovăz cu lapte vegetal și bucăți de fructe, ori pe post de gustare între mese (o mână de nuci este suficientă, deoarece, pe lângă proteine și vitamina E, acestea au și multe calorii).

Tofu

Tofu, o variantă de „brânză” produsă din soia, poate fi folosit într-o multitudine de preparate: cel sărat poate fi feliat în sandvișuri sau tăiat cuburi în salate ori poate fi marinat și utilizat în locul cărnii într-o rețetă gătită, iar cel nesărat poate fi folosit ca bază pentru deserturi cremoase. 100 g de tofu conțin 8 grame de proteine.

Drojdia inactivă

Ingredientul secret al multor sosuri vegane de „brânză”, drojdia nutritivă sau inactivă este o sursă excelentă de proteine și de vitamine din complexul B. O lingură presărată peste o salată sau un preparat gătit adaugă două grame de proteine.

Sursa:doc.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *