Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Finanţe 3 Mai 2016, ora 14:50

Proiectul Legii Bugetului pentru anul 2016. Care sunt beneficiarii

Marime Font

Cu o întârziere de peste 7 luni, Ministerul Finanțelor a făcut public proiectul Legii Bugetului pentru anul 2016.

Printre marii beneficiari ai acestuia se numără ministerele economiei, transporturilor, justiției și cel al apărării. Cea mai severă reducere de fonduri o vor înregistra Fondul de Investiții Sociale, Fondul de Dezvoltare Durabilă, alocațiile pentru protecția mediului și domeniile științei și cercetării.

Potrivit proiectului de Buget pentru anul 2016 veniturile vor creste cu 11,1% până la 48,5 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 13,6%, până la aproape 53 de miliarde, cu un deficit bugetar de peste 4 miliarde de lei, bani pe care guvernarea intenționează să-i obțină din granturi externe.
Potrivit unei note informative a Ministerului Finanțelor, cea mai mare parte a cheltuielilor, 17 miliarde de lei sau o treime din total, sunt destinate domeniului protecției sociale. Pentru învățământ au fost repartizate 9 miliarde, iar pentru sănătate –7 miliarde de lei.
Și bugetul armatei va crește cu circa 30 la sută, până la suma record de 600 de milioane de lei. Dar și așa Republica Moldova are cel mai mic buget destinat apărării dintre statele din Europa.Vor crește cu peste 30% și sumele alocate pentru activitatea Parlamentului și Președinției. De asemenea în Buget au fost prevăzuți și 100 de milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor la funcția de Președinte al țării.

Printre marii beneficiari ai bugetului pentru 2016 se numără ministerele economiei, transporturilor și justiției, care vor primi de două ori mai mulți bani pentru proiecte din sectorul energetic, dar și pentru reparația și întreținerea drumurilor publice.

În același timp, mai puțini bani vor primi Ministerul Mediului, Academia de Științe, Fondul de Investiții Sociale și Fondul de Dezvoltare Durabilă.
O explicație a acestei reduceri este finalizarea implementării proiectelor finanțate de Fondul Provocările Mileniului.

Totodată, conform proiectului bugetului de stat, în anul 2016 economia Republicii Moldova ar urma să înregistreze o creștere ușoară – de 1,5%. Producția industrială ar urma să crească cu 2%, producția agricolă – cu 5 la sută, exporturile – cu 1%, iar importurile – cu 2%.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul