Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente
 
 
 

Carte 3 Octombrie 2014, ora 07:16

Profesorul din Republica Moldova: martir sau model?

Marime Font

Sunt persoane a căror profesie o descoperi din comportament, maniere, exprimare sau discurs. 

Pe profesor îl poţi recunoaşte cel mai uşor: e tacticos în vorbire, va oferi neapărat, indiferent de mediul în care se află, nişte sfaturi ori vreo două-trei argumente din materia pe care o stăpâneşte, va aborda problema şcolii, a învăţământului şi într-un cadru festiv – fie nuntă ori cumetrie. Aşa a fost pedagogul în toate timpurile. Profesia sa, care l-a format să transmită mai departe tot ce cunoaşte, uneori i-a acordat şi loc de a monopoliza ceea ce spune, pentru că aşa scrie în carte, iar cărţile niciodată nu mint.

În profesor poţi să mai arunci… cu câte o floare

Din păcate, profesorul de altădată nu mai este la fel. Lumina din el nu mai străluceşte aşa cum strălucea odată. Guvernanţii îi pasează importanţa sa în stat, îl şterge din listele profesiilor cu priorităţi şi îi aruncă câte o primă atunci când are nevoie de conştiinţa sa de intelectual cu responsabilitate, doar când vin alegerile. Se mai găseşte câte un discipol care, peste ani mai aruncă în el cu câte o floare. Pentru că profesorul este acel, care prin sacrificiul său trage lumea înainte,dar care, de obicei, sfârşeşte martir. În ajunul zilei sale profesionale vreau să-mi amintesc despre acei pentru care Domnul Trandafir a lui Mihail Sadoveanu, Dăscăliţa lui Octavian Goga, învăţătorul Creangă, care le da copiilor, din puţinul său turte dulci, au mai rămas modele de adevăraţi dascăli. Îi port în inimă doar pe acei, care, în ciuda piedicilor morale și financiare din RM, au naivitatea autentică a meseriei lor să nu se abată de la Drumul spre Centru. Le port un deosebit respect acelor colegi pentru care pedagogia este un modus vivendi.

Dascăli care fac din vârsta lor o Academie mobilă

De la Creangă încoace mai sunt profesori care fac gesturi de caritate necondiţionat? O apropiere între mentor și discipol, oare cât de duhovnicească este astăzi? Tendința adevărată de a stabili un învățământ de calitate și în Republica Moldova, după modelul finlandez, cât este de funcțională? Sunt întrebări la care poate și trebuie să răspundă fiecare angajat în pedagogie. Dar atâta timp cât profesorul este în așteptarea unui strat nutritiv mai bun și e mereu în topul așteptării, lipsa unui salariu decent, îi diminuează motivația profesională. Totuși, dascălii pentru care vârsta academică nu este o povară, dar au făcut din ea o Academie mobilă, mai sunt mulți în învățământ. Dascăli cu idei aerisite, pregătiți să „șteargă colbul de pe cronice bătrâne”, sunt chemați să ducă mai departe dinastia de păstori buni ai școlii românești, menită să-și găsească un loc bun sub soarele Europei. Dar pentru aceasta, și unii, și ceilalți trebuie să se angajeze într-un război total împotriva fraudelor intelectuale prezente: mita, docilitatea nefondată, conspirația – o relație bine mascată în prietenia părinte, școală, elev, pedagog,- indolența de viitorul țării fără creiere tinere. Cu alte cuvinte, schimbările din noul Cod al educației nu poate să sperie acele cadre didactice dacă pregătirea acestora depășește dragostea specialității lor. Așadar, legenda despre profesorul, ale cărui capacități îl înlocuia, în trecutul istoric al țării noastre, pe filozof, pentru că au fost puțini, pe militar, pentru că nu am prea avut armată, pe preot, pentru că mulți nu aveau chemare, încă nu-și pierde din autenticitate. Profesorul, și în condițiile sale modeste de trai, înclină să slujească moralității, conștiinței sale de a face mai puține compromisuri în această lume tentantă de averi. Chiar dacă urarea Ab imo, pectore nu a devenit obositor să o asculți, câte un domn profesor există printre noi, există în noi, restul sunt amintiri și admirație pentru cei care ne aduc lumină și ne formează orizontul cultural.

Un articol de: Silvia Strătilă
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md