Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:20
Abonamente

Actualitate 24 Aprilie 2018, ora 08:27    Din editia print

Proeuropenii ar putea să le dăruiască socialiștilor și Chișinăul

Marime Font

În campania electorală pentru alegerile anticipate din mun. Chișinău, partidele unioniste și cele de centru-dreapta par a fi mai dezbinate ca niciodată. Candidații proeuropeni apar ca ciupercile după ploaie, ciopârțind simpatiile electoratului, în timp ce stânga politică este bine sudată. TIMPUL a întrebat mai mulți politicieni și comentatori politici de ce am ajuns la această situație și cum proeuropenii ar putea evita o înfrângere rușinoasă în scrutinul din 20 mai.

Fostul primar de Chișinău, Serafim Urechean, le recomandă candidaților proeuropeni să renunțe la orgolii și să înainteze un candidat comun, dacă vor să păstreze Capitala. „În condițiile în care avem atâția candidați de dreapta, nu m-aș mira dacă, în turul doi, vom avea de ales dintre doi candidați de stânga. De aceea recomand celor de dreapta să nu fie proști, să lase orgoliile la o parte și să se unească. La ora actuală, nici unul dintre ei nu are șanse reale să acceadă în turul doi. Atât timp cât în Chișinău alegerile sunt geopolitice, partidele de dreapta trebuie să se întâlnească acum, dar nu cu o seară înaintea alegerilor, și să înainteze un candidat comun. De altfel, vor pierde Capitala”, consideră ex-primarul.
Și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este de părere că dezbinarea e principalul adversar al oamenilor și această armă perfidă este utilizată intens de către Plahotniuc și Dodon, care urmăresc să-și păstreze puterea pentru a continua să fure. „Alegerea, care se va da acum, nu este între dreapta și stânga, ci între democrație și un regim autoritar, între speranța unei schimbări, a unei vieți mai bune, și regimul actual corupt”, adaugă lidera PAS.

„Unii ar trebui să se retragă din cursa electorală”

Anume din această cauză, menționează Maia Sandu, membrii partidului condus de ea au decis să-l susțină pe Andrei Năstase, transmițând în acelaşi timp un mesaj clar de unitate şi coeziune. „Înţelegem că cel mai bun candidat poate fi ales doar printr-o competiţie deschisă şi loială. De aceea îndemnăm toţi candidaţii care împărtăşesc valorile proeuropene să atace ideile, dar nu persoanele. Pentru a nu ceda capitala binomului Plahotniuc-Dodon, considerăm că, înainte de turul întâi, când opţiunile electoratului se vor cristaliza, cel mai bun candidat ar trebui să rămână în cursă, iar restul, în urma unor consultări publice, să dea dovadă de maturitate politică şi să se retragă”, conchide președintele PAS.

Și Tudor Deliu, deputat PLDM, consideră că partidele de centru-dreapta nu pot risca, căci de rezultatele anticipatelor din Chișinău vor depinde și rezultatele scrutinului parlamentar din toamna acestui an. „Fărâmițarea electoratului de dreapta, prin înaintarea mai multor candidați, care au aceeași orientare proeuropeană, ne poate juca fiesta. Astfel, în turul doi ar putea fi foarte greu să nimerească unul dintre ei. Și intenția dnei Silvia Radu de a se înregistra, în calitate de candidat independent, ar putea îngreuna și mai mult drumul unui candidat de dreapta în turul doi. Ar fi fost foarte bine dacă toate partidele proeuropene ar fi susținut un singur candidat”, menționează parlamentarul.


Potrivit lui Deliu, PLDM a decis să-l susțină tot pe Andrei Năstase, președintele PPDA, deoarece nu a vrut să fărâmițeze și mai mult electoratul proeuropean.

O decizie irațională și naivă

Nici președintele de onoare al Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, nu-i impresionat de numărul de candidați la alegerile din 20 mai. El consideră că decizia partidelor de dreapta de a ciopârți electoratul este irațională și naivă. „Cu toate acestea, sunt convins că va exista turul doi, unde vom avea un candidat de dreapta, și altul de stânga. Nu știu cine va fi el și nici nu vreau să presupun, că nu este frumos, cinstit și nici democratic să spun cine merită, cine trebuie să renunțe sau cine trebuie să rămână în cursa electorală. Oricum, nu este rațională această divizare a electoratului, pentru că până la urmă doar unul câștigă”, afirmă Diacov.
Întrebat dacă PD, care a declarat că va susține doar un candidat proeuropean comun, intenționează să-i ofere sprijin Silviei Radu, după cum se zvonește, Diacov a refuzat să răspundă. „Cred că până la urmă Partidul Democrat va avea un cuvânt de spus. Dar noi așteptăm până se vor înregistra toți candidații și apoi vom avea consultări atât cu ei, cât și cu cei care stau în spatele lor. Atunci vom decide pe cine susținem”, ne-a mai spus președintele de onoare al PD.

Codreanu și Munteanu sunt siguri de victorie

La rândul său, deputatul român Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale, ne-a dat asigurări că au existat numeroase discuţii privind identificarea unui singur candidat de dreapta, însă eforturile ar fi fost în zădar. „Unii nu au vrut să vină la discuţii, alţii nu au avut deschiderea necesară. Astfel, PUN a decis să vină cu un candidat propriu. Sunt unionist verificat în timp, nu am aţe de care poţi să tragi, nu am mariaje politice, nu am fost implicat în diferite scheme, spre deosebire de contracandidaţii mei. Îi invit pe cei de centru-dreapta să lase orgoliile şi să se ralieze în jurul unui candidat necompromis, unionist şi cu o vastă experienţă într-un oraş european. Cu siguranţă, până pe 20 mai, se va conştientiza necesitatea unirii forţelor şi vom avea multe surprize în acest sens. Îl vom învinge în turul doi pe candidatul socialiştilor şi vom salva capitala din mâinile dodonilor”, se arată convins candidatul PUN.

La fel de sigur de victoria sa este și candidatul liberal, Valeriu Munteanu. El consideră că, indiferent câți candidați se vor înscrie în cursa electorală, în turul doi va ajunge un candidat de stânga, care reprezintă binomul Plahotniuc-Dodon, și un candidat de dreapta. „Voi prezenta suficiente argumente ca alegătorii de dreapta să mă aleagă pentru a merge în turul doi și, în mod obligatoriu, să câștig aceste alegeri. Electoratul de dreapta și, în mod special cel unionist, este foarte bine pregătit și puternic, și poate alege grâul de neghină. Știu că o cerință a acestor alegători este ca alesul lor să militeze pentru dezideratele noastre românești, să fie împotriva expansionismului velicorus și a lui Putin și, în egală măsură, să lupte deschis, tranșant și productiv împotriva binomului Plahotniuc-Dodon.

Potrivit lui Munteanu, aceste alegeri vor avea loc datorită liberalilor, care au știut în ce condiții provocă scrutinul și au făcut acest lucru pentru a ajuta cetățenii R. Moldova. Totodată, Munteanu spune că nu susține ideea unui candidat de dreapta comun, deoarece „militez pentru Unirea cu România, nu pentru unirea cu Plahotniuc”.

Proeuropenii riscă să piardă și capitala, și țara

Analistul politic Anatol Țăranu trage un semnal de alarmă pentru toți reprezentanții formațiunilor proeuropene de la Chișinău. El susține că divizarea electoratului proeuropean este rezultatul eșecului pe care l-au înregistrat partidele de dreapta în ultimii nouă ani, când au făcut și multe greșeli. „Aceste gafe au condus la dezorganizarea și debusolarea electoratului proeuropean. Astfel, pe segmentul de dreapta, există acum două mari curente. Primul este cel unionist, iar al doilea nu împărtășește ideile unioniste și este mai mult europenist-statalist. Din cauza acestei scindări, acum nu există partide puternice de dreapta în politica moldovenească. Alegerile din Chișinău nu fac decât să demonstreze acest fapt. Dacă lecția acestui scrutin nu va fi învățată, același scenariu se va repeta și la electorala din toamnă, iar partidele proeuropene vor pierde și capitala, și țara”, atenționează expertul.

Țăranu mai spune că, din cauza fărâmițării electoratului, există riscul ca niciun reprezentat al celor două curente de dreapta să nu ajungă în turul II. „Totul depinde de mobilizarea electoratului de dreapta și candidatul care ar putea avea un mesaj unificator între cele două curente. Personal, sunt foarte sceptic în această privință. Cel puțin, la etapa actuală, cred că e puțin probabil ca cineva dintre candidații proeuropeni să ajungă în turul doi. Singura lor șansă ar fi ca, cel puțin, în ultima etapă a campaniei electorale, să rămână un singur candidat”, specifică analistul politic. În asemenea condiții, consideră Țăranu, cele mai mari șanse, de a accede în turul doi, le au Ion Ceban și Silvia Radu.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:20

 Producătorul din Turcia al autobuzelor expuse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, care au stârnit controverse în ultimele zile, susține că acestea sunt noi și nu au fost utilizate anterior în niciun fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimii trei ani au adus mai multă linişte în politica moldovenească, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit într-un context foarte complicat. De această părere este europarlamentarul român Andi Cristea, într-un comentariu publicat de portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:48

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:46

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Inspecția Financiară a Estoniei a emis o ordonanță prin care cere închiderea filialei estoniene a băncii Danske Bank, care se afla în centrul scandalului de spălare a banilor din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:45

VIDEO. De ce a nins cu zăpadă neagră în regiunea Kuzbass din Rusia

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:40

Poveste misterioasă. O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:38

Discuția lui Candu cu o pensionară: urmează indexarea din aprilie a pensiei și o nouă majorare la sfârșitul anului

Locuitorii raionului Călăraşi cred că guvernarea PDM va continua să implementeze proiecte bune pentru ţară. O doamnă din localitate şi-a exprimat speranţa, într-un dialog scurt cu vicepreşedintele PDm Andrian Candu, că guvernarea va reduce termenul de 15 ani necesari pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:37

(video) Năstase înjurat de oamenii din suburbii: „Andrușa, te-am votat, dar tu ne-ai vândut! Rușine!„

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii din una din suburbiile circumscripției 33, Andrei Năstase a fost luat la rost de către localnici. Aceștia i-au reproșat liderului Platformei DA că s-ar fi vândut și a dezamăgit prin acțiunile sale. Totodată, alegătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:36

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:35

VIDEO // Provocare în stil PRO TV – Munteanu sau despre așa-numita presă liberă

Postul de televiziune PRO TV Chişinău, care nu scapă nicio ocazie de a se declara independent şi echidistant, se lasă antrenat lejer în războaiele politice din Moldova, de partea binomului PAS-PPDA. Manipularea este coordonată direct cu un pretins expert independent, invitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:34

Autoritățile din Constanța și Iași au plătit cu peste 50 000 de euro mai mult pentru un autocar „ISUZU”, exact ca cele expuse în PMAN. Cu cât vinde producătorul un autocar

Procurarea celor 31 de autobuze „ISUZU Cityport” de către Primăria Chișinău a provocat controverse în R. Moldova. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele ar fi la mâna a doua și prețul plătit pentru acestea, sub130 de mii de euro per...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 15:59

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

ACCIDENT GRAV în Capitală. Un taxi s-a răsturnat. Ambulanța, la fața locului (FOTO)

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria moldovenească, în plină ascensiune

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Cifrele nu mint: Partidul Democrat, lider incontestabil în opțiunile electoratului, la toate categoriile

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Pavel Fillip: Îmi doresc să contribui la implementarea proiectelor pe care le-am iniţiat împreună cu echipa, indiferent în ce funcţie voi fi

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)