Actualitate

Programul de activitate al guvernului condus de Maia Sandu a fost făcut public

 În document este stipulat că noul guvern va relua calea de integrare europeană a Republicii Moldova și va lucra pentru implementarea reală a Acordului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană. În același timp, guvernul s-a angajat să identifice soluțiile necesare pentru a susține inițiativele sociale pentru indexarea pensiilor, astfel încât pe termen lung pensia medie să atingă 42% din salariul mediu pe
economie.

Printre prioritățile noului cabinet de miniștri se numără eliberarea statului din captivitate și consolidarea independenței instituțiilor, scoaterea țării din izolare și relansarea urgentă a economiei, crearea condițiilor pentru asigurarea reală a bunăstării și pentru creșterea calității vieții.

”Viziunea noastră este să punem bazele unei economii care există nu doar datorită remitențelor, taxelor și banilor care vin de la partenerii externi, ci una bazată pe producția internă și creșterea productivității muncii. O economie care să genereze creștere sustenabilă și incluzivă, care să ofere locuri de muncă bine plătite atât pentru cei de acasă, cât și pentru cei plecați, dar care își doresc să revină”, este specificat în programul de activitate al guvernului.

Noul guvern își propune să restabilească relațiile cu FMI, să asigure debursarea ultimelor două tranșe acordate de acesta și să inițieze negocierile asupra următorului program cu FMI. Cabinetul de miniștri mai dă asigurări că va îndeplini condițiile din Acordul de asistență macrofinanciară și va asigura debursarea a 100 milioane euro din partea Uniunii Europene, precum și a suportului bugetar de 40 de milioane de euro.

În domeniul politicii externe, guvernul de la Chișinău va aprofunda cooperarea cu Uniunea Europeană, va aprofunda parteneriatul cu România și Ucraina, va consolida parteneriatul cu SUA și va promova un dialog instituțional constant, predictibil și realist cu Federația Rusă.

În ceea ce privește dialogul pentru reîntregirea statului, executivul condus de Maia Sandu susține că va elimina factori interni care alimentează conflictul și va promova ideea de creare a unui Fond de asigurare a procesului de reîntregire a statului, cu contribuția și monitorizarea internațională a activităților realizate.

În program mai este stipulat în particular că noul guvern va iniția proiecte de infrastructură a drumurilor, va investi în construcția rețelelor de aprovizionare cu apă și canalizare, va revizui coșul minim de existență, va majora Fondul național de dezvoltare a agriculturii și va întreprinde măsuri concrete pentru îmbunătățirea mediului de afaceri.

Cabinetul de miniştri condus de premierul Maia Sandu a fost învestit la data de 8 iunie curent.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *