Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 19:17
Abonamente

Actualitate 24 Aprilie 2018, ora 08:27    Din editia print

Proeuropenii ar putea să le dăruiască socialiștilor și Chișinăul

Marime Font

În campania electorală pentru alegerile anticipate din mun. Chișinău, partidele unioniste și cele de centru-dreapta par a fi mai dezbinate ca niciodată. Candidații proeuropeni apar ca ciupercile după ploaie, ciopârțind simpatiile electoratului, în timp ce stânga politică este bine sudată. TIMPUL a întrebat mai mulți politicieni și comentatori politici de ce am ajuns la această situație și cum proeuropenii ar putea evita o înfrângere rușinoasă în scrutinul din 20 mai.

Fostul primar de Chișinău, Serafim Urechean, le recomandă candidaților proeuropeni să renunțe la orgolii și să înainteze un candidat comun, dacă vor să păstreze Capitala. „În condițiile în care avem atâția candidați de dreapta, nu m-aș mira dacă, în turul doi, vom avea de ales dintre doi candidați de stânga. De aceea recomand celor de dreapta să nu fie proști, să lase orgoliile la o parte și să se unească. La ora actuală, nici unul dintre ei nu are șanse reale să acceadă în turul doi. Atât timp cât în Chișinău alegerile sunt geopolitice, partidele de dreapta trebuie să se întâlnească acum, dar nu cu o seară înaintea alegerilor, și să înainteze un candidat comun. De altfel, vor pierde Capitala”, consideră ex-primarul.
Și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este de părere că dezbinarea e principalul adversar al oamenilor și această armă perfidă este utilizată intens de către Plahotniuc și Dodon, care urmăresc să-și păstreze puterea pentru a continua să fure. „Alegerea, care se va da acum, nu este între dreapta și stânga, ci între democrație și un regim autoritar, între speranța unei schimbări, a unei vieți mai bune, și regimul actual corupt”, adaugă lidera PAS.

„Unii ar trebui să se retragă din cursa electorală”

Anume din această cauză, menționează Maia Sandu, membrii partidului condus de ea au decis să-l susțină pe Andrei Năstase, transmițând în acelaşi timp un mesaj clar de unitate şi coeziune. „Înţelegem că cel mai bun candidat poate fi ales doar printr-o competiţie deschisă şi loială. De aceea îndemnăm toţi candidaţii care împărtăşesc valorile proeuropene să atace ideile, dar nu persoanele. Pentru a nu ceda capitala binomului Plahotniuc-Dodon, considerăm că, înainte de turul întâi, când opţiunile electoratului se vor cristaliza, cel mai bun candidat ar trebui să rămână în cursă, iar restul, în urma unor consultări publice, să dea dovadă de maturitate politică şi să se retragă”, conchide președintele PAS.

Și Tudor Deliu, deputat PLDM, consideră că partidele de centru-dreapta nu pot risca, căci de rezultatele anticipatelor din Chișinău vor depinde și rezultatele scrutinului parlamentar din toamna acestui an. „Fărâmițarea electoratului de dreapta, prin înaintarea mai multor candidați, care au aceeași orientare proeuropeană, ne poate juca fiesta. Astfel, în turul doi ar putea fi foarte greu să nimerească unul dintre ei. Și intenția dnei Silvia Radu de a se înregistra, în calitate de candidat independent, ar putea îngreuna și mai mult drumul unui candidat de dreapta în turul doi. Ar fi fost foarte bine dacă toate partidele proeuropene ar fi susținut un singur candidat”, menționează parlamentarul.


Potrivit lui Deliu, PLDM a decis să-l susțină tot pe Andrei Năstase, președintele PPDA, deoarece nu a vrut să fărâmițeze și mai mult electoratul proeuropean.

O decizie irațională și naivă

Nici președintele de onoare al Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, nu-i impresionat de numărul de candidați la alegerile din 20 mai. El consideră că decizia partidelor de dreapta de a ciopârți electoratul este irațională și naivă. „Cu toate acestea, sunt convins că va exista turul doi, unde vom avea un candidat de dreapta, și altul de stânga. Nu știu cine va fi el și nici nu vreau să presupun, că nu este frumos, cinstit și nici democratic să spun cine merită, cine trebuie să renunțe sau cine trebuie să rămână în cursa electorală. Oricum, nu este rațională această divizare a electoratului, pentru că până la urmă doar unul câștigă”, afirmă Diacov.
Întrebat dacă PD, care a declarat că va susține doar un candidat proeuropean comun, intenționează să-i ofere sprijin Silviei Radu, după cum se zvonește, Diacov a refuzat să răspundă. „Cred că până la urmă Partidul Democrat va avea un cuvânt de spus. Dar noi așteptăm până se vor înregistra toți candidații și apoi vom avea consultări atât cu ei, cât și cu cei care stau în spatele lor. Atunci vom decide pe cine susținem”, ne-a mai spus președintele de onoare al PD.

Codreanu și Munteanu sunt siguri de victorie

La rândul său, deputatul român Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale, ne-a dat asigurări că au existat numeroase discuţii privind identificarea unui singur candidat de dreapta, însă eforturile ar fi fost în zădar. „Unii nu au vrut să vină la discuţii, alţii nu au avut deschiderea necesară. Astfel, PUN a decis să vină cu un candidat propriu. Sunt unionist verificat în timp, nu am aţe de care poţi să tragi, nu am mariaje politice, nu am fost implicat în diferite scheme, spre deosebire de contracandidaţii mei. Îi invit pe cei de centru-dreapta să lase orgoliile şi să se ralieze în jurul unui candidat necompromis, unionist şi cu o vastă experienţă într-un oraş european. Cu siguranţă, până pe 20 mai, se va conştientiza necesitatea unirii forţelor şi vom avea multe surprize în acest sens. Îl vom învinge în turul doi pe candidatul socialiştilor şi vom salva capitala din mâinile dodonilor”, se arată convins candidatul PUN.

La fel de sigur de victoria sa este și candidatul liberal, Valeriu Munteanu. El consideră că, indiferent câți candidați se vor înscrie în cursa electorală, în turul doi va ajunge un candidat de stânga, care reprezintă binomul Plahotniuc-Dodon, și un candidat de dreapta. „Voi prezenta suficiente argumente ca alegătorii de dreapta să mă aleagă pentru a merge în turul doi și, în mod obligatoriu, să câștig aceste alegeri. Electoratul de dreapta și, în mod special cel unionist, este foarte bine pregătit și puternic, și poate alege grâul de neghină. Știu că o cerință a acestor alegători este ca alesul lor să militeze pentru dezideratele noastre românești, să fie împotriva expansionismului velicorus și a lui Putin și, în egală măsură, să lupte deschis, tranșant și productiv împotriva binomului Plahotniuc-Dodon.

Potrivit lui Munteanu, aceste alegeri vor avea loc datorită liberalilor, care au știut în ce condiții provocă scrutinul și au făcut acest lucru pentru a ajuta cetățenii R. Moldova. Totodată, Munteanu spune că nu susține ideea unui candidat de dreapta comun, deoarece „militez pentru Unirea cu România, nu pentru unirea cu Plahotniuc”.

Proeuropenii riscă să piardă și capitala, și țara

Analistul politic Anatol Țăranu trage un semnal de alarmă pentru toți reprezentanții formațiunilor proeuropene de la Chișinău. El susține că divizarea electoratului proeuropean este rezultatul eșecului pe care l-au înregistrat partidele de dreapta în ultimii nouă ani, când au făcut și multe greșeli. „Aceste gafe au condus la dezorganizarea și debusolarea electoratului proeuropean. Astfel, pe segmentul de dreapta, există acum două mari curente. Primul este cel unionist, iar al doilea nu împărtășește ideile unioniste și este mai mult europenist-statalist. Din cauza acestei scindări, acum nu există partide puternice de dreapta în politica moldovenească. Alegerile din Chișinău nu fac decât să demonstreze acest fapt. Dacă lecția acestui scrutin nu va fi învățată, același scenariu se va repeta și la electorala din toamnă, iar partidele proeuropene vor pierde și capitala, și țara”, atenționează expertul.

Țăranu mai spune că, din cauza fărâmițării electoratului, există riscul ca niciun reprezentat al celor două curente de dreapta să nu ajungă în turul II. „Totul depinde de mobilizarea electoratului de dreapta și candidatul care ar putea avea un mesaj unificator între cele două curente. Personal, sunt foarte sceptic în această privință. Cel puțin, la etapa actuală, cred că e puțin probabil ca cineva dintre candidații proeuropeni să ajungă în turul doi. Singura lor șansă ar fi ca, cel puțin, în ultima etapă a campaniei electorale, să rămână un singur candidat”, specifică analistul politic. În asemenea condiții, consideră Țăranu, cele mai mari șanse, de a accede în turul doi, le au Ion Ceban și Silvia Radu.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:42

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat astazi ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)