Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

IT&C 13 Iunie 2017, ora 16:29

Programul Erasmus împlinește 30 de ani și va avea o aplicație proprie pentru smartphone-uri

Marime Font

Erasmus, programul care de 30 de ani a permis unui număr de peste 9 milioane de tineri să studieze în străinătate, beneficiază de acum înainte de o aplicație "specifică" pentru smartphone-uri, dedicată facilitării demersurilor administrative ale candidaților, a anunțat marți Comisia Europeană, citată de AFP.

Această aplicație va permite studenților "să urmărească modul în care avansează diverse demersuri administrative, înainte, în timpul și după sejurul lor în străinătate", dar și "să împărtășească opinii și să voteze pentru consiliile lor preferate, pentru a-i ajuta pe alții să se integreze în populația locală", a explicat executivul european într-un comunicat.

"Erasmus reprezintă un răspuns bun în fața prostiei egoismelor naționale și în fața replierii în sine", a subliniat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia unei ceremonii organizate în hemiciclul Parlamentului din Strasbourg pentru a celebra împlinirea a 30 de ani de la debutul programului Erasmus — cu prezența simbolică a 33 de participanți la acest program, câte unul din fiecare țară participantă."Fiecare euro pe care îl investim în programul Erasmus este ´o investiție în viitor — viitorul unui tânăr și al ideii noastre europene´", a adăugat șeful executivului european, vorbind despre acest proiect inovator, considerat programul european ce a avut cel mai mare succes.

"Potrivit zvonurilor neoficiale, se vorbește chiar despre un milion de 'bebeluși Erasmus'. Comisia nu este responsabilă de acest lucru, dar mă felicit pentru această formă de creștere comună europeană", a adăugat Jean-Claude Juncker.

Creat pe 15 iunie 1987, programul Erasmus permitea, la origine, doar studenților să plece în străinătate pentru a studia timp de un an. Însă programul nu a încetat să se extindă, crescând de la 11 țări înscrise la început la 33 de țări participante. De acum înainte denumit "Erasmus+", programul se adresează și elevilor de școală primară și generală, liceelor profesionale și tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă.

"Viitorul înseamnă să permitem fiecăruia să trăiască această experiență, chiar dacă familia sa nu are mijloacele financiare pentru a-l însoți", a subliniat eurodeputata germană Petra Kammerevert, responsabilă pentru educație în cadrul Parlamentului European. UE alocă un total de 14,7 miliarde de euro programului "Erasmus+" pentru perioada 2014-2020, reprezentând 1,5% din bugetul comunitar, dar "pe viitor, va trebui să țintim spre un nivel de 3%", a adăugat ea.

Pe lângă cele 28 de țări membre în UE, programul "Erasmus+" include Turcia, Macedonia, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

"După Brexit, sperăm că Marea Britanie va rămâne în Erasmus, este esențial", a comentat, marți, reprezentantul Parlamentului European pentru negocierile cu Londra, Guy Verhofstadt. "Acest aspect trebuie să fie o prioritate în negocierile cu britanicii", a adăugat el.

AGERPRES

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul