Ultima oră

PROFIL: Cine este Jens Stoltenberg, noul secretar general al NATO

 De formatie economist, Stoltenberg provine dintr-o familie cu traditie in politica norvegiana – tatal sau a fost ministru de Externe, iar mama secretar de stat. Stoltenberg a intrat in politica inca din anii ’80, el fiind in prezent liderul Partidului Muncitoresc – principala formatiune politica din Norvegia, desi in opozitie in acest moment.

In deceniul in care a condus Guvernul de la Oslo, Stoltenberg s-a remarcat prin legaturile stranse cu Rusia vecina, amanunt care, conform presei din tara sa, a jucat un rol important in desemnarea sa ca secretar general al NATO, in contextul actualei crize ruso-ucrainene.

Jens Stoltenberg (nascut la 16 martie 1959 la Oslo) este fiul lui Thorvald Stoltenberg (fost ministru de externe al Norvegiei) si al lui Karin Stoltenberg (fost secretar de stat). Are doua surori, Nini si Camilla. Fostul premier norvegian este casatorit cu Ingrid Schulerud (director de sectie in cadrul Ministerului de Externe de la Oslo), ei avand doi copii – Axel si Catharina.

A intrat in politica la inceputul anilor ’80, iar intre 1985-1989 a condus organizatia de tineret a Partidului Muncitoresc norvegian. De asemenea, Stoltenberg a fost vice-presedinte al organizatiei de tineret a Internationalei socialiste intre 1985-1989. In perioada 1990-1992 a condus organizatia din Oslo a formatiunii politice, in 1992 fiind ales vice-presedinte al partidului. Din 2002, Stoltenberg conduce Partidul Muncitoresc – principala formatiune politica din Norvegia.

Jens Stoltenber a fost ales pentru prima data in Parlamentul norvegian (Storting) in 1993, ca reprezentant pentru circumscriptia Oslo, dupa ce fusese reprezentant-loctiitor din 1989. A fost lider parlamentar al partidului sau in februarie-martie 2000 si 2001-2005. In 1990 a fost numit secretar de stat la Ministerul apararii mediului inconjurator, iar din 1993-1996 a fost Ministru al Economiei si energiei si Ministru de Finante (1996-1997).

A fost prim-ministru al Norvegiei in doua randuri: din martie 2000 pana in octombrie 2001 a condus un Guvern minoritar format de Partidul Muncitoresc. Avea sa revina la conducerea Guvernului in 2005, cand a format un al doilea guvern in alianta cu Sosialistisk Venstreparti (Partidul socialist de stanga) si Senterpartiet (Partidul de centru). In septembrie 2009, cu ocazia alegerilor parlamentare, Partidul muncitoresc norvegian a obtinut 35,3% din voturi, Stoltenberg continuand sa conduca guvernul de coalitie.

Stoltenberg a prezentat demisia Guvernului sau in octombrie 2013, dupa ce coalitia sa de centru-stanga a pierdut alegerile legislative, lasand locul unei coalitii de dreapta formata din conservatori si populisti si devenind lider al opozitiei.

Un episod in care Stoltenberg a impresionat opinia publica internationala a fost iulie 2011, cand premierul la acea vremea al Norvegiei a lansat un apel la "mai multa democratie" si "mai multa toleranta" in fata extremismului de care a dat dovada criminalul Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane intr-un atac produs pe 22 iulie 2011.

In deceniul in care s-a aflat la conducerea guvernului de la Oslo, el a stabilit legaturi stranse cu Rusia vecina, fapt care, conform presei din tara sa, a jucat un rol in favoarea sa pentru alegerea in functia de secretar general al NATO, in contextul crizei ruso-ucrainene.

Jens Stoltenberg este, de asemenea, unul dintre cei doi emisari speciali ai secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, privind schimbarile climatice.

In mod traditional, secretarul general NATO este un european, in timp ce comandamentul militar al Aliantei este subordonat unui american. La finalul celor patru ani, mandatul secretarului general in functie poate fi prelungit cu inca un an. In prezent, titularul acestui post este fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen, care l-a preluat pe 1 august 2009 si ii va preda stafeta lui Stoltenberg la 1 octombrie.

Actualul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a scris vineri pe Twitter ca Stoltenberg este persoana potrivita care sa preia aceasta functie, intr-o perioada in care criza din Ucraina a aratat ca NATO are nevoie de un leadership puternic si hotarat.
 
euractiv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *