Opinii și Editoriale

Proiectul Lupu?! Realitate si fictiune

Presa independenta din R. Moldova mediatizeaza insistent in ultimul timp imaginea politicianului Marian Lupu. Nici partidele politice nu raman in urma, demonstrand un interes exagerat pentru decizia dansului de a parasi partidul comunist. Calculele sunt foarte simple. Se incearca sugestionarea electoratului, a membrilor ordinari care sincer cred in doctrina comunista si a comunistilor-profitori, aspiranti la fotolii.

Electoratul, comunistii de rand si segmentul clientelar urmeaza sa inteleaga ca „epoca de aur” a partidului comunist din R. Moldova s-a incheiat, adica unitatea, trainicia si durabilitatea acestei formatiuni politice nu a fost si nu este decat un mit, care nu are o acoperire reala si credibila. Segmentul de centru dreapta de pe scena politica din Moldova se axeaza preponderent pe ideea unui proiect-capcana Lupu, care ar fi fost lansat de catre comunisti, asemeni unui cal troian, in vederea acumularii voturilor electoratului centrist si a indecisilor. Partidul Democrat, mandru de achizitie, spera sa acceada in parlament, remorcat de locomotiva Lupu. Dovada – titulatura actuala a PD -Partidul Democrat (M.Lupu).

PCRM-ul promoveaza ideea unui Marian Lupu –oportunist, dar o face in surdina, fara a ataca virulent, asa cum obisnuieste de regula, persoana, pozitia si decizia fostului comunist. Si nici Marian Lupu nu a demonstrat pana in prezent o pozitie ferm -anticomunista, nu a facut dezvaluiri spectaculoase despre maniera dictatoriala de a guverna a PCRM-ului, axata pe teroare, represalii, incompetenta, dezinformare, nerespectarea legilor si o politica de cadre clientelara, care este incompatibila cu statul de drept si nu a prezentat transant societatii moldovenesti si tarilor democratice pozitia sa vis-a–vis de evenimentele din 6-7 aprilie, invinuirile nefondate aduse Romaniei, adica si Uniunii Europene, nerespectarea drepturilor omului, politica interna si externa defectuoasa promovata de partidul din care a facut pana mai ieri parte si consecintele dezastruoase ale aflarii la guvernare a acestui partid anacronic, incompetent, agresiv si antinational. Cu alte cuvinte, atat PCRM-ul, cat si PD(Marian Lupu), adoptand o astfel de conduita, lasa loc pentru o posibila colaborare in viitorul parlament.

Pericolul mediatizarii

Presa, dar si politicienii cu vederi democratice, mediatizand acest personaj, de fapt, nu fac altceva decat sa mareasca sansele PD(M. Lupu) de a accede in parlament. Tactica aplicata in cazul Tarlev nu se poate incununa de succes si in cazul Lupu, deoarece prestanta si calitatea intelectuala a politicianului Tarlev difera substantial de prestanta si calitatea intelectuala a politicianului Lupu. Daca Tarlev a fost perceput de multi alegatori din RM drept o entitate cu „ochisori de vultur, speriat de gaini”, adica drept un actor politic de comedie, Lupu nu s-a „bucurat” de vreun calificativ, care ar fi putut sa-l plaseze pe taramul anecdoticului. Grav,viguros si impunator, Lupu se inscrie perfect in stereotipul conducatorului comunist, pe care Partidul Comunist al URSS l-a imprimat adanc in constiinta omului sovietic, ceea ce nu se poate spune despre Tarlev. Atentia deosebita acordata lui Marian Lupu, care „umbreste cu statura sa impunatoare ” intregul PD al domnului Diacov, ar putea determina o suma de electori indecisi, sau nemultumiti de prezenta pe listele electorale ale partidelor liberale a unor persoane cu un CV vulnerabil, sa decida in favoarea gabaritului lui Lupu.

Lupu intre realitate si fictiune

Pozitia civica, profesionismul si talentul economistului si omului politic Lupu nu s-au facut remarcate nici pana la debutul sau in calitate de figurant activ in esalonul de varf al guvernarii comuniste, nici dupa plecarea sa din partid. Comunistii l-au „descoperit” , promovat si utilizat pentru a demonstra opiniei publice interne si internationale, ca PCRM-ul pretuieste si promoveaza specialistii tineri, educati in spiritul valorilor democratice europene, chiar daca acestia si-au facut studiile in Romania.
Or, calitatea principala care l-a determinat pe Voronin sa promoveze aceasta candidatura nu a fost varsta, profesionismul sau patriotismul moldovenesc al lui Lupu. Obedienta si antiromanismul sunt calitatile pe care seful comunistilor le considera virtuti. Marian Lupu, cat timp a fost lasat sa ocupe un post pe potriva staturii sale, a dat dovada de smerenie, acceptand neconditionat capriciile (faradelegile) „babacului-tiran” al natiunii moldovenesti. In toti cei patru ani cat de jure a fost principala persoana in stat, Lupu nu a a facut nici cel mai neinsemnat gest de dezaprobare a faradelegilor comuniste. Din contra, a acceptat si promovat politica PCRM-ului de permanentizare a xenofiliei in randurile populatiei bastinase, de divizare a societatii pe criterii etnice, de demonizare a unui stat membru al UE, de ura fata de cei care, cunoscand adevarul despre apartenenta lor etnica, doresc sa-si redobandeasca cetatenia, (care, de altfel, nu le-a fost retrasa niciodata), de falsificare a adevarului istoric (limba moldoveneasca – denumirea politica a limbii vorbite in RM, istoria integrata), de ruinare a economiei si de instalare a dictaturii, toate acestea neincadrandu-se in nici un chip in notiunea de stat democratic european.
Din start, insa, lui Voronin i-a scapat o alta calitate a tanarului politician -vanitatea, care, de fapt, este principala „virtute” a ex-comunistului Lupu. Cu timpul „vulpea batrana” a intuit acest lucru si, ghidata de sentimentul de “autoconservare” a pozitiei dominante in „haita”, si-a indreptat iubirea paterna spre alta candidatura, care se multumeste cu mai putin.

Datoriile lui Lupu

Specialistii in materie sustin ca politicienii infestati masiv de morbul vanitatii nu pot fi parteneri de incredere, conduita lor fiind dramatic marcata de ambitii si frustrari. Raportand acest diagnostic la entitatea M. Lupu pe fundalul activitatii lui politice, putem deduce ca politicianul a parasit PCRM-ul nu din convingerea ca politica interna si externa promovata de guvernarea comunista este profund defectuoasa si extrem de periculoasa pentru destinul acestui popor, ci macinat de orgolii si frustrari. Lupu si-a dorit sa fie presedinte de tara, iar babacul Voronin a preferat-o pe Zina Petrovna. Suparat si frustrat, Lupu a iesit, trantind usa raiului comunist, dar nu prea tare, deoarece cea de-a doua calitate – smerenia in fata babacului care l-a descoperit si propulsat in lumea celor puternici, stimulandu-i, astfel, cea mai de pret calitate – vanitatea, l-a inscris in randurile datornicilor PCRM- ului. Desi a declarat ca “am vrut sa-mi platesc datoriile (M. Lupu, in calitatea sa de inalt demnitar de stat nu a avut datorii fata de popor, ci fata de partidul comunist, acceptand si promovand faradelegea si saracia?) si „Acum ma simt impacat. Am platit pana la urma si nu le mai datorez nimic” (comunistii nu si-au indeplinit promisiunea si nu l-au facut presedinte in RM, deci politicianul nu le mai datoreaza nimic), Marian Lupu nu poate fi un oponent caustic al PCRM- ului, dar nici nu doreste sa-si suprime vanitatea fara sa i se ofere pozitia ravnita, pe care ar putea s-o obtina, odata ajuns in parlament, negociind cu partidul majoritar.

„Proiectul“ Lupu si democratii

„Proiectul” Lupu fiind dezavantajos pentru segmentul liberal-democrat deoarece nu intruneste calitatile unui eventual partener de incredere, liberalii ar trebui sa-l treaca pe linie moarta, concentrandu-si atentia asupra electoratului rural, vulnerabil, in virtutea dezinformarii si izolarii, in fata masinariei propagandistice PCRM- iste. Desi speriati de „apocalipsa” servita de comunisti, dar si deschisi adevarului, satenii ar putea inclina balanta politicii in terenul democratiei, bunastarii si libertatii, daca partidele liberale, in putinele zile care au mai ramas pana la alegeri, vor da dovada de competenta, profesionism, patriotism, moralitate si grija pentru popor, axandu-si campania electorala pe adevar, argumente, corectitudine si misionarism.

Zina Gane,
Italia

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *