Proiectul „Arena Chișinău” se desfășoară netransparent, ilegal și cu GRAVE riscuri de corupție

publicat în Actualitate pe 18 Aprilie 2018, 14:22

 Un grup de organizații neguvernamentale au semnat un apel adresat mai multor instituții ale statului și parteneri de dezvoltare în care atenționează că parteneriatul public-privat pentru realizarea proiectului „Arena Chișinău” este promovat cu o grabă nejustificată, cu încălcări de procedură și în condiții netransparente. Organizațiile semnatare își manifestă îngrijorarea față de pașii ulteriori în vederea realizării proiectului, precum ar fi elaborarea caietului de sarcini, selectarea investitorului și propriu-zis implementarea parteneriatului public-privat, transmite IPN.

ONG-urile condamnă modul netransparent în care a fost inițiat și promovat proiectul de parteneriat public-privat „Arena Chișinău” și cer reinițierea proiectului în conformitate cu norma legală, cu maximă transparență și incluziunea tuturor părților interesate. „Proiectul „Arena Chișinău” se desfășoară netransparent, ilegal, cu grave riscuri de corupție. Statul se obligă la costuri reale, patrimoniul statului este pus în pericol, în timp ce investitorul privat nu este obligat în nici un fel în același document. Funcționarii și demnitarii implicați în proces riscă să devină complici și, eventual, să răspundă în fața legii”, se spune în apel.

În apel se mai spune că acest proiect trebuie oprit și realizat doar după îndeplinirea acțiunii 13 din asistența macro-financiară a UE de o sută de milioane de euro, care ține de modificarea legislației privind parteneriatele public-private, angajament asumat de către Republica Moldova. ONG-urile consideră că aceste amendamente pot aduce mai multă transparență și o mai mare claritate a procedurilor și etapelor din procesul unui parteneriat public-privat.

Potrivit semnatarilor apelului, costurile exacte cu care ar trebui să contribuie statul pentru realizarea proiectului „Arena Chișinău” nu sunt estimate, așa cum confirmă Ministerul Finanțelor. „Ne exprimăm îngrijorarea profundă față de deciziile luate, lipsa informațiilor despre un proiect ce urmează să consume bani publici. Atenționăm autoritățile, opinia publică și comunitatea donatorilor despre riscul real ca interesele statului să fie prejudiciate ireversibil din cauza nerespectării procedurilor legale”, se mai spune în apel.

ONG-urile solicită premierului Pavel Filip să dispună de urgență anularea hotărârii prin care s-a dispus inițierea unui parteneriat public-privat pentru realizarea proiectului „Arena Chișinău”. În cazul refuzului de a abroga hotărârea de Guvern, organizațiile semnatare își rezervă dreptul de a solicita deschis partenerilor europeni blocarea asistenței macrofinanciare în valoare de o sută de milioane de euro, inclusiv a primei tranșe.

Organizațiile semnatare sunt: Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul pentru Jurnalism Independent din Chișinău, Centrul de Politici și Reforme, Institutul de Politici Publice și Transparency International Moldova și Watchdog.MD. Apelul este adresat Guvernului, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Justiției, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Fondului Monetar Internațional, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Băncii Europene de Investiții.

Sursa: ipn.md