În perioadele electorale, discursurile de ură și instigare la ură devin mai frecvente și mai evidente. De exemplu, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, au fost peste 400 de cazuri de acest fel, în creștere față de scrutinele anterioare. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui raport al Asociației „Promo-LEX”, care a monitorizat sub acest aspect campania pentru alegerile prezidențiale.
Dinamica discursului de ură crește în perioada electorală și post-electorală, este principala concluzie a raportului care examinează discursul de ură și instigare la discriminare în spațiul public și în mass-media din Republica Moldova în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.
Cel mai frecvent, discursul de ură este lansat de bărbați, indică raportul de monitorizare. Aspectele legate de apartenența politică, gen sau orientare sexuală au fost motivele cele mai frecvente pentru a lansa discursuri de ură. În acest an, alegătorii din stânga Nistrului au devenit o categorie discriminată, pe criterii de limbă și loc de trai. Iar politicienii vizați cel mai frecvent în astfel de mesaje au fost Maia Sandu și Igor Dodon, spune autoarea studiului, Irina Corobcenco.
„În ultimii doi ani, politicienii și concurenții electorali au utilizat aceeași retorică: cu anumite stereotipuri și prejudecăți față de anumite grupuri sociale sau alți concurenți electorali. Cele mai multe cazuri de discurs de ură au fost generate de Renato Usatîi, urmat de Igor Dodon, Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă și alții. Dl Usatîi a utilizat asocieri și animale pentru a-și denigra contracandidații. Dl Țîrdea, deputat al PSRM, a utilizat mesaje sexiste, xenofobe, prejudecăți și stereotipuri sexuale. Cele mai multe mesaje au fost împotriva Maiei Sandu. Igor Dodon a utilizat mesaje bazate pe prejudecăți de gen sau orientare sexuală. El a urmărit să scindeze societatea între noi și ei”, a menționat Irina Corobcenco.
Raportul, realizat de Promo-LEX, în colaborare cu Fundația Soros Moldova, indică, de asemenea, că cel mai des, politicienii nu iau în calcul că acest lucru i-ar putea îndepărta de alegători.
„Probabil concurenții electorali așteaptă că această metodă mai puțin ortodoxă va plusa pușculița electorală. Dar nu e așa. Cu cât mai mult marșează pe discurs discriminatoriu, cu atât mai mult îndepărtează o parte din populație, care ar fi fost de acord să voteze pentru ei, dar pur și simplu nu le place un astfel de discurs și instigare. Lecția nu e învățată de concurenții electorali”, susține sirectorul departamentului Justiție și Drepturile Omului din cadrul fundației Soros Moldova, Victor Munteanu.
Autorii raportului au monitorizat discursurile politicienilor, activitățile politice și mass-media, în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2020, pentru a detecta mesaje instigatoare la discriminare sau ură.
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul