Cultură

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Profirie Skramtai s-a născut pe 10 februarie 1940 în satul Seliste, Republica Moldova. 1970 a absolvit Academia de Muzică din Chișinău. A lucrat ca lector în colegiile de muzică, a condus 37 de coruri, inclusiv Corul de Stat al Republicii Moldova „Doina”. Figura culturală meritată a Republicii Moldova. Încheindu-și cariera activă de profesor și conducător de cor în Republica Moldova, s-a alăturat familiei sale în 2001, care a locuit în Lituania și a devenit imediat membru activ al Asociației Culturale Lituane Române Dacia. O mare atenție a fost acordată conservării și încurajării identității naționale moldo-române lituaniene. A fondat și a dirijat corul mixt „Basarabia”, corul de copii „Floricika”, corul de femei „Kumatritele”. Programe festive pregătite pentru Crăciunul și sărbătorile de primăvară „Martisor”.

2003 – a participat la festivalul minorităților naționale din Trakai „Aici este casa noastră”. A pregătit un program pentru evenimentul pentru aniversarea a 500 de ani de la moartea domnitorului moldovean Ștefan cel Mare, aniversarea a 155 de ani de la nașterea poetului român, clasicul Mihai Eminescu. A participat la festivalurile școlare duminicale ale minorităților lituaniene în 2003-2005.

2017 – Cu ocazia Zilei Comunităților Naționale, i s-a acordat Diploma de Merit a Municipiului Vilnius pentru munca sa pe termen lung și sinceră în promovarea păstrării identității comunităților naționale ale Capitalei și dezvoltării dialogului intercultural.

2019 – Timp de mai mulți ani de activitate socială activă, protejând și alimentând identitatea națională moldo-română lituaniană și contribuția personală la cultivarea diversității culturale și la unirea Lituaniei multinaționale și la comemorarea aniversării a 30 de ani de la comunitatea Dacia, a primit medalia de argint a meritului de către Departamentul Minorităților Naționale sub guvernul Republicii Lituania.

Defunctul a fost Înmormântat astazi în cimitirul Mergežeris, Lituania.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *